Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine: 25 g masla * 25 g moke * 7 dl mleka * 100 g svežega kozjega sirčka * sol * 600 g blitve * 50 g čebule * 2 stroka česna * 2 žlici olivnega olja * 100 g gob šitake * 100 g šampinjonov * 30 g masla * poper * maslo za pekač * 10 listov za lazanjo (svežih, ki jih ni treba vnaprej skuhati) * 20 g mletih lešnikov * 15 g sveže naribanega parmezana.
Priprava: Najprej pripravimo bešamelno omako. V kozici razpustimo maslo, dodamo moko, jo med mešanjem svetlo prepražimo, nato pa zalijemo s hladnim mlekom. Počasi, na šibkem ognju segrevamo in pri tem pogosto premešamo. Omako kuhamo od 20 do 25 minut. Precedimo jo skozi gosto cedilo, dodamo kozji sirček, gladko razmešamo in solimo po okusu. Blitvo očistimo, umijemo, odcedimo in ločimo stebla od listov. Stebla na tanko narežemo. Liste kuhamo (blanširamo) v osoljenem kropu 10 sekund. Odcedimo jih na cedilu, prelijemo z mrzlo vodo in ponovno dobro odcedimo. Liste popivnamo in iztisnemo med dvema plastema papirnatih brisač. V ponvi segrejemo olje in počasi pražimo na drobno sesekljano čebulo in česen 2 minuti. Dodamo narezana blitvina stebla, solimo, popramo in med mešanjem pražimo od 6 do 7 minut. Gobe očistimo in narežemo na lističe. V drugi ponvi segrejemo 10 g masla in na močnem ognju pražimo gobe od 1 do 2 minuti. Solimo in popramo. Z maslom namastimo model za narastke (24 x 20 cm). V model damo malo bešamelne omake. V plasteh nato zlagamo v model liste za lazanjo, bešamel, pražena blitvina stebla, blitvine liste in gobe. Vsako plast na tanko posipamo z mletimi lešniki. Zadnja plast naj bodo gobe. Na vrh posadimo kosme masla. Lazanjo damo v ogreto pečico in jo pri 200 stopinjah pečemo od 25 do 30 minut. Potresemo s parmezanom in pečemo še od 5 do 10 minut, da dobi jed zlato rjavo skorjico. Lazanjo vzamemo iz pečice, pustimo, da se malo ohladi, nato pa jo razrežemo in ponudimo z zeleno solato.