Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zakaj hren peče?


V. M.
22. 4. 2019, 14.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Če ga ne zaužijete pravilno, ste deležni ekstremno pekočega občutka, ki si utre pot vse od sinusov do malih možganov. Kje tiči vzrok?

Hren
Profimedia

Pekoč občutek, ki ga izzove hren, ni ravno mačji kašelj. Ob njem ostanejo osupli celo ljubitelji čilijev, ki pekočine cenjenega hrena niso vajeni. A se da potrpeti, kajne? Nenazadnje nas ta zdravilna korenina spremlja že vse življenje, saj predstavlja pomemben del slovenske kulture.

Z ribanjem hrena povzročimo reakcijo snovi, imenovane sinigrin. Slednja se razkroji v ostro gorčično olje, ki ob zaužitju močno peče in draži sluznico. Sinigrin je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati. Le ti imajo pomembno vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa, preprečujejo pa tudi rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Izotiocianati se ponašajo tudi z antikancerogenim delovanjem.

Da bi omilili pekoč občutek in uživali v okusu, je potrebno hren zaužiti tako, da zajamemo zrak. Če torej nimate težav s ščitnico, ne dojite in niste noseči, boste z uživanjem hrena le izboljšali vaše zdravje. Gorčično olje v hrenu namreč spodbuja prekrvavitev sluznice, prebavo in izločanje seča. Hren prav tako velja za odlično razkužilo, pomaga proti vnetim sklepom, pikih insektov ter pri težavah z izkašljevanjem.

prehlad2
Profimedia
Domači pripravek iz hrena in kisa bo odmašil nos.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.