Mnenja

Varčevanje za vnuka

Jana
26. 10. 2010, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Imam majhnega vnuka in rada bi nekako varčevala zanj, pa ne vem natančno, kako naj se tega lotim.

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

 

Varčevanje za vnuka

Imam majhnega vnuka in rada bi nekako varčevala zanj, pa ne vem natančno, kako naj se tega lotim. Ali naj odprem račun na njegovo ime in koliko na mesec naj polagam? Če bi bilo to recimo 20 evrov, koliko bi to zneslo v nekaj letih? Kaj mi svetujete?

Spoštovana babica, nadvse dobra zamisel in namen. Glede na to, da bo vaš vnuk postavljen pred dejstvo minimalne starostne pokojnine, je prav, da za njegovo primerno pokojnino začnejo varčevati že njihovi starši oziroma vi.
Pri tem pa je treba biti previden pri izbiri pravilnih naložbenih produktov, s katerimi boste dolgoročno lahko privarčevali neki realen znesek. Dolgoročno varčevanje bo tudi, če bo vaš vnuk želel privarčevana sredstva porabiti že prej, recimo za pokrivanje stroškov svojega šolanja čez 13 let ali za nakup svojega prvega avtomobila. Težava pri dolgoročnih varčevanjih na banki je, da gre za denarno naložbo, ki z leti čedalje bolj izgublja svojo realno kupno moč. Glede na trenutne svetovne finančne razmere se vam kaj lahko zgodi, da boste čez nekaj let sicer privarčevali visok nominalni znesek, a bo imel zelo majhno realno kupno moč. Poglejmo to za vaše bančno varčevanje po 20 evrov na mesec s štiriodstotno letno obrestno mero za obdobje naslednjih 13 let. Nominalno bi sicer privarčevali 4.063,08 evra, vendar bi bilo to ob upoštevanju štiriodstotne povprečne letne inflacije enako le današnjim 2.440,18 evrom – pri čemer bi v tem času na varčevalni račun položili 3.120 evrov. Če pa bi bila v tem obdobju povprečna inflacija šestodstotna, bi na koncu varčevalne dobe dobili le 1.904,93 evrov. Pri tem ne gre pozabiti, da kar nekaj svetovno priznanih finančnih analitikov opozarja na možnost dvomestne letne inflacije. Lahko si predstavljate, koliko privarčevanega bi vam ostalo takrat. Zato je pri dolgoročnih varčevanjih nujno treba poseči po kapitalskih naložbah, ki bodo absorbirale večji del pričakovane prihodnje visoke inflacije in vam ohranile realno vrednost privarčevanih sredstev. Že res, da kratkoročno s tem prevzemate višje naložbeno tveganje, ki pa se z leti izniha in vam prinese želeno privarčevano vsoto. Če se bojite nekoliko bolj tveganih naložb, naj vas spomnim, kaj je strah. Je nekaj, kar je znotraj votlo, okoli njega pa ni ničesar. Podobno je tudi pri naložbenem strahu. Ko spoznate samo naložbo, pravilen način vlaganja in posledične priložnosti take naložbe, izgine tudi strah. Poiščite ustrezne informacije in tako sebi privoščite novo pomembno znanje, vnuku pa realno vrednost premoženja.

 

Nasveti so informativni. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave kaj spremeni.
 
 Jana št. 21, 25.5.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste