Ljudje

Časovna banka

Renata Hrovatič
15. 12. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O tem, da bi čas lahko vlagali v banko, tako kot denar, večina najbrž še ni slišala. Ponekod je to mogoče že nekaj desetletij, odslej pa lahko svoj račun v časovni banki odprete tudi pri nas. In kako nanj nalagate čas? Z urami dela, ki ga opravite za druge člane časovne banke.

Čas je denar, se glasi znani pregovor. Včasih se nam ga posreči prihraniti, drugič ga zapravljamo. Čas in denar imata očitno nekaj skupnega. Sociologi razlagajo, da je čas čedalje pomembnejši kapital. Med življenjskimi ali svetovnimi krizami pa marsikdo tudi brez znanstvenih raziskav spozna, da je ena najdragocenejših dobrin. A o tem, da bi čas lahko vlagali v banko, tako kot denar, večina kljub vsemu najbrž še ni slišala. Ponekod je to mogoče že nekaj desetletij, odslej pa lahko svoj račun v časovni banki odprete tudi pri nas. In kako nanj nalagate čas? Z urami dela, ki ga opravite za druge člane časovne banke.

Gre preprosto takole: ko se včlanite v časovno banko, na svojem računu za začetek dobite pet ur. Te lahko porabite tako, da drug član časovne banke za vas opravi kakšno delo: vam na primer ponudi računalniško pomoč, skida sneg z vašega dvorišča, vrti glasbo na vaši rojstnodnevni zabavi ali vam pomaga pri kuhanju. Po opravljenem delu boste preprosto s svojega na njegov račun prenesli ustrezno število opravljenih ur. Ker pa v časovni banki ne poznajo posojil in limitov, je najboljše, da nekaj zaslužite, preden začnete »zapravljati«. Ure seveda, ne denarja, ne pozabimo. Premislite torej, katera dela boste vi ponudili drugim. Ni nujno, da je to tisto, kar delate v službi. Pomislite, kaj znate ali zmorete in kaj ste pripravljeni opraviti za druge. V pomoč vam je seznam del, ki so ga sestavili v časovni banki, lahko pa ponudite kaj čisto drugega. Pri tem vas ne bodo nič omejevali. Če boste ponudili tista dela, ki jih bodo člani banke potrebovali, ne bo težav z »zaslužkom« in ure se vam bodo začele nabirati. Tu torej lenobe ne morejo živeti na tuj račun, tako kot se rado dogaja v neformalnih skupnostih.

Ne le delo, ampak tudi druženje
Načelo menjave del in storitev je pravzaprav enako kot v marsikateri, predvsem bolj ruralni skupnosti med sorodniki in znanci: vnukinja gre za babico v trgovino, babica za mlado družino skuha kosilo, znanec nam pride obrezat drevje na vrtu, drugega odpeljemo k zdravniku. Skratka, vsakdo opravi za drugega tisto, kar (bolje) zna ali zmore. Pri časovni banki pa takšna menjava ne poteka med znanci, temveč med večjim številom ljudi, ki se (vsaj na začetku) ne poznajo. Poleg koristne izmenjave storitev je eden od namenov časovnega bančništva tudi navezovanje stikov in širjenje socialne mreže v nekem okolju. Tu mislimo na osebne stike, ne na virtualno mreženje, zato je delovanje posamezne časovne banke omejeno na ožji prostor, na en kraj ali mesto. In ni zanemarljiv niti učinek takega sodelovanja na posameznikovo samozavest in občutek, da je lahko koristen, pa četudi je brezposeln, če je upokojenec, šolar, dijak, študent. Skratka, v časovno banko se lahko včlani vsakdo, kajti prav gotovo vsakdo kaj zna in zmore dati za druge nekaj svojega časa.

Več v Jani št. 50, 15.12.2009

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste