Zgodbe

Alternativa pri živalih

Jana
1. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

nekateri veterinarji tudi pri nas že pomagajo živalim z alternativnimi metodami. Domačega pasjega ljubljenčka Anje Murovec so mučile alergije in vnetje ušes, šele z alternativnim zdravljenjem in pravilno prehrano je postal kuža zdrav!

Nekateri veterinarji tudi pri nas že pomagajo živalim z alternativnimi metodami. Ne, to ni nobena draga in prestižna modna muha, primerna le za premožne ljubitelje živali. Akupunktura, bioresonančna terapija BICOM in homeopatija za živali so v tujini znane in priznane, počasi pa si utirajo pot tudi pri nas. Živali jih dobro sprejemajo, njihove lastnike pa prepriča boljše počutje domačih ljubljencev pri boleznih, za katere prej niso našli pomoči. Tudi Anjo Murovec je. Družinskega pasjega ljubljenčka so namreč mučili alergije in vnetje ušes, šele z alternativnim zdravljenjem in pravilno prehrano je  postal njen petletni kuža spet živahen in zdrav!

Stalno vnetje ušes in alergija. Anja Murovec, enaindvajsetletna študentka komunikologije, doma iz Tolmina, si je od nekdaj želela psa in je vsaj petnajst let prepričevala starše, da ga je le dobila. Kodra Canija, inteligentnega, živahnega psička, ki ne pušča dlake, so kupili kar v bližini doma in postal je član družine. A bolan. »Kar naprej je imel vneta ušesa!« Anja pravi, da so se morda težave pojavile, ker so mu dajali precej hrane, namenjene ljudem. Zamenjali so jo s pasjo, da bi mu pomagali. »Nismo vedeli, da je najbolj oglaševana tudi najslabša.« Z ušesi je bilo še slabše. »Uhlje je imel že čisto črne, iz njih je tekla tekočina, počil mu je bobenček. Križev pot od veterinarja do veterinarja ni imel pravega učinka; dobil je antibiotike in dietno hrano, pojavila se je alergija, vsak veterinar je imel svoje mnenje.« Nihče pa ni ugotavljal, zakaj ima Cani izpuščaje, niso ga testirali, čeprav mu je dlaka že začela izpadati. Po treh mesecih se je kuža delno pozdravil, a dietno hrano bi moral uživati še naprej, pri čemer je vsak veterinar zagovarjal svojo.
Kužka bi morali tudi kastrirati, ker naj bi bile vse njegove težave povezane s hormoni. »Kožna vnetja so se pojavljala kljub dragi dieti: na koncu smo pristali pri hrani iz soje, riža in piščancev, toda Cani se je slabo počutil, bil je brez energije in apatičen.«
Uspešna alternativna pomoč. Anja je iskala podatke po internetu in se zaradi odličnih referenc pasjeljubcev s foruma odločila, da stopi v stik z veterinarjem iz Moravskih Toplic, Markom Nabergojem. »Po telefonu mi je rekel, naj mu pošljem Canijevo slino. V tednu dni mi je poslal natančen odgovor s podrobnimi navodili o prehranjevanju: Cani naj ne bi užival soje, perutnine, mlečnih izdelkov in jajčnega beljaka. In napisal je, da našemu kužku povzročajo težave tudi pršice, ki so dostikrat v pakirani pasji hrani. Opozoril nas je, naj novo, drugačno hrano uvajamo postopoma, če se le nameravamo držati njegovih navodil.« Svetoval je, naj ravnajo s psom čim bolj naravno, naj mu dajejo kuhano hrano z malo maščobe in malo soli, naj ne komplicirajo z dodatki. Canijeva hrana je postala raznolika: malo popečenega mesa, testenine, riž, rumenjak, kakšna solata, sadje, polenta, pasji piškoti, ki jih speče Anjin oče doma, a vse postopoma. Počasi in s strahom so začeli uvajati novo hrano in po mesecu dni … »Izpuščajev ni bilo več, vnetje ušes se ni več ponovilo, koža se je izredno izboljšala in nikoli več ni imel zdravstvenih težav, še dlaka se mu je spremenila!« Cani je postal zdrav, živahen pes z veliko energije, ki se spet rad igra in spet zmore hojo v hribe, kamor je nekoč tako rad zahajal s svojo lastnico.

Več v Jani št. 48

 

Tekst: Miša Čermak Foto: Jaka Koren

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste