Ljudje

V komi zaradi slave?

Janja Lakner Anžin
14. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Nekaj mi moraš obljubiti: če boš imel kakršenkoli pomislek, da ne bo uspelo, takoj nehaj, v redu?« so bile zadnje besede voditelja nemške oddaje Wetten, dass - ¦? (Stavite, da - ¦?), Thomasa Gottschalka, 23-letnemu Samuelu Kochu, preden se je obrnil k večtisočglavemu občinstvu.

»Nekaj mi moraš obljubiti: če boš imel kakršenkoli pomislek, da ne bo uspelo, takoj nehaj, v redu?« so bile zadnje besede voditelja nemške oddaje Wetten, dass …? (Stavite, da …?), Thomasa Gottschalka, 23-letnemu Samuelu Kochu, preden se je obrnil k večtisočglavemu občinstvu. »Stava je izredno nevarna, na vajah sem imel zaprte oči. A če želite videti nekaj zares spektakularnega, glejte!« Dobri dve minuti pozneje je mladeničevo telo kot mrtvo obležalo na tleh. Sledile so dolge minute negotovosti, kamere so bile obrnjene v občinstvo, ki je bilo v nemem pričakovanju najhujšega. Oddajo so po 24 minutah prekinili. Prvič v 29-letni zgodovini.

Voditelj oddaje Thomas Gottschalk je imel pomisleke že na vajah. Kamera ga je ujela, ko je s sovoditeljico Michelle Hunizker v skoraj smrtnem strahu spremljal Samuela Kocha. Mladenič iz Baden-Württemberga si je zadal, da bo v štirih minutah preskočil pet različno velikih  avtomobilov, ki se mu bodo približevali s hitrostjo nekaj več kot 20 kilometrov na uro. Vsak skok naj bi trajal 20 sekund. A to vsekakor ne bi bil navaden skok. Pri tem bi uporabljal poseben pripomoček za skakanje in tek, imenovan bouncing. Ta je  pritrjen na nogo pod kolenom in deluje na principu vzmeti. Z njim je možno doseči hitrost do 45 kilometrov na uro,  skočiti do dva metra visoko ter preskočiti petmetrsko razdaljo. Čeprav so vaje (kljub manjšim težavam) uspele, je negotovost ostala. Voditelj oddaje, vajen nenavadnih stav, je že v uvodnem pozdravu prvemu kandidatu večkrat izpostavil in omenil tveganje ter nevarnost podviga. »Kaj takšnega še nisem videl. In tudi vi zagotovo ne. Verjemite mi, to je res nekaj nenavadnega. In zelooo nevarnega,« je večkrat ponovil. Občinstvo je bilo vznemirjeno in željno spektakla. Kamera je ujela Samuelovo mamo, z nasmehom na obrazu in z zaskrbljenostjo v srcu je pomahala gledalcem. Nato se je začelo. Samuel je najprej preskočil smart, pri skoku čez mini clubman se je ustavil. Zbranost je za trenutek popustila. Ford focus je uspešno preskočil. Sledil je četrti avtomobil, audi A8. Vozil ga je kandidatov oče, ki je le dan pred tem praznoval rojstni dan. Samuel je globoko vzdihnil, uperil pogled proti vozečemu avtomobilu, se pognal, ga preskočil, a za tem v delčku sekunde izgubil ravnotežje ter s sprednjim delom telesa plosko padel na tla. Tišina. »Pokličite zdravnike! Potrebujemo reševalce!«  Okoli 15 milijonov gledalcev pred televizijskimi sprejemniki je nekaj minut gledalo le odzive občinstva v studiu.

Več v Jani št. 50, 14.12.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste