Ljudje

Magija z doktoratom

MARIJA ŠELEK, marija.selek@delo-revije.si
10. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Sloveniji se te dni mudi afriški šaman, vedeževalec in avtor treh knjig Malidoma Patrice Somé. Je človek dveh svetov - izobražen na zahodu, med drugim na pariški Sorboni, v žepu ima tri diplome in dva doktorata, po drugi strani pa je vpeljan v skrivnosti afriške magije.

V Sloveniji se te dni mudi afriški šaman, vedeževalec in avtor treh knjig, med njimi uspešnice O vodi in duhu, ki je bila v slovenščino prevedena pred dvema letoma. Je človek dveh svetov – izobražen na zahodu, med drugim na pariški Sorboni, v žepu ima tri diplome in dva doktorata, po drugi strani pa je vpeljan v skrivnosti afriške magije. Kot štiriletnega fantka, pripadnika ljudstva Dagarov iz Burkine Faso, ga je ugrabil jezuitski misijonar in ga odpeljal na šolanje v semenišče. Tam se je moral podrejati zahodnim vrednotam, drugi veri, doživel je pretepanje in celo spolno zlorabo.

Čez petnajst let je pobegnil v rodno vas in se podvrgel nevarnim iniciacijskim obredom. Predniki so mu ob rojstvu nadeli ime Malidoma – tisti, ki sklepa prijateljstvo s tujcem – in svoje ime v resnici živi. Na zahod prinaša modrost svojega ljudstva in osvaja s karizmo in nenehnim širokim nasmehom. Je izredno mladosten in med pogovorom živahno gestikulira. Živi med Ameriko, Evropo in Afriko, lani se je poročil in posvojil tri ženine otroke.
-Vaša življenjska zgodba je precej fascinantna. Vam je kdo že ponudil, da bi po njej posneli film?
Da, kar precej ljudi. Scenarij naj bi bil napisan že pred desetimi leti in nad njim bedi ekipa ljudi v Hollywoodu. Eden od njih je igralec iz TV-serije Zvezdne steze, LeVar Burton, drugi je Laurence Fishburne in tretji Mark Wolfe, producent Terminatorja. Ne vem, zakaj jih mika posneti film o meni, ampak se s tem ne obremenjujem, saj nisem iz te stroke in film ni moje poslanstvo. Ko bodo pripravili vse potrebno, mi bodo že povedali.
-V njem torej ne boste igrali samega sebe?
Ne, želijo, da bom nekakšen svetovalec – čeprav ne vem, kaj to pomeni. (smeh)
-Ko ste bili stari štiri leta, vas je ugrabil jezuitski misijonar, s katerim je prijateljeval vaš oče. Ste se kdaj spraševali oziroma dobili odgovor, zakaj vas oče takrat ni poskušal dobiti nazaj?
V tistem času je tako dejanje pomenilo dobro religiozno potezo. Starši, ki so dali otroka Jezusu, so bili zelo cenjeni pri misijonarjih. Oče je bil prijatelj misijonarja s hriba nad vasjo in sta se o tem verjetno pogovarjala. Pozneje, po moji vrnitvi v rodno vas, mi oče nikoli ni pojasnil podrobnosti, čeprav sem jih poskušal izvedeti. Potem sem se zavedal, da mu je nerodno, da je v zadregi, da ga to boli, da obžaluje, in zato nisem želel več drezati vanj.
-Je bila to ugrabitev ali bolj sporazum med vašim očetom in misijonarjem?
Z mojega vidika je bila to ugrabitev – tako sem se počutil. Za mojega očeta in misijonarja je bil to verjetno dogovor, ki pa po mojem mnenju ni vključeval tega, da bo nekega dne, ko mojih staršev ne bo doma, prišel duhovnik, se poskušal igrati z mano ter mi ponudil vožnjo z motorjem. Za štiriletnika se sliši vožnja z motorjem zelo razburljivo, kajne? Nisem vedel, da je to moja edina in poslednja vožnja.
-Ste bili oziroma ali ste še vedno jezni na krščanstvo, ki vas je iztrgalo otroštvu?
Ne, s tem sem opravil. Vsem govorim, da sem »ozdravljen« katoličan, in zdi se mi, da dobro »okrevam«. In ne kuham zamere.
-Torej ste katoličan? Verjamete v Jezusa Kristusa?
Ja, seveda! Jezusa imam rad, ampak Jezus Kristus in krščanstvo sta dve različni stvari. Rad berem njegovo biografijo: kako je živel, kako je umrl. Gre za zelo dobrega človeka, vendar tega ne morem trditi za vero, ki je nastala za njim. Vsaj zame sta to dve različni stvari.

Več v novi Jani, št. 32, 10. 8. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste