Ljudje

Miti našega otroštva: Plavi orkestar se vrača

Sonja Javornik / revija Jana
17. 7. 2024, 03.00
Posodobljeno: 17. 7. 2024, 14.16
Deli članek:

Po petletnem premoru se legendarna zasedba Plavi orkestar, ki jo poznamo po uspešnicah Ako su to samo bile laži, Suada, Kaja, Bolje biti pijan nego star …, vrača na glasbene odre. »Zadnja tri leta sem se izoliral. Živel sem malo na vasi, malo v mestu. Ena od redkih koristnih stvari, ki sem se je naučil v tem času, je kuhanje. Postal sem tudi planinec. In končal sem 12 skladb za novi album,« nam je zaupal vodja zasedbe Saša Lošić Loša.

Cropix
Loša že od otroštva letuje na Hvaru.

Ta legendarna skupina srednješolskih prijateljev iz Sarajeva je zmagoslavno pot začela že leta 1983, odtlej pa so imeli več daljših premorov in zmagoslavnih vrnitev. Tokrat so se najprej zbrali na otoku Hvar, kjer Loša že od malega preživlja počitnice in kjer ima enega od svojih domov. Skupina je najprej pridno vadila v mestnem Domu kulture, potem pa so – tik pred začetkom poletja – imeli še »javno vajo« na trgu mesta Vrboska, s katero so se želeli domačinom zahvaliti za gostoljubje. Loša še posebej, saj ga na ta otok in mesto veže kup čudovitih spominov.

»Menda sem že zgodaj občutil to lepoto mikrokozmosa otoka, ko sem v Vrbosko prišel s staršema z najmanjšim parnikom iz Jadrolinijine flote Karlovac. Imel sem samo šest mesecev. Moj oče je šel v davnih 60. kot dopisnik Televizije Zagreb v Vrbosko, da bi naredil reportažo o Tovarni za predelavo ribe, ki jo je zgradila Societe Generale Francaise iz Trsta leta 1894. Po snemanju so meščani zanj in za televizijsko ekipo (Dobrota Lošić se je v zgodovino zapisal tudi kot ustanovitelj Televizije Sarajevo, op. a.) pripravili malo fešto. Te ljudi je vzljubil na prvi pogled, oni pa njega, zaljubil se je tudi v to malo mesto. Takoj zatem je dvignil takrat moderni kredit in tako smo bili eni prvih turistov, ki so se odločili tam ostati in zgraditi hiško,« se spominja Loša.

Osebni arhiv
'Enega od zadnjih velikih koncertov Plavega orkestra na turneji Everblue smo imeli v Splitu. Bilo je nepozabno, saj so prišli tudi številni prijatelji s Hvara.'

Hvar: nevidna blaga roka

»Še danes mi zaigra srce od radosti, kadar se vozim iz Sućuraja in se Vrboska nenadoma pojavi v daljavi. Zame je otok Hvar kot nevidna blaga roka, ki te poboža in odnese vse slabe vibracije, ki jih med letom nabereš v velikih kontinentalnih mestih. Ljubim ta otok. Vonj rdeče zemlje po kratkem dežju … Ali fige in vino, ki ti jih sosedi pustijo na skalah, da niti ne veš, komu se moraš zahvaliti … Ali čast, ki ti jo domačini izkažejo, ko te pokličejo za pomoč na 'jematvu’ (trgatvi): 'Dali ti bomo tope škarje, da si ne poškoduješ rok, ti si vendar glasbenik!' Ali recimo prvo srečanje s pravo zvezdo televizije Đorđijem Peruzovićem, zmagovalcem Splitskega festivala leta 1972. Na terasi hotela Madeira je odmevala največja uspešnica tistega leta: Di si bija, bija, bija kad je grmilo, kad je grmilo, kad je sivalo … Ali snemanje serije Naše malo misto pred Domom kulture v Vrboski, nerealno osvetljenem z ‘brutama’ (visokimi reflektorji) televizijske ekipe. Bil sem na snemanju scene s Karlom Bulićem in Asjo Kisić. Življenje se v mikrokozmosu obale odvija pred tvojimi očmi: odraščanje, poroke, novi otroci, starost …« je Loša poln spominov.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 29, 16. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste