© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tečaji za vinarje


lokalno
Zavod za podjetništvo, turizem in mladino, enota CPT Brežice
27. 2. 2014, 08.15
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

z_vino_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
z-vino-001
z_vino_004.jpg
Arhiv Lokalno.si

V torek, 25.2.2014, se je pričel tečaj senzorike, ki ga organizira Društvo vinogradnikov Bizeljsko. Tečaja v brežiški Mestni hiši se je udeležilo kar lepo število slušateljev iz Društva vinogradnikov Bizeljsko, Turistično kulturno vinogradniškega društva Cerklje ob Krki, Turistično vinogradniškega društva Gadova Peč in Vinogradniškega društva Pišece. Udeleženci se bodo v sklopu štirih predavanj naučili prepoznavati različna vina in zaznavati posebnosti v okusu, barvi in vonju vin. Prvo predavanje je vodil doc. Mojmir Wondra iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Posvečeno pa je bilo zaznavi osnovnih okusov v vinu. Vsi bodoči senzoriki smo poskušali vrsto vin in nato prepoznavali razlike med njimi; katero vino ima prenizek ali previsok alkohol, sladkor, kislino in podobno. Za tem so prišla na vrsto vina s pomanjkljivostmi in boleznimi, kot so oksidativne kvasovke, ocetno-kislinske bakterije, mlečno-kislinske bakterije in podobno.

Vtisi s prvega predavanja so zelo pozitivni, saj nam je predavatelj dodobra ponazoril kako uporabiti naše brbončice in ugotoviti kakšnega okusa je vino. Tako že z veseljem pričakujemo naslednje predavanje, ko nam bo v četrtek, 27.2.2014, predavala dr. Tatjana Košmerl, ki prav tako poučuje na Biotehniški Fakulteti v Ljubljani.

V mesecu marcu pa Kmetijski gozdarski zavod Novo Mesto v sodelovanju z vinogradniškimi društvi iz občine Brežice organizira še en tačaj za vinogradnike. Tečaj iz osnov vinarstva za donegovanje in ustekleničenje vina oz. "kletarski tečaj", za katerega je veliko zanimanja predvsem zaradi zakonodajnih sprememb na tem področju, bo potekal od 10. do 25.4.2014 in bo obsegal 42 pedagoških ur skozi 12 predavanj. Število mest je omejeno, prijave pa zbira Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto na telefonskih številkah 07/373-05-70 in 07/373-05-77 ali po elektronski pošti na naslov: kss.oddelek-nm@gov.si in samo.hudoklin@gov.si, poleg tega pa tudi na Izpostavi zavoda v Brežicah na telefonski številki 07/496-11-65. Vabljeni vsi vinarji, ki želite izpopolniti svoje znanje na področju kletarjenja!

Projekt »Vrata turizma« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij odgovarja LAS Posavje. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja RS za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.