
Zakaj hren peče?
Če ga ne zaužijete pravilno, ste deležni ekstremno pekočega občutka, ki si utre pot vse od sinusov do malih možganov. Kje tiči vzrok?

Pekoč občutek, ki ga izzove hren, ni ravno mačji kašelj. Ob njem ostanejo osupli celo ljubitelji čilijev, ki pekočine cenjenega hrena niso vajeni. A se da potrpeti, kajne? Nenazadnje nas ta zdravilna korenina spremlja že vse življenje, saj predstavlja pomemben del slovenske kulture.
Z ribanjem hrena povzročimo reakcijo snovi, imenovane sinigrin. Slednja se razkroji v ostro gorčično olje, ki ob zaužitju močno peče in draži sluznico. Sinigrin je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati. Le ti imajo pomembno vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa, preprečujejo pa tudi rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Izotiocianati se ponašajo tudi z antikancerogenim delovanjem.
Da bi omilili pekoč občutek in uživali v okusu, je potrebno hren zaužiti tako, da zajamemo zrak. Če torej nimate težav s ščitnico, ne dojite in niste noseči, boste z uživanjem hrena le izboljšali vaše zdravje. Gorčično olje v hrenu namreč spodbuja prekrvavitev sluznice, prebavo in izločanje seča. Hren prav tako velja za odlično razkužilo, pomaga proti vnetim sklepom, pikih insektov ter pri težavah z izkašljevanjem.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Preberite tudi
Trenutno
-2 °C
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
petek, 21. 3
Delno oblačno
7-dnevni obeti