Mnenja

Zlato samo pri uradnih prodajalcih!

Jana
26. 10. 2010, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dobila sem zlatnik iz leta 1892. Morda veste, ali je bolj vreden z zbirateljskega vidika ali zgolj kot zlato?

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

 

Zlato samo pri uradnih prodajalcih!

Dobila sem zlatnik iz leta 1892. Na prvi strani piše Franciscvs.Iosephvs.I.O.G.Imperator.Et.Rex, na zadnji pa Imperivm Avstriacvm, 8Fl. 20fr. Spredaj je tudi portret, menda Franca Jožefa. Ali mi lahko približno poveste, koliko je vreden ta zlati kovanec in kje ga lahko prodam. Morda veste, ali je bolj vreden z zbirateljskega vidika ali zgolj kot zlato? V upanju, da mi boste dali pameten nasvet, morda vsaj, na koga naj se obrnem, vas lepo pozdravljam.

Spoštovana gospa, najpopolnejši odgovor na svoje vprašanje boste zagotovo dobili od katerega izmed numizmatikov iz Numizmatičnega društva Slovenije, jaz pa se bom za vas potrudil po svojih najboljših močeh. Po mojem vedenju gre za kovanec, ki so jih v Avstriji kovali med letoma 1870 in 1891 v omejenih količinah, z letnico 1892 pa so jih nato kovali še naprej, doslej menda več kot 5 milijonov. Gre za kovanec, ki je bil namenjen trgovanju z nominalno vrednostjo na domačem trgu, v mednarodni uporabi pa naj bi se kovancu vrednost določala na podlagi dnevne borzne cene zlata. Zlatnik ima premer 21,1 mm, tehta 6,45 g, čistost vsebnosti zlata pa je 900/1000. Čeprav nima posebne numizmatične vrednosti, pa zanj še vedno lahko iztržite od 130 do 150 evrov. A s prodajo nikar ne hitite, če ni nujno potrebna zaradi vaše osebne likvidnosti. Pričakuje se, da bo cena zlata v prihodnjih letih čedalje bolj naraščala kot posledica čedalje večjega nezaupanja v papirnate valute. In to ne brez razloga. Vedno večje zadolževanje vsepovprek in neskončne količine na novo izdanega denarja povzročata, da je papirnata denarna valuta iz dneva v dan manj vredna. Zato priporočam, da zlatniku dodate še kakšen košček te plemenite kovine in si tako zagotovite, da del vašega premoženja v prihodnje ne bo izgubljal svoje realne vrednosti. V Sloveniji so trije uradni prodajalci plemenitih kovin, pri katerih lahko kupite ali prodate zlato: Zlatarna Celje, Moro & Kunst in Elementum. To lahko storite tudi pri drugih, predvsem internetnih ponudnikih, a vedite, da za to dejavnost niso registrirani in niso pod nadzorom Urada za meroslovje RS, kar pomeni, da nimate nikakršnega jamstva, da boste za svoj denar dobili obljubljeno čistost in maso zlata. Pri investiciji v plemenite kovine je dobro biti pozoren še na nekaj stvari. Prvič, ne investirajte v premajhne naložbene ploščice, ker jih boste močno preplačali. Drugič, ne investirajte v naložbene palice kovnic, ki niso na londonski »good delivery« listi, ker boste lahko imeli ob prodaji dodatne visoke stroške. Tretjič, ne investirajte v zlato iz špekulativnega namena, ampak da ohranite realno vrednost svojega premoženja. Predvsem pa pomnite, da prodajalec, ki preveč obljublja, zaupanje izgublja!

 

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastanejo spremembe.

Jana 18, 4.5.2010
    

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste