»Veste, to je v bistvu prednost. Prihajam iz mlade, a nadvse dinamične države, kjer na tržišču najdeš vina praktično z vseh koncev sveta. Ker nismo vezani na tradicijo pridelave, smo do vin toliko bolj odprti, kar prispeva k uspehu na sommelierskih tekmovanjih,« je trdno prepričan 44-letni Raimonds Tomsons, trenutno najboljši poznavalec vin in pijač na zemeljski obli. Zgodba večkratnega državnega sommelierskega prvaka, prvaka baltskih držav, najboljšega sommeliera Evrope in Afrike, je pravzaprav zgodba o tem, kako z veliko truda, znanja in odrekanja ter tudi kančkom sreče nekoliko slabši izhodiščni položaj obrneš v veliko prednost. Tako veliko, da ti nazadnje nihče ni več kos.
Če bi morala med lastnostmi najboljšega poznavalca vin in pijač na vsem svetu, ki sem jih zaznala med kratkim druženjem z novinarji v čudovitem ambientu dvorca Zemono, izluščiti najpomembnejšo, bi se nedvomno odločila za njegovo karizmatičnost. Na Raimondsu Tomsonsu je preprosto nekaj, kar človeka pritegne, čeprav seveda premore tudi vse odlike vrhunskega somelje, torej znanje o vinu in veščine, odlično komunikacijo ter prijaznost. Ko ga pobaram, česa ima kot trenutno najboljši somelje sveta več od vseh drugih, ne razmišlja prav veliko. »Mislim, da gre za isto stvar kot pri športu. Da postaneš najboljši, je treba pokazati veliko predanosti in znanja, da bi to dvoje dosegel, pa moraš biti nadvse potrpežljiv. Zagotovo trdo delo v vsakem poklicu odloča o uspehu, seveda pa moraš imeti še kanček sreče. Biti na pravem mestu ob pravem času. Po drugi strani imata lahko dva someljeja približno enako znanja o vinih in pijačah. A ko ju povprašaš o nekem vinu, ima eden od njiju mogoče nekoliko več karizme od drugega. In tisti s karizmo bo zagotovo uspešnejši. Žal mi je, da moram to reči, a tako je. Osebnostne lastnosti so lahko odločujoče pri tem, ali boš na tekmovanjih uspešen,« pravi Raimonds Tomsons, ki se someljejstvu intenzivno posveča dobri dve desetletji.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 28, 9. julij, 2024.