Rože in vrt
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 6 min.

Tiptop zeleni kotiček za kralje in kraljice žara


Špela Korinšek Kaurin
16. 6. 2025, 08.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Eden od razlogov, zakaj smo tako nestrpno čakali sončne dni, so tudi popoldnevi, preživeti v prijetni družbi ob pripravi jedi na žaru. Da bo vse tiptop in bomo kot kralji žara kar najbolje poskrbeli za svoje goste, je prav, da primerno uredimo tudi družabni kotiček, v katerem se bo vse vrtelo okrog našega žara.

TM naslovna-jul21.jpg
Shutterstock
Kdo ne uživa v pikniku z jedmi iz žara na domačem vrtu?

Slovenci obožujemo »žarjenje«, pa naj bo to na klasičnem plinskem žaru, na vedno bolj priljubljenih keramičnih žarih ali pa enostavno na žerjavici preprostega vrtnega gorišča. Jedi z žara obožujemo, posedanje ob ognju ob dišečih vonjavah z dimom pomešane arome jedi pa je verjetno ena od najbolj »kul« poletnih aktivnosti.

TM8-jul21.jpg
Shutterstock
Žari visoko temperaturo oddajajo tudi v svojo okolico, zato rastlin nikoli ne sadite preblizu. Vedno tudi na lastni koži preverite, kakšna je primerna varnostna razdalja (če je vroče vam, bo rastlinam še bolj).

Žar, vrtni kamin, »zeleni jajček«, čimni, peči za pico, vrtna kurišča … vse to so pripomočki za pripravo jedi na prostem, ki na naših vrtovih, pa tudi terasah in balkonih v zadnjih letih dobivajo pomembno mesto. Ne samo da je kuhanje na prostem veliko bolj praktično od kuhanja na klasičnem štedilniku (ni nadležnih vonjav, manj je umazanije, uporabimo manj posod …), taka priprava hrane je v resnici pravi družabni dogodek, na katerem se verjetno kuhar zabava še malenkost bolj kot vsi drugi.

PREBERITE TUDI:

Zelenjava na dosegu roke

Zato, da bo kuhanje potekalo povsem brez stresa, je pomembno, da imamo čim več stvari pri roki. Še posebej to velja za sestavine, ki bodo šle v lonec. Meso sicer ne raste na drevesu, a ne pozabite, da je nadvse okusna in tudi za naše zdravje zelo blagodejna zelenjava z žara. Vsi vemo, da je sveže odtrgana in takoj pripravljena najboljša … Da pa vam ne bi bilo ob tem, ko skrbite za ogenj, treba hoditi na vrt za hišo, si svoj kraljevski kotiček prilagodite tako, da bo rastla kar na dosegu roke.

TM4-jul21.jpg
Shutterstock
Ob jedeh z žara ne sme manjkati skleda sveže solate. Da ne boste ostali pri klasiki, na visoko gredo posejte mešanico semen – od zelene solate do rukole, kreše, mizune in drugih azijskih kapusnic. Sproti boste lahko rezali njihove nežne listke ter tako poskrbeli za božanski krožnik osvežilne solate.

Paprike, paradižnik, feferoni in celo jajčevci bodo lepo uspevali v večjih okrasnih loncih, še več možnosti pa boste imeli, če okoli svojega kraljevskega kotička postavite visoke grede. Na njih lahko posadite tudi bučke, mlado čebulico in celo bogastvo sort krhke solate. Tako boste imeli prav vse na dosegu roke, pa še super impresivno bo, ker se bodo vaši gostje na lastne oči lahko prepričali, da so sestavine, ki jih uporabljate pri svojih kulinaričnih dobrotah, res sveže. Morda jih lahko povabite, da si sadež odtrgajo kar sami. Še posebno otrokom bo to zelo všeč, morda še bolj kot nabiranje suhih vejic za prižiganje ognja.

TM3-jul21.jpg
Shutterstock
Pravi kuharski mojstri vedno poskrbijo za nekaj presenečenja. Namesto klasičnih sort naj tako v vašem žar kraljestvu raste tudi nekaj bolj »eksotičnih« primerkov, s katerimi bodo jedi postale še bolj posebne.

Brez družbe zelišč ne gre

Potem pa so tukaj še zelišča. Jedi na žaru brez slednjih niso »ta prave«, prav tako bodo odlična tudi za popestritev osvežilnih pijač. Bazilika, meta, origano, rožmarin, sivka … Si predstavljate, kako »kul« boste videti, če jih sproti, medtem ko obračate sočne burgerje, odtrgate iz viseče košare in jih »vržete« na servirni krožnik ali pa vmešate v sveže pripravljeno limonado? Poleg tega, da obogatijo okuse, nežno odišavijo tudi prostor, pri tem pa nam pošiljajo subtilne informacije, ki nas pomirjajo, sproščajo in sprožajo pozitivno vzdušje. Ko se pripravlja k večeru, lahko na ogenj vržete še kakšno vejico rožmarina in večer bo enostavno popoln. Za piko na i – večina teh aromatičnih vonjav nas vsaj delno varuje tudi pred nadležnimi komarji.

TM1-jul21.jpg
Shutterstock
Gosti bodo impresionirani, ko boste pred njimi odtrgali svežo zelenjavo in jo vključili v svoje gurmanske specialitete z žara.
TM5-jul21.jpg
Shutterstock
Eno od značilnosti pravega kraljestva žara je bogastvo svežih zelišč. Poleg tega, da poskrbijo za obvezno aromo in odišavijo okolico, so posajena na kup tudi nadvse lep okras vrta, terase ali balkona.

Tudi rastlinam naj bo v naši družbi prijetno

Okrasni lonci in visoke grede, polne zelenjave in zelišč, so tako nekaj, kar v kraljestvu kralja žara ne sme manjkati. Pri tem pa velja opozorilo: čeprav jih želimo imeti na dosegu roke, pa imejte v mislih, da morajo biti vseeno od ognja dovolj oddaljeni, da jih visoka temperatura ne bo dosegala. Plameni in tudi žareča temperatura lahko namreč rastline poškodujejo.

TM6-jul21.jpg
Shutterstock
Zakaj bi posegali le po klasičnih okrasnih posodah in visokih gredah?

Pri sajenju v okrasne posode bodite pozorni tudi na to, da tam voda hitreje izhlapeva, zato boste morali rastline redno zalivati. Tudi zato so visoke grede bolj praktične, poleg tega pa so tam rastline v bližini naših oči, zato lahko hitreje opazimo, če se pojavi kakšen napad bolezni in škodljivcev, ter sproti izpulimo plevele ali malce prerahljamo zemljo. Zato, da nam bodo pomenilo trajnostno rešitev, za ogrodje vedno izbirajte najkakovostnejše materiale, ki imajo dolgo življenjsko zgodbo. Poleg ogrodja so pomembni spoji, ki stranice držijo skupaj – po možnosti naj bodo iz inoksa, ki ne rjavi in je odporen proti večini zunanjih vplivov.

TM14-jul21.jpg
Shutterstock
Zato, da prihranite kakšno kalorijo, namesto bombetke uporabite velik list solate. Taki solatni »wrapi« oz. zavitki postajajo vedno bolj vroč trend vrtnih zabav.

Nekatere navadno nekoliko manjše visoke grede lahko postavimo tudi na koleščka in jih tako premikamo po prostoru glede na trenutne potrebe. Bolj pogosto pa je, da visokim gredam namenimo stalno mesto, pri tem pa je tudi ključno, da smo pozorni na količino sončnih žarkov. Večina rastlin za uspešno rast potrebuje tople lege z veliko sonca. Ker sami nimamo radi, da nam ob sproščujočem druženju in obračanju jedi na žaru na glavo sveti še močno sonce, navadno naše zunanje jedilnice, dnevne sobe in kuhinje senčimo s tendami in različnimi senčniki. Bodite na to pozorni, ko boste izbirali pravo mesto za okrasne lonce in grede …

TM9-jul21.jpg
Shutterstock
Zato, da boste imeli pri roki kar najbolj bogat izbor sveže zelenjave in zelišč, za sajenje izkoristite tudi vertikalne površine.

Pepela nikar ne zavrzite

Ko se zabava konča in se gostje razidejo, ostanejo lepi spomini in pogorišče s pepelom. Naj vas ob tem ne spravi v slabo voljo misel, da bo treba žar še počistiti. Saj imate kompost, kajne? Pepel enostavno potresite vanj, tako pa boste poskrbeli tudi za koristno hrano za svoje rastline. Lesni pepel namreč vsebuje veliko hranil, še posebno kalija, če vaš kompost bogatijo tudi črvi, pa vam bodo ti zanj še posebej hvaležni.

TM7-jul21.jpg
Shutterstock
Ne pozabite, da rastline svojo moč pridobivajo tudi iz sončnih žarkov. Tako jih ne postavljajte pod senčne tende ali pergole, temveč na njihov rob.

Pepel prav tako preprečuje, da kompost gnije in smrdi, in tako je po tem, ko na kompostni kup odvržemo ostanke hrane od gurmanske pojedine na žaru, na to plast pravzaprav priporočljivo natresti tudi tanko plast pepela. Da ne bo preveč, lahko nekaj pepela shranite v posebno posodo, nato pa ga naslednji dan ali kdaj pozneje uporabite za hranljivo zastirko okrog rastlin. V krogu ga potresite predvsem okoli kapusnic in čebulnic, ki bodo nadvse hvaležne za dodatek kalija, lahko pa ga uporabite tudi na gredicah s krompirjem in plodovkami. Taka zastirka ima še eno prednost – polži je ne marajo preveč, zato se ji po večini izogibajo.

TM15-jul21.jpg
Shutterstock
Praktičen nasvet: če bi radi ohranili sočnost jedi, jih, preden gredo na žerjavico, zavijte v sveže bananine liste. Še posebej dobro se tak način priprave obnese pri ribah na žaru. Rezultat vas bo navdušil.

Ne glede na to, ali je vaš žar kotiček omejen na le dober kvadratni meter na domačem balkonu ali pa imate na voljo glamurozno kuhinjo na prostem, to svoje zunanje gurmansko kraljestvo si prilagodite tako, da boste v njem res uživali. Uživajte v dobri hrani, uživajte v poletju in uživajte v svežini zelenega kotička.

Zanimivost: 5 zelišč za sanjski gin tonik

TM13-jul21.jpg
Shutterstock
Koktajli so nepogrešljivi del vrtnih zabav


K dobri kulinarični pojedini spadajo odlične osvežilne pijače, pri tem pa je zadnja leta prava zvezda vrtnih zabav postaja grenko-sladkast koktajl gin s tonikom. A da ne bo pomote, gin s tonikom danes vsekakor ni več le enostavna mešanica poceni steklenice gina in litrske plastenke schweppsa. Naučili smo se, da je skrivnost v detajlih, in tako imamo na trgu na voljo najrazličnejše znamke gina, h katerim spadajo prav posebno in pregrešno dragi »prefinjeni« toniki.

Ker vrtičkarji navadno nismo profesionalni baristi, radi pa bi, da bi naša pijača vseeno bila videti dobro in bi ob tem ponudila tudi nekoliko drugačne okuse, lahko uporabimo trika – pripravimo sicer klasični gin s toniko,, za vau efekt pa ga oplemenitimo z zelišči. Katera pa se res dobro obnesejo?

TM12-jul21.jpg
Shutterstock
Koriander na videz spominja na peteršilj, po aromi pa je nezamenljiv. Ker je rastlina krajšega dne, lahko poleti hitro pobegne v cvet. Da boste imeli sveže liste ves čas na voljo, ga je zato smiselno sejati na vsake tri ali štiri tedne.

Meta je s svojo osvežilno aromo kraljica poletnih pijač, odlično pa dopolnjuje tudi gin s tonikom, še posebno v družbi limete, limone ali pomaranče.

Skoraj v vsakem gospodinjstvu vsaj v okrasnem lončku raste tudi bazilika. Namesto v pesto jo na vrtni zabavi natrgajte v ohlajene kozarce gina s tonikom, zraven pa dodajte še nekaj jagod ali košček breskve. Okus vas bo očaral.

Rožmarin ima sicer precej močno aromo, a ko njegovo vejico pomočimo v ohlajen gin s tonikom, nastane prava čarovnija. Njegov vonj se odlično poveže z vonjem brinovih jagod in doda nežno ostrino. Zelo dobra izbira.

Verjetno največ arome v okus gina s tonikom doda sivka. Ob sebi razen nekaj kock ledu ne potrebuje drugega dodatka, njeni čudovito vijoličasti cvetovi pa bodo pijačo tudi glamurozno okrasili.

TM11-jul21.jpg
Shutterstock
Kdor se je malce bolj poglobil v pripravo jedi z žara, ve, da imajo zelišča pri pripravi hrane odločilen pomen. Pri tem je nekaj takih, ki jedi iz povprečnih povzdignejo v nepozabne. Lahko jih potresemo po jedeh, dodajamo v omake ali iz njih pripravljamo marinade. Verjetno vsi kot klasiko poznate timijan, origano in rožmarin, stalnici na zeliščnem vrtu sta tudi bazilika in meta. Kaj pa sveži koriander ali, kot mu tudi rečemo, chinatro?

Limonska trava postaja vedno bolj pogosta tudi v naših vrtovih, če boste poskusili gin s tonikom, v katerega bodo namočene dve ali tri srčike te čudovite rastline, pa jo boste sadili s še toliko večjim navdušenjem. Eksperimentirate lahko tudi tako, da zraven dodate rezino kumarice, drugič pa morda limeto. Navdušeni boste nad eksplozijo okusov. Ko pijačo spijete, ne pozabite pogrizljati tudi nežne srčike limonske trave!

TM10-jul21.jpg
Shutterstock
Barve v vrtu dodajte s sajenjem cvetlic, ki so užitne in s katerimi lahko lepo popestrite jedi. Take so kapucinke, marjetice, vijolice, mačehe, ognjič … in seveda tudi kraljice, vrtnice.
TM2-jul21.jpg
Shutterstock
Žar najpogosteje povezujemo s čevapčiči, pleskavicami in burgerji, a pravi gurmani ob mesnih poslasticah nikoli ne pozabijo kombinirati še sveže zelenjave.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.