Zgodbe

Zida Zidar svoj poraz?

Žana Kapetanović
14. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdi se, da se ima dvainsedemdesetletni Ivan Zidar, predsednik uprave SCT - gradbenega velikana, ki mu napovedujejo podoben konec, kot ga je doživel Vegrad - , še vedno za neuničljivega in nenadomestljivega. Leta so pustila sledi na njegovem telesu in govoru, on pa se še vedno postavlja kot mladenič. Nesrečni dogodki, ki zadnja leta spremljajo tako njega kot SCT, očitno dajejo le še nov zagon njegovi diktatorski osornosti, ki je ni nikoli poskušal zanikati.

Zdi se, da se ima dvainsedemdesetletni Ivan Zidar, predsednik uprave SCT – gradbenega velikana, ki mu napovedujejo podoben konec, kot ga je doživel Vegrad –, še vedno za neuničljivega in nenadomestljivega. Leta so pustila sledi na njegovem telesu in govoru, on pa se še vedno postavlja kot mladenič. Nesrečni dogodki, ki zadnja leta spremljajo tako njega kot SCT, očitno dajejo le še nov zagon njegovi diktatorski osornosti, ki je ni nikoli poskušal zanikati. »Samozavest je temelj vsega. Nikoli, nikoli se ne vdaj!« je njegov moto. O umiku ni nikoli razmišljal, pravi. SCT bo zapustil pokončno ali v krsti. Druge možnosti ni, poudarja.
Seveda pa je zdaj, ko je z njegovimi poslovnimi mahinacijami polno zaposlena skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, bolj malo verjetno, da se bo ta njegov scenarij uresničil.

To, da se zna mogotec Ivan Zidar izviti iz še tako hudih težav, potrjuje zgodovina. Celo desetletje trajajoča gospodarska in politična kriza v nekdanji skupni državi ter tranzicijska depresija mu nista mogli do živega. Ob podpori vplivnih (predvsem političnih) osebnosti mu je vedno uspelo izpeljati vse, kar si je bil zamislil. Zlahka je premagoval vse mogoče ovire, saj je znal s prijemi, ki jim danes moderno pravimo mreženje, izvleči ogromno koristi in jih potem vzidati v uspeh družbe SCT. Najpogosteje je ob kozarčku v katerem od lokalov izkoristil človeške slabosti (kot je pohlep) in tako skoraj vedno dosegel vse, kar je hotel.

Prepričan je, da na svetu ni človeka, ki se ga ne bi dalo pridobiti za prijatelja. Ta ljubitelj boksa in nogometa prav nič ne skriva, da je za ta namen včasih uporabil tudi svoje pesti. Najmanj eno od okoli tridesetih stavk, kolikor jih je preživel v svoji karieri, je menda končal tako, da je nokavtiral sindikalista, druga pa se je končala tako, da je delavca, ki se je uprl njegovemu ukazu, naj pridejo na delo uro prej in zloščijo delovne stroje, po obrazu namazal z blatom. Ivan Veliki dejstvo, da hitro povzdigne glas in se v hipu razburi, opravičuje s tem, da se mu po žilah pretaka krvna skupina B1, ki jo sam imenuje »ena od tistih muslimanskih krvi«. Kaj naj bi to pomenilo, je težko ugotoviti, kajti kadar si Zidar nekaj sezida v glavi, nikomur ne dovoli, da bi to – z nasprotovanjem, dejstvi ali kakršnokoli razlago – porušil.

Več v Jani št. 50, 14.12.2010 

 

* »Sem pravi Slovenec. Kot dober gospodar sem vedno delal v korist Slovenije in Slovencev.«

* »Veste, kje se jaz najbolje počutim? Ko grem med svoje delavce in z njimi spijem kozarec cvička.«

* »To, da tako živali kot ljudje potrebujejo vodjo, pa najbrž veste.«

* »Delati ne bom nehal. Moj oče je bil, ko je umrl, star devetdeset let. Petkrat je bil obsojen na smrt, pa je umrl naravne smrti. Do zadnjega je delal. Jaz pa sem sin svojega očeta.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste