Ljudje

Ne mečem plohov

Simona Furlan
1. 12. 2010, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Janez Furman vsekakor ni duhovnik iz stereotipnih predstav o božjih služabnikih. Na svet je poslan zato, da med ljudmi širi božji nauk in veselje. Za njegovo radoživostjo in pripovedovanjem šal pa prepoznate tudi globoko vernega, poduhovljenega in krščanski etiki zavezanega človeka.

Duhovnika Janeza Furmana bolj redko vidite v njegovi službeni uniformi. To si sicer nadene, kadar pride škof. S šefom sta v dobrih odnosih, se smeje Janez, ki ga obiščemo v njegovi župniji Sv. Andraž nad Polzelo. Tam za svojih tisoč faranov skrbi že sedem let, potem ko ga je cerkvena oblast sem premestila iz Velenja. Nekateri so takrat namigovali, da za kazen, kajti Janez Furman vsekakor ni duhovnik iz stereotipnih predstav o božjih služabnikih, poleg tega ga je javnost videla na ustanovitvi Foruma 21. Večino politikov pozna, res je. Levih in desnih. Oboji so na druženjih pri Furmanu, pravijo dobro obveščeni, veliko bolj složni in uglašeni kot sicer.  Tako nanje vpliva naš gostitelj, poslan na svet zato, da med ljudmi širi božji nauk in veselje. Za njegovo radoživostjo, pripovedovanjem šal in slikovitim opisom, kako je spoznal Severino, pa prepoznate tudi globoko vernega, poduhovljenega in krščanski etiki zavezanega človeka.

Naš sogovornik preprosto ni mogel drugače, kot da postane duhovnik. Njegovi starši so v Slovenskih Konjicah dobili stanovanje v župnišču, za katero so skrbeli. Mali Janez, v družini je bilo sedem otrok, je od malega vlekel za vrv cerkvenega zvona, sodeloval pri obredih, bil vsak dan pri maši. Bog ga je izbral za svojega.
Dobil je sicer še eno ponudbo, povezano z uniformo, a vsekakor manj poduhovljeno. Med služenjem vojaškega roka v Nišu se je poveljujočemu častniku s svojo avtoriteto tako prikupil, da mu je obljubil eksistenco, študij in čin majorja v pičlih štirih letih. Ampak Janeza od služenja bogu ni moglo odvrniti nič več.
S skušnjavami se ne ukvarja 
Duhovništvo sicer ni tradicija njegove družine, tudi eden izmed bratov, ki je že bil posvečen, se je pozneje odločil za drugačno življenje. Skušnjava po zakonu in družini je bila močnejša. Janez ni zato prav nič jezen na brata. Tako kot je skrivnost, zakaj se kdo poda na duhovniško pot, je skrivnost tudi, zakaj se od nje pozneje odvrne, pravi. Brat je dober mož in oče. Janez Furman pa v tovrstni skušnjavi ni bil nikoli. Saj so bila kdaj kakšna čustva, pripoveduje prostodušno, a nikoli ni bilo navezanosti, zaradi katere bi želel spremeniti življenje. Da te nazadnje ves čas nekdo gnjavi, ne, to tako ali tako ni zanj. Bolj ko ga poslušate, bolj se zavedate njegove želje po svobodi. Pa naj se to komu zdi še tako v protislovju z njegovo dosmrtno zaobljubo Bogu.
Skušnjavam se je mogoče izogniti tudi tako, da o njih ne razmišljate in se z njimi preprosto ne ukvarjate. Tako kot se on ne. Ima dovolj drugega dela. Rad gre na kakšno romarsko pot, pa na krajše potepanje, na primer v Zagreb, pogledat katedralo in pobrskat po knjigarnah. Tudi letos pred božičem bo šel. Zato ker je tam dobra scena, zanimivo mesto.
»Sem bolj individualistične sorte,« pravi duhovnik, ki sicer slovi po svoji družabnosti in znanstvih iz vseh mogočih krogov. Avto mu daje svobodo, z njim je šel tudi v romarski Santiago de Compostela. Tam je v slovenščini maševal pred deset tisoč ljudmi. Pri sporazumevanju s Španci mu je pomagala latinščina. Francoze na Montserratu je spravil v krohot, ko jim ni znal drugače povedati, da je duhovnik, pa jim je rekel, da je don Camillo, župnik, ki ga je uprizarjal sloviti francoski komik Fernandel. Humor, ob njem pa še velika odprtost do ljudi Janezu  Furmanu zelo pomagata.

                    Več v Jani št. 48, izid 30. 11. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste