
Z vrelo vodo do ekstra tankih palačink?
Veste, da nekateri kuharji v maso za palačinke dodajo vrelo vodo? Za vas smo zbrali vse trike za pripravo tankih palačink, prilagamo pa tudi popoln recept.

Tanke, nežne in rahlo hrustljave na robovih – popolne palačinke so sanje vsakega ljubitelja kuhanja! A včasih nam uspe ustvariti vse kaj drugega in tako razočarano godrnjamo nad štedilnikom – poznano?
Če ste se kdaj spraševali, kako pripraviti res tanke palačinke, ki bodo drsele s ponve kot pri najboljših chefih, ste na pravem mestu. Z nekaj triki, pravimi sestavinami in malo vaje boste kmalu postali mojstri tankih palačink, ki jih boste zmazali – še preden se sploh ohladijo!
Sestavine za popolno maso
Če maso za palačinke pripravljate tako bolj na oko in po občutku, vam svetujemo, da poskusite s točno določenimi mericami. Morda vas bo presenetila ugotovitev, kako redka mora biti v resnici masa, mnogi namreč pripravijo preveč gosto teksturo, zaradi česar so palačinke debelejše in precej bolj čvrste, kot bi si želeli. Da vas bodo razveselil pogled na tanke in voljne, odmerite in zmešajte naslednje sestavine:
- 500 ml toplega mleka
- 250 g presejane gladke moke
- 2 jajci
- ščepec soli
- 2 žlici olja
Pixabay
Nekateri palačinkam dodajo mineralno vodo.
Znani in manj znani triki
- Ste že slišali za dodajanje vrele vode v maso za palačinke? No, tako svetujejo na enem izmed tujih kuharskih portalov in kot pojasnjujejo, naj bi vroča voda aktivirala procese v jajcih in mlečnih izdelkih, zaradi česar postane testo lahko in zračno.
- Testo mora biti ravno prav tekoče, da se lepo razlije po ponvi. Če je pregosto, dodajte malo mineralne vode, navadne vode ali mleka. Poskusite lahko tudi zgornji trik z vrelo vodo.
- Moko vedno presejte, saj boste na ta način vanjo vnesli zrak, zaradi česar bo postala bolj rahla in enakomerna. In zakaj je to dobro? Med postopkom se razbijejo večji delci in morebitne grudice, kar omogoča enakomerno zmes pri mešanju z drugimi sestavinami.
- Masa naj stoji vsaj 30 minut, da moka nabrekne in dobi boljšo strukturo. Slednje je zelo pomembno, napotek pa toplo priporočajo številni kuharji. Še več, nekateri poznavalci pustijo maso stati celo tekom noči!
- Mineralna voda v masi za palačinke? Absolutno! Mehurčki v gazirani vodi namreč naredijo testo bolj zračno in elastično.
- Dodajte masi malo stopljenega masla ali olja - tako se palačinke ne bodo lepile na ponev, hkrati pa bodo tudi bolj mehke. A naj poudarimo, da ne smete pretiravati! Če bo maščobe preveč, bodo palačinke postale 'gumjaste'. Dve žlici na pol litra tekočine je povsem dovolj.
- Pazite, da boste predhodno segreli ponev. Slednja mora biti dovolj vroča, da se testo hitro zapeče, seveda pa ne preveč, saj se lahko palačinke hitro zažgejo.
- Trik z blendejem: V tujini smo zasledili namig o miksanju testa z blenderjem. Postopek naj bi bolj enakomerno povezal sestavine in naredil maso bolj rahlo. Pri nas chefi večinoma prisegajo na ročno stepanje, se pa strinjajo, da se je tega potrebno lotiti temeljito.
- Bolj elastične palačinke lahko dosežemo, če dodamo moki žlico koruznega ali krompirjevega škroba.
- Nekateri za rahlost dodajo v maso sodo bikarbono. Krasen trik, a le, če ne pretiravamo.
- Če želite nežno sladkast okus in mehkejšo teksturo, lahko namesto sladkorja dodate malo medu ali javorjevega sirupa.
Upamo, da vam bodo nasveti v pomoč, če pa imate tudi vi kakšen trik, s katerim vam uspe narediti popolne palačinke, bomo veseli, če ga delite z nami.

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
5 °C
Oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti