Mnenja

Poletno branje

Jana Valenčič
7. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Opozorila vas bom na knjigo, ki jo priporočam svojim prijateljicam kot razlago za dogodke okrog nas.

Opozorila vas bom na knjigo, ki jo priporočam svojim prijateljicam kot razlago za dogodke okrog nas.

Opozorila vas bom na knjigo, ki jo priporočam svojim prijateljicam kot razlago za dogodke okrog nas. Ni ravno »letališki roman«, kar je izraz za skladovnice čtiva, ki čakajo na londonskih letališčih, da si jih potniki odnesejo za počitniško razvedrilo. Sodi bolj v kategorijo Lacan za množice in jo bom morala ob svojem nepoznavanju psihoanalitičnega žargona prebrati večkrat (ali pa če kakšen  odstavek preskočim). Naslov je  On Anxiety (Routledge, UK, 2004), v slovenskem prevodu O tesnobi (Založba Sophia, 2007) in se loteva  sodobne krize identitete ter uveljavljenih avtoritet, da poenostavim.
 Spoznala sem tudi avtorico, ko sem pred leti delala intervju z eno teh prestižnih predavateljic (izraz uporabljam tudi za moški spol), ki jih je  LSE (fakulteta London School ob Economics) povabila ob svoji stoletnici. In jih tudi prestižno dobro plačala, se je takrat šušljalo v profesorskih krogih.
 Ta gostujoča profesorica na oddelku za pravo, sicer tudi plavolasa, zanimivo  oblečena in družabna, se je izkazala za slovensko psihoanalitičarko prof. dr. Renato Salecl, informirano in plodovito avtorico knjig o razmerah v družbi in kulturi. Njena niša je obvladovanje aktualnega dogajanja, vključno s filmom, literaturo in zločini, ki jih analizira – v berljivem jeziku –  skozi prizmo psihoanalize.  Spletni komentator je pohvalil njeno razmišljanje o neizogibnih posledicah kapitalizma: identitete, sreče, svobode posameznika in generacijske tesnobe. 
 Takrat so na veliko omenjali njeno knjigo  The Tyranny Of  Choice (tiranija izbire), analizo potrošniške družbe, s poanto, da nas vse večja možnost  (prisila!) izbire spreminja v nevrotike.  Odjeknila je tudi  omenjena On Anxiety, o tesnobi, kjer širi pogled  od stranskih učinkov kapitalizma na širša področja, vključno z rastočim poudarkom na identiteti posameznika.
 Tesnoba je odraz razpada avtoritet v današnji družbi, skupaj s strahom, da ni več nikogar, ki bi prisluhnil našemu trpljenju. Na eni strani  je »povezana z dejstvom, da – kot se zdi – z družbo ne upravlja nihče več, na drugi pa, da morda kdo z njo upravlja na skrivnem«. Avtorica analizira, kako tesnoba deluje v današnji družbi, kaj jo sproža in kako se manifestira v negotovosti na delovnih mestih, v intimnih odnosih, skozi starševstvo in v razmahu pričevanja kot načinu zdravljenja travm. Posebno sta me  pritegnili poglavji o hiperkapitalizmu in rasti industrije terapij za lajšanje tesnobe.
 Hiperkapitalizem se zanaša na občutke manjvrednosti  ljudi. Priča smo »preobrazbi trgovine od prodajanja stvari  k prodajanju podob«, od hlastanja po materialnih dobrinah v hlastanje po izkušnjah in doživetjih. Posledica je »poblagovljenje« odnosov, ko je treba plačati tudi za stvari, ki so bile zastonj,  na primer pripadnost.  
 Med metodami za lajšanje tesnobe analizira pričevanje in  »terapije za povrnitev spomina«.  Pri slednjih pacient, običajno tak, ki ima velike probleme z avtoriteto, odkriva svoj »izvor« s pomočjo terapevta, ki pacienta ne posluša, ampak mu sugerira, kaj naj bi se zgodilo v njegovi preteklosti. Taki pacienti, citiram, hitro sprejmejo terapevta  za glavno avtoriteto, ki je zmožna ustvariti najbolj »krute« teorije glede vzroka pacientovih travm. Mislim, da lahko apliciram razlago na ves spekter »dežurnih krivcev«, od države do staršev, ki jih taki pacienti potem po krivem obtožujejo hudodelstev. 
 Knjiga spodbuja paralelno branje, od navedb avtorice k razumevanju izkušenj iz naše okolice in širše družbe.

Jana 34, 25.8.2009 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste