Ljudje

Kateri James?

Jelka Sežun
15. 12. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pomislite malo. Mel Gibson. Russell Crowe. Hugh Jackman. In zdaj Eric Bana. Čedni, nadarjeni, predvsem pa strašansko simpatični. Le kaj jim tam v Avstraliji dajejo v vodo? In ali bi to lahko začeli dodajati tudi drugod?

Pomislite malo. Mel Gibson. Russell Crowe. Hugh Jackman. In zdaj Eric Bana. Čedni, nadarjeni, predvsem pa strašansko simpatični. Le kaj jim tam v Avstraliji dajejo v vodo? In ali bi to lahko začeli dodajati tudi drugod?

Hišni pritlikavec. Njegovo pravo ime je pravzaprav Eric Banadinović, rodil se je (leta 1968) in odrastel v Avstraliji kot mlajši od dveh sinov Zagrebčana in Nemke. Svoje poreklo je v otroštvu večkrat dobil pod nos. In mu to niti malo ni bilo všeč. A med sošolci je bil priljubljen, ker je bil zabaven. In ker je znal tako dobro oponašati učitelje. O igralstvu takrat še ni razmišljal. Je pa pri štirinajstih naredil že zelo določen načrt, da bo pustil šolo in postal avtomehanik. Avtomobili so bili že tedaj njegova strast. Ne bodi trapast, je rekel njegov razsodnejši oče, izšolaj se do konca in potem »naj tvoj hobi nikar ne postane tvoja služba«. Eric se je dal prepričati in je še naprej hodil v šolo in rastel. Potegnil se je do 190 centimetrov, čeprav velja za družinskega pritlikavca – njegov brat je odgnal več kot dva metra visoko. Avtomobili so pa še vedno samo hobi, čeprav je na dirkah, kadar se jih udeleži, po navadi precej uspešen. Koliko avtomobilov ima, so ga nekoč vprašali. Manj kot Jay Leno, je rekel. In zardel.

Voham zvezdo. Začel je kot stand up komik. Ne, pravzaprav je začel kot barman, pa so ga povabili, naj nastopi v stand up komediji. In je, a je bil še naprej barman, ker s komedijo ni dovolj zaslužil. Ampak slednjič ga je nekdo opazil, ga povabil v televizijsko oddajo, tam ga je opazil nekdo drug, ga povabil v drugo oddajo … in tako je šlo naprej, padala je domina za domino, dokler ni dobil svoje oddaje, The Eric Bana Show, ki je trajala eno samo sezono, potem pa so jo zaradi majhne gledanosti ukinili. Ampak še isto leto, leta 1997, je debitiral v avstralskem filmu The Castle, ki je navdušil domače kritike in postal avstralska uspešnica. In Bano je spet nekdo opazil.
Resda je bil to kriminalec, ki je sedel v ječi, ampak bil je zelo slaven kriminalec, eden najslavnejših v Avstraliji, Mark Brandon (Chopper) Read. Očitno si je rekel, tale je pravi, ter nanj opozoril režiserja, ki je pripravljal biografski film o njegovem življenju in že leta zaman iskal nekoga, ki bi upodobil Reada. Bana se je zredil za petnajst kilogramov, preživel nekaj dni z Readom v zaporu in med snemanjem vsak dan prebil pet ur v maski, da so mu nanesli vse tatuje. Film Chopper (2000) je zbudil tudi pozornost tujih kritikov. Vplivni ameriški kritik Roger Ebert se je navduševal: »V komiku po imenu Eric Bana so filmarji po mojem našli bodočo zvezdo. … Ima nekaj, česar te ne more naučiti nobena igralska šola in kar lahko pokažejo le redki igralci. Ne moreš odmakniti oči od njega.«

Toplo priporočen. Režiserji vsekakor niso odmikali oči: Ridley Scott mu je dal vlogo v Sestreljenem črnem jastrebu (Black Hawk Down, 2001), Ang Lee naslovno vlogo v Neverjetnem Hulku (The Incredible Hulk, 2003) in Wolfgang Petersen vlogo Hektorja v Troji (Troy, 2004) – ampak to mu je prišepnil Brad Pitt, ki je bil tudi Banov občudovalec. Spielberg si ga je prisvojil za svoj film Munchen (Munich, 2005) in Ameriška filmska akademija ga je povabila v svoje vrste, česar ne naredijo strašansko pogosto, nominacije za oskarja, ki bi mu avtomatično prinesla članstvo, namreč ni imel. In je še vedno nima, ampak domnevamo, da je to le vprašanje časa.
Gledalci so bili manj pozorni, a tistim, ki so mu očitali, da njegovi filmi niso dovolj donosni, je odgovoril: »No, saj Hulk ni bil ravno polomija. Dolgo snemanje je velik osebni vložek. Če ne bi bil zadovoljen z rezultatom, bi bil prekleto besen, a doslej sem bil še vedno zadovoljen.«
Da ni tako velika zvezda, kot bi (verjetno) lahko bil, je kriva tudi njegova izbirčnost. Po stripu posnetega Hulka se je lotil samo zato, ker ga je režiral Ang Lee, nadaljevanje pa je gladko zavrnil. Tudi vloga Bonda, Jamesa Bonda, ga ne zanima, čeprav so leta 2003, ko se je poslovil Pierce Brosnan, nekateri časopisi že pisali, da jo je dobil. »Pojma nimam, od kod te ideje,« je rekel zbegani Bana. »Milijonkrat sem povedal, da me ne zanima. In nikoli, nikoli se o tem ni z mano nihče ni pogovarjal.«
Med njegovimi filmi so dolgi premori, ker med snemanji po več mesecev preživi z ženo in otrokoma. Za kakšno avtomobilsko dirko se pa tudi najde čas.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste