Ljudje

Kuharica slovenskih Bosank

Žana Kapetanović
18. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vsi vemo, da bogato obložena miza uspešno odstranjujejo ovire, ki jih celo diplomacija ne more premagati. Pogovor, »podkrepljen« s sočnimi jedmi, vsekakor lažje teče. Zato so Bosanke, ki že desetletja živijo v Sloveniji, zavihale rokave in v kuharsko knjigo nanizale pester izbor jedi iz tradicionalne bosanske kuhinje. Knjiga ob receptih ponuja gostoljubnost in domačnost, ki imata v bosanski kuhinji pomembno mesto. Bujrum, postrezite si, vabi kuharica.

Vsi vemo, da bogato obložena miza uspešno odstranjujejo ovire, ki jih  celo  diplomacija ne more premagati. Pogovor, »podkrepljen« s sočnimi jedmi, vsekakor lažje teče. Zato so Bosanke, ki že desetletja živijo v Sloveniji, zavihale rokave in v kuharsko knjigo nanizale pester izbor jedi iz tradicionalne bosanske kuhinje. Knjiga ob receptih ponuja gostoljubnost in domačnost, ki imata v bosanski kuhinji pomembno mesto. Bujrum, postrezite si, vabi kuharica.

Kadar se Slovenci vračajo s svojih romanj po Bosni, običajno na veliko govorijo o tem, kako dobro so jedli. Bosanci, ki živimo v Sloveniji, to vemo, zato je ena od možnosti, kako bi lahko odprli vrata za dialog, ki bi prispeval k reševanju problemov v naši nekdanji skupni državi, zagotovo tudi druženje okoli bogato obložene mize. In če je res, da ima vsak Slovenec (vsaj enega) »svojega« Bosanca, lahko sklepamo, da je na sončni strani Alp dobro znano, da ponuja bosanska tradicionalna kuhinja veliko več kot zgolj burek in čevapčiče ter da številne med nami zelo zanima, kako se vse te  dobrote pripravljajo.

Na območju Bosne in Hercegovine se v kulinariki čuti vpliv vzhoda in predvsem Turčije, a je, tako v islamski veri, milejši, blag in umirjen, kar je sicer značilno za bosanski značaj. V tradicionalni bosanski kuhinji uporabljajo zelo malo začimb, veliko manj kot v turški, in jedem ne dodajajo omak, temveč so sokove zelenjave in drugih sestavin, ki se dolgo kuhajo na šibkem ognju ... Običaji kuhanja in uživanja hrane se vztrajno upirajo zahtevam sodobnega sveta po hitenju ter hitri hrani. Kuhajo počasi, poleg tega pa še vedno velja sveto pravilo, da se ljudje, ko sedejo za mizo, umirijo, si vzamejo čas za uživanje hrane, jedo s spoštovanjem – tako do radodarnosti boga kot do tistega, ki ga gostijo. In da za mizo steče pogovor, prijazen, vesel, a ne preglasen.

Ni vsaka pita burek!

Počasi in postopoma je zorela ideja o knjigi. Praktičen del se je pozneje uresničil precej hitreje. Ela Porić, Sadika Grabus, Esma Hasanić in Elvira Alagić – gonilna četverica pri ustvarjanju knjige – so se pogosto sestajale in ob pomoči petnajstih kuharic pripravile vsebino. Skupaj so popile veliko skodelic kave in vsako jed, ki so jo pripravile, da bi jo vključile v knjigo, tudi skupaj pojedle. »Celo pito, ki krasi naslovnico knjige, smo pojedle,« so povedale v smehu, ko smo prijetno kramljale v stanovanju Sadeta Avdić, ki je verjetno najboljša kuharica med slovenskimi Bosankami, vsekakor pa najbolj prizadevna in marljiva. Vse so članice ženskega društva Zem zem, ki se imenuje po neusahljivem izviru vode v Meki ter simbolizira neusahljivost ženske in materinske požrtvovalnosti.

Več v Jani št. 20, 17.5.2011

Gonilna sila društva Zem zem in idejne vodje rojevanja knjige: Elvira Alagić, Esma Hasanić, Sadika Grabus, Ela Porić in Sadeta Avdić.

Baklava in hurmašice

Brez kave ni prijetnega druženja.

Tarhana čorba.

Pito lahko oblikujemo na več različnih načinov: 
Zložena čez pekač se imenuje polagana pita, nastane z zlaganjem jufk druge na drugo čez ves namaščen pekač.

Estrada

tara zupancic
Nove priložnosti

Tara Zupančič krenila na povsem drugačno poslovno pot

dinastija
Dinastična Linda Evans

Telenovele, Linda Evans in Dinastija: Vzpon glamurja in dramatičnih zgodb na televiziji

Tanja je med zdravljenjem nadaljevala z nastopi
Vedno nasmejana in pozitivna

Tanja Žagar je Mikija prepričala, da je glasba zanjo zdravilna

milena zupancic
Jok ni rešitev

Milena Zupančič se raje spominja lepih trenutkov

aleksandra balmazovic
Nazaj v šolo

Aleksandro Balmazović so sošolci zamenjali za profesorico

admir baltic 1
Predan svojemu delu

Admir Baltić si tega nikoli ni mislil, a človek obrača, življenje obrne

Zanimivosti

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo

hot dog, pivo, inter miami
Pred Messijevim stadionom

(Video) Je to najdražji hot dog na svetu?

ogledalo
Dober začetek dneva

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje