Zgodbe

Se kdo boji nuklearke?

Simona Furlan
26. 4. 2011, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob vsaki obletnici nesreče v Černobilu, sploh pa letos, ko svet še vedno zaskrbljeno spremlja dramo v Fukušimi, se okrepijo dvomi o varnosti in zato tudi potrebnosti jedrskih elektrarn. Jedrska energija ima torej nasprotnike in zagovornike, argumente za in proti. Razprave tečejo, tudi glasne in polemične so, ampak v njih redko nastopajo ljudje, ki ob nukleraki živijo. Kaj si torej mislijo oni, nas je zanimalo, in smo šli v Krško.

Ob vsaki obletnici nesreče v Černobilu, sploh pa letos, ko svet še vedno zaskrbljeno spremlja dramo v Fukušimi, se okrepijo dvomi o varnosti in zato tudi potrebnosti jedrskih elektrarn. Tudi krško nuklearko bi nekateri radi zaprli. So pa tudi takšni, ki nimajo nič proti gradnji NEK 2. Jedrska energija ima torej nasprotnike in zagovornike, argumente za in proti. Razprave tečejo, tudi glasne in polemične so, ampak v njih redko nastopajo ljudje, ki ob nukleraki živijo. Kaj si torej mislijo oni, nas je zanimalo, in smo šli v Krško.

Najmočnejši vtis po nekajurnem potepanju in klepetu z ljudmi je, da se z nuklearko v soseščini ne ubadajo preveč. Kaj pa hočemo, tu je, kaj vse se lahko zgodi, pa ne veva ne jaz ne vi, je rekla gospa Ema, ko je sredi dneva sadila prvi fižol. Morda je še prezgodaj, kaj vem, je dodala in se nasmehnila, ko sem jo spomnila na šale, da zaradi sevanja v teh krajih vse raste bohotneje. Takšne in drugačne šale o sevanju namreč poznamo vsi, ki  živimo južneje od Novega mesta. Pogosto niti niso zelo smešne.
Bi se vrnili v čas votlin in bakel? Temeljni kamen za krško nuklearko so položili decembra 1975. Takrat so bili duhovi precej razburjeni, se spominjajo starejši, zaskrbljenost je bila kar velika, ampak poti nazaj ni bilo in sčasoma so se duhovi pač pomirili, prebivalci pa sprijaznili. V devetdesetih je bilo, tudi zaradi zapletov s Hrvati, spet malo burneje, a brez dramatičnega dogajanja na dvorišču jedrske elektrarne, na primer. Ne, nobenih protestnih shodov pred nuklearko nismo imeli, so nam prijazno povedali v NEK. Tudi ob katastrofi v Fukušimi se ni povečalo število klicev zaskrbljenih državljanov.
Nuklearka, ki so jo nedavno posodobili, je povsem varna, nam je zagotovil gospod, ki njen ustroj, delovanje in tudi ljudi, ki jo upravljajo, po njegovem trdnem prepričanju zelo dobro pozna. Težko bi se odrekli njeni energiji, je prepričan. Razen če bi poskusili življenje vrniti v čas votlin in bakel, je bil slikovit in hkrati podvomil, da bi se bilo prav veliko ljudi pripravljeno odreči lagodju, ki ga prinaša energija iz nuklearke.
Odlična jabolka, še lepši razgled. V središču Krškega so se nam prijazno nasmehnili, ko smo povprašali, kje ta njihova znamenitost sploh je. Ni je namreč mogoče videti že od daleč, v zrak ne štrlijo nobeni visoki dimniki, iz katerih bi se valil gost dim, na primer, opazite pa seveda množico daljnovodov. Kljub temu je pot do nuklearke prav idilična. Okoli nje se namreč razprostirajo Eurosadovi nasadi jablan. Menda so ta jabolka odlična, cenjena tudi v Evropi. Ampak kdo ve, ali kupci vedo, da rasejo tik ob ograji nuklearke. Bi si morda kdo ob tem premislil, preden bi ugriznil v sadež? Pogled je vsekakor zanimiv, bolj kot na morebitno jedrsko sevanje pa seveda pomislite na vpliv elektromagnetnega sevanja. Ampak kot je rekla gospa Ema, kaj pa hočemo, tu pač živimo.

Več o življenju ob nukleraki preberite v Jani št. 17, izid 26. april 2011

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste