Ljudje

Zaljubljena v ure

Jelka Sežun
7. 10. 2019, 18.00
Posodobljeno: 10. 10. 2019, 14.30
Deli članek:

»Težko je najti urarja,« nas je obvestil možakar, ko je vstopil v lokal. In je potem urarki za pultom potožil, kako bi rad zamenjal baterijo v uri, pa mu je neki urar rekel, da je treba uro naviti, nakar mu je možakar odvrnil, da mora torej njegova ura imeti »zelo dolg feder, ker že sedem let ni navita«. Potem mu je pozvonil telefon. »Našel sem urarja!« je srečno poročal v slušalko.

šimen zupančič
...

Pa ne kateregakoli urarja, našel je Marto Cerar Leskošek, ki kljub petinosemdesetim letom še vedno trikrat na teden pride v svojo urarno v kamniški Maistrovi ulici, v svoje malo kraljestvo, kjer živijo njene ure. Vsake toliko zapojejo, odbijejo svoje melodije lepo druga za drugo, nikoli vse hkrati. Urarstvo Cerar je tam že sto let. In že kakšnih šestdeset let za svojim pultom stoji gospa Marta.

Nekaj živega. Zakaj nekdo, ki bi lahko užival v pokoju, skrbel za svoj cvetlični vrtiček in malo kuhal, to tudi rada počne, zakaj se torej nekdo trikrat na teden v Ljubljani povzpne na avtobus in pripelje v Kamnik? »Ljubezen,« pravi. »Do ur. Zaljubljena sem v ure. To je nekaj tako prijetnega. Ko uro odprem in jo začnem popravljati, ko oživi, pravim, da imam nekaj živega pred sabo. Imam 85 let, ampak jih ne čutim. Zelo rada delam.«

Pred desetletji, ko je začenjala, so urarji seveda že bili, urarke pa ne. »Pet deklet nas je bilo, pa nobenega fanta. Ata si je tako želel fanta, da vam ne morem povedati, pa ga ni bilo. Nekoč pa sedimo v kuhinji in pravi oče, a se bo katera učila tega poklica? Kar tiho smo bile, nobena ni nič rekla, potem sem pa jaz milo rekla, ata, bom pa jaz! Oče je bil zelozelo vesel in me je vpisal, pa sem se začela učiti. Učila sem se v Celju, tri mesece, tam sem naredila tudi pomočniški izpit, ko sem prišla nazaj, je pa oče rekel, zdaj se pa kar uči in pripravljaj, da boš šla nekoč delat še mojstrski izpit. Zakaj pa to, sem rekla. Tako pač je, je odgovoril. Vedno sem mislila, da je to moški poklic.«

Prav to so mislili tudi njeni sošolci na Obrtni šoli v Celju, sami fantje, ki so se grdo norčevali iz nje. V internatu ji oče ni dovolil stanovati, ker so bili tam sami fantje, pa je prenočišče našla drugje, ampak je bilo daleč, kar po eno uro je morala zjutraj pešačiti do šole. »Še danes sovražim grlice,« pravi, »ker so zjutraj tako prepevale, jaz sem morala pa vstati!« In sošolci so bili komaj kaj prijaznejši od brezbrižno neuvidevnih grlic: »Ti ne boš nikoli delala, so mi govorili. Zdaj pa jih več kot pol ni, drugi pa nočejo delati. Jaz pa pri mojih letih še delam!« Ha.

Več v reviji Zarja/Jana št. 41, 8.10.2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno