Ljudje

Glina z odtisom zelišč

Simona Furlan
26. 8. 2010, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lončarka Vesna Majes Klančičar je hči znanega dolenjskega zeliščarja Jožeta Majesa. Njen brat Andrej se tako kot oče ukvarja z zelišči, njo pa je bolj pritegnilo oblikovanje gline.

Lončarka Vesna Majes Klančičar je hči znanega dolenjskega zeliščarja Jožeta Majesa. Njen brat Andrej se tako kot oče ukvarja z zelišči, njo pa je bolj pritegnilo oblikovanje gline. Doštudirala je sicer defektologijo in v svojem poklicu tudi delala, a je bila zanj preveč občutljiva. Vsakršno ujetost v sistem Vesna težko prenaša in hkrati prizna, da ima zaradi svoje vdanosti domišljiji kar precej težav z življenjem v realnem svetu. Med svojo drugo nosečnostjo, zdaj je mama dvanajstletnemu Vidu in sedemletni Piki, je doživela uvid, kot pravi. Poklicala jo je glina. Na začetku so nastajali tradicionalni lončarski izdelki iz rjave gline in se dobro prodajali. Potem je prišel nov klic. Oblikovanje izdelkov iz bele gline z odtisi zdravilnih zelišč. Vesna pravi, da je bilo, kot bi kdo potrkal na njeno okno, ona se je morala le odločiti, ali naj ga odpre ali za vedno zapahne s svojim strahom. Na srečo je bila pogumna.

Vesna je šla kmalu po nasvet, kako zožiti široko paleto zdravilnih zelišč, k ajurvedskemu učitelju v Italijo. Izbor se je tako zožil na rman, baldrijan in žajbelj. Modro obarvani rman vpliva na želodec in s tem na čustvo jeze; drugi, zeleni sklop, je baldrijanov, ki učinkuje na pljučni sistem in črevesje; tretji, rdeči sklop, pripada žajblju in spodbuja energijo, povezan pa je s ščitničnim delom in na čustveni ravni z depresijo. »Ne morem reči, da boš ozdravel, če boš pil iz moje skodelice, toda treba je odpreti srce naravi, nečemu višjemu,« pravi Vesna o svojih informiranih izdelkih, kot se jim reče.
Verjame v vile in škrate
Sama nečemu višjemu odpira srce že vse življenje, in zato še vedno verjame v vile in škrate. Škratovskemu svetu, trdno povezanim z energijo zemlje, tako ali tako pripada tudi sama, je prepričana. »Poglejte me, mar ni res?« pravi zelo mirno.
Svoj domišljijski svet je gradila od ranega otroštva, staršem, ki so jo veliko puščali samo, pa je neizmerno hvaležna, da so ji omogočili toliko svobode. Tako je namreč dojemala svojo samost, ki jo je preživljala na travnikih, gozdovih in v skritih kotičkih ob Krki v Novem mestu, kjer je živela njena družina. Oče, med njenim odraščanjem še zelo aktiven v kolesarstvu, ji je vsekakor dal zanimivo življenjsko popotnico. »Je izjemno poseben človek. Z njim ni bilo prav lahko živeti, vedno je gradil nad oblaki, imel drzne sanje in v tej domišljiji in večnem hotenju smo bili vzgojeni. Včasih je kar težko tako živeti, kajti ne prehodiš še niti ene gore, pa je pred teboj že druga. Ves čas se moram opominjati, da je pomembna pot, ne gora sama,« pravi Vesna.
Pravljični svet, ki jo tako vztrajno vabi, je ujela tudi v svoj prvi roman Varuhi dreves, ki bo izšel v kratkem. Nastal je med dolgim sprehodom po gozdu, ko je nenadoma zavrelo v njej, in tako silovito je privrel na plan, da ga je napisala v pičlem mesecu.
Ravnotežje ni romantično
Vesna priznava, da se pogosto izgubi v svojem posebnem svetu; da pri tem ne gre niti predaleč niti za preveč časa, pa skrbi njen mož Vid Klančičar. Vesna sicer ne bi imela nič proti, če bi bil Vid nekoliko bolj romantičen, a je hkrati hvaležna in prepričana, da mora biti prav tako, kot je. Da njuna zveza, ki traja že od srednje šole, temelji na ravnotežju. In da je vsakokrat, ko je zaradi svojih prevelikih pričakovanj do sebe in sveta okoli sebe na tleh, nekdo ob njej. »Takrat začutim, da sta se pikici v najini notranjosti stisnili v par in je vse tako, kot mora biti.«
Vid v njuni skupnosti skrbi za bolj praktične stvari, tudi za komunikacijo z ljudmi, ki si v njuno trgovinico z Vesnino delavnico v ozadju sredi Dolenjskih Toplic prihajajo izposojat čolne in kolesa, iščejo prenočišče ali jih zgolj prižene radovednost. Vid je med našim obiskom bolj ko ne redkobeseden, a povsem voljno prinese v Vesnino delavnico svoj kontrabas in se, čeprav v ozadju, postavi pred fotoaparat. Vid igra v etno skupini Kontrabant. Kontrabas zato, da se čim bolj skrije za njim, se smeje Vesna.
Težko je biti odrasel
Vesna ve, da se mora človek, ki odrase, tudi vesti odraslo. Včasih, to prizna zelo odkrito, ima z izpolnjevanjem teh vlog tudi nekaj težav in včasih za hip tudi presliši, da je njen otrok na primer lačen. A nazadnje je vse tako, kot mora biti.
Vesna pač ni čisto navadna mama, že vrsto let se med drugim ukvarja z meditacijo – tudi to je očetova popotnica –, se pa hkrati zaveda nevarnosti, ki se skrivajo v tem. »Treba je spoštovati pravila, ki ti jih dajo učitelji, sicer lahko odtavaš in se izgubiš,« pravi. Zanjo je pisanje način, s katerim poskrbi, »da me ne odnese, da lahko ostanem mama«. Svet pisanja jo čedalje bolj privlači. Njeno lončarstvo pa se ji čedalje bolj zdi kot otrok, ki odrašča in je že v puberteti. Še vedno uživa v procesu oblikovanja gline do končne podobe izdelka. Vanj poleg odtisa zdravilnega zelišča – ta za to, da se v glini zadrži njegova energija, potrebuje tri ure –, odtisne tudi svoj poljub.
Očiščevalna moč gozda
Vesna verjame v takšne stvari. Verjame, da se je treba zeliščem, ki jih gre zjutraj nabrat na očetov vrt, zahvaliti za to, kar so, in jih prositi, naj prinesejo mir v njene skodelice. Proces nabiranja zdravilnih zelišč se ji zato še vedno zdi zelo pomemben in hkrati nujen del celotnega procesa.
Spoštljiva je do energije in njenih vplivov. Tako za Dolenjske Toplice pravi, da imajo ljudje tod srečo, ker imajo v neposredni bližini Kočevski rog s sicer temnimi gozdovi, ki pa imajo veliko moč, s katero čistijo energijsko packarijo. Tudi termalna voda prispeva k temu, da so ljudje na takšnih območjih nekoliko drugačni, še doda. Z družino načrtujejo, da se bodo kmalu preselili na kmetijo, ki jo obnavljajo. Za Vesno je to priložnost, da se še bolj umakne pred hrupom civilizacije, ki je celo v Dolenjskih Toplicah precejšen, in se še bolj približa naravi.
Svoje lončarsko mojstrstvo prenaša na druge, pogosto sodeluje na primer tudi z Europo Donno. Izkušnje z ženskami, ki so zbolele za rakom, so vedno nekaj posebnega, pravi. Izdelave svojih unikatnih izdelkov za zdaj še ni v celoti prepustila drugim, dve dekleti ji pomagata pri posameznih segmentih. Njen otrok očitno le še ni dovolj odrasel, da bi ga povsem spustila iz rok.
Klicev ne smeš preslišati
Poleg dolgih ur, ki jih zapolni lončarstvo, in ur, ki minevajo med pisanjem, Vesna rada bere. Knjige so njena strast, skoraj obsedenost, in prepričana je, da jo mnoge preprosto pokličejo in jih mora imeti. Tudi če se jih potem na polici le tu in tam dotakne. Veliko več od občasnega dotika je bila deležna njena zagotovo najljubša knjiga – Pika Nogavička. Prebrala jo je najmanj stokrat. Ampak zares. Po Piki Nogavički je ime dobila tudi Vesnina hči. In če jo pogledate bolj pozorno, ji je zares malo podobna. Ima zelo prodoren pogled. Tako kot Vid. V oba otroka so geni, o tem sem prepričana,vtisnili nekaj posebnega.
Ob vsem, kar počne, in ob vseh škratih, ki ji tu in tam šepetajo iz kakšnega grma, Vesna najde čas tudi za predavanja o zdravljenju s sivo glino. Predavata skupaj z očetom in dobro se razumeta. »Oče je zelo vesel, da nas ima,« pravi Vesna. »A je tako poseben, da bi se težko spuščal še v naše posebnosti.«
Še bolj kot njena odkritost v zvezi z očetom me preseneti, ko omeni, da gre poleg vsega občasno še v München na izobraževanje o rezanju vezi k sloviti Phyllis Crystal.
Pet jih je zdaj tam, ki prihajajo iz Slovenije; da je tam tudi Vesna, gotovo ni naključje. Bil je le še eden tistih klicev, na katere se je Vesna odzvala brez strahu.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste