Kruh – naš vsakdanji spremljevalec



Kruh od jutra do večera, od ponedeljka do nedelje ... Kruh je ena najpogostejših, obenem pa tudi najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj. Žito je postalo osnova za kruh približno 10.000 let pr. n. št.
Peka kruha se danes bistveno razlikuje od preteklosti. V davni preteklosti za peko kruha niso uporabljali kvasa, saj je kruh lahko vzhajal že s pomočjo kvasovk, ki so se nahajale na zrnu semena.
Kako kruh pečemo danes, smo se v Knjižnici Brežice podučili v četrtek, 28. januarja 2016, ob 17. uri v Dvorani Savice Zorko. Katere sestavine potrebujemo za pripravo le-tega, nas je podučila in nam predstavila gospa Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na raznih tekmovanjih. Na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam je bila med naj uspešnejšimi.
Predstavila nam je pripravo belega kruha, za katerega potrebujemo: moko tip 400, sol, olje, mleko, vodo in sladkor.
Za pripravo koruznega kruha pa potrebujemo: koruzno moko, belo moko, sol, olje, vodo, mleko in kvas.
Predstavila nam je pripravo obeh kruhov in nas opozorila, na kaj moramo biti pozorni pri peki, da nam le-ta uspe. Pokazala nam je tudi, kako se naredi štruca kruha.
Po končani predstavitvi priprave kruha, smo le-tega tudi poskusili – belega in koruznega – ter se prepričali, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se