Nasveti

Nega v nosečnosti

Jana
26. 4. 2011, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V trenutku, ko se ženska zave, da je noseča, njeno telo postane tempelj. Vse, kar je bilo prej samoumevno, postane razlog za skrb - ali krema proti aknam lahko škoduje otroku? Je savna dovoljena ali ne? Se smem med nosečnostjo barvati? Ta in še številna druga vprašanja preganjajo bodočo mamico.

V trenutku, ko se ženska zave, da je noseča, njeno telo postane tempelj. Vse, kar je bilo prej samoumevno, postane razlog za skrb – ali krema proti aknam lahko škoduje otroku? Je savna dovoljena ali ne? Se smem med nosečnostjo barvati? Ta in še številna druga vprašanja preganjajo bodočo mamico. Ni res, da je med nosečnostjo varno le 100-odstotno naravno, res pa je, da so nekatere snovi lahko zelo škodljive.

Kreme za porjavitev brez sončenja
Z ozaveščanjem o tem, da sončni žarki vplivajo na nastanek kožnega raka, so postali izredno popularni izdelki za porjavitev brez sončenja. Nosečnicam se pogosto izpostavljanje sončnim žarkom še posebej odsvetuje. Dobra novica je, da losijoni in pršila za porjavitev brez sončenja učinkujejo plitvo v koži in zato za otroka niso nevarni. Ne med nosečnostjo ne med dojenjem.
Kreme za sončenje
To, da naj bo nosečnica s sončenjem previdna, ne pomeni, da sploh ne sme na plažo. Še posebej ker so kreme za zaščito pred soncem med nosečnostjo popolnoma nenevarne. Tistih sestavin, ki prodirajo globlje v kožo, je namreč v tako malo, da ploda ne morejo ogroziti. Pazite le, da se boste večkrat namazali in da se boste izogibali soncu med 10. in 16. uro. Sestavine s čudnimi imeni, kot so (navajamo v zapisu, kakršen je običajen na embalaži) titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone, oxybenzone, dioxybenzone ali benzophenone, naj vas torej nikar ne prestrašijo.

Kreme proti aknam in gubam
Če do nosečnosti niste imele težav z aknami, je žal zelo možno, da jih boste med njo spoznale, saj se hormonske spremembe rade kažejo tudi s tem stranskim učinkom.  Žal boste morale z njimi potrpeti. Med nosečnostjo so varne le kreme proti aknam, ki vsebujejo največ dva odstotka salicilne kisline. Izdelke, ki učinkujejo zelo intenzivno, na primer maske, močno odsvetujejo. Prav tako izdelke, ki vsebujejo retinoide – sintetično obliko vitamina A. Če so težave le prehude, prosite svojega zdravnika za primeren antibiotik za zunanjo uporabo.  Ne uporabljajte ničesar, kar vsebuje naslednje sestavine (spet zapisane, kot jih najdete na deklaraciji): beta hydroxy acid, BHA, retin-A, retinoic acid, retinol, retinyl linoleate ali palmitate, salicylic acid, tazorac.
Tudi kreme proti gubam pogosto vsebujejo retinoide, ki v velikih količinah (npr. v tabletah proti aknam) lahko povzročijo prirojene okvare. Raziskav, ki bi potrjevale njihovo škodljivost za plod  tudi v manjši količini, sicer ni, a bolje je biti previden.
Depilacija
Glede na to, da ob koncu nosečnosti svojih nog še vidite ne, kaj šele da bi jih lahko dosegli, je depilacijska krema ali izdelek za počasnejšo rast dlak zelo privlačna zamisel. Na srečo tudi varna. Raziskave so pokazale, da vsa kemija, ki je v njih, učinkuje le na površini kože in ne prehaja v kri, torej ne more škodovati otroku. Lahko vam jo zagode le alergija. Tudi če je prej niste imele, se lahko pojavi med nosečnostjo, ko je ženski organizem še posebej občutljiv.  Sestavin, kot so potassium thioglycolate, calcium thioglycolate, sodium hydroxid in sanguisorba officinalis root extract, se tako ni treba izogibati.
Zaščita pred mrčesom
Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo izdelkom proti mrčesu, ki vsebujejo DEET (dietiltoluamid), ali njihovo uporabo vsaj omejijo na minimum. Ta sestavina lahko skozi vašo kožo prodre v krvni obtok, in čeprav raziskav na ljudeh ni, so tiste na živalih pokazale škodljive učinke za plod. Raje se zaščitite z oljem citronele, pa še to za vsak primer nanesite le na obleko.
Izdelki, ki vsebujejo sojo
Nekatere mamice, ki prisegajo na naravno, bi brez pomislekov kupile negovalne izdelke, ki vsebujejo sojo. Mislile bi, da ta pa res ne more škoditi. A ni tako preprosto. Če nič drugega, lahko naravni estrogeni, ki so v soji, povzročijo, da se na koži pojavijo temne lise, ki so že tako ali tako ena nosečniških neprijetnosti. Sojo boste na deklaracije spoznale tudi pod naslednjimi nazivi: lecitin, phosphatidylcholine soy in textured vegetable protein (TVP). Zaradi enakega razloga se izogibajte tudi olju bergamotke, ki je v številnih organskih izdelkih.

Kozmetika
Tudi pri uporabi ličil in pudrov bodite pozorni, da ne vsebujejo salicilne kisline in retinoidov, izogibajte se tudi barvanja las in šamponov proti prhljaju, ki so lahko, ne pa nujno, škodljivi. Uporabo čim bolj omejite. Raziskovalci čedalje glasneje opozarjajo tudi pred glikoli, ki so v številnih lepotilnih izdelkih. Če hočete biti povsem varni, se med nosečnostjo raje odločite za kakovostna mineralna ličila.
Toliko o negovalnih izdelkih. Kaj pa obisk pri kozmetičarki ali savna za sprostitev? Tukaj bodite pozorni na naslednje.
Voskanje osramja
Voskanje osramja je med nosečnostjo popolnoma varno, a verjetno precej bolj boleče kot navadno. Nekaterim nosečnicam postopek pusti tudi več podplutb.
Nega obraza
Nega obraza v kozmetičnem salonu ne bo škodila vašemu otroku, a svoji kozmetičarki le omenite, da ste noseči, da bo vedela, kakšne izdelke uporabiti, in da se bo izognila agresivnejšim postopkom, saj je vaša koža zdaj občutljivejša.
Ovijanje  telesa (body wrap)
Ovijanje telesa med nosečnostjo ni varno. Vaše telo namreč segreje in pogosto tudi dehidrira, kar lahko povzroči prezgodnji porod ali poveča tveganje za razvojne okvare ploda.
Savna in jakuci
Obojega se med nosečnostjo izogibajte. Tu domača kopel naj nikar ne bo prevroča, saj lahko vročina povzroči splav v zgodnji nosečnosti, pa tudi pozneje se boste po vroči kopeli slabo počutile, vaš otrok pa se bo v maternici pregrel.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste