© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Izbrali naj vino, kruh in 'suho sadje'


dolenjski-list
T. J. G.
27. 3. 2011, 12.00
Posodobljeno
28. 03. 2011 · 07:10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

vino0001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
vino0001
vino0006.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Franc Hribar je osvojil precej priznanj za suhomesnate izdelke. Na sliki z malo Tio, ki mu pridno pomaga pri mesarjenju. (foto: T. J. G.)
vino0012.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Najboljšo salamo je naredil Marjan Ponikvar (v sredini), zato se bo udeležil tudi državne salamijade.

Društvo domače koline Kostanjevica na Krki je skupaj z društvom vinogradnikov Kostanjevica sinoči pripravila sklepno prireditev Praznik vina, kruha in suhega sadja. Po besedah Franca Kovačiča so letošnja ocenjevanja posameznih kategorij salam, klobas in drugih mesnih izdelkov pokazala, da imamo veliko dobrih pridelovalcev suhomesnatih izdelkov, čeprav jim vreme ni bilo najbolj naklonjeno. 

vino0022.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Vreme pa lani ni bilo naklonjeno niti vinogradnikom, kar je bilo vidno tudi na vinu, ki so ga v oceno prinesli pridelovalci grozdja. V ocenjevanje so prinesli 99 vzorcev različnih vin, od tega je bilo 69 cvičkov. "Ocene za vina so bile različne, vendar je bilo dobra petina vzorcev z napakami, predvsem z bekserjem in oksidacijo. Najboljše ocenjen cviček je dobil oceno 16,20, kar je dobra ocena za letnik 2010," je povedal Stane Tomazin.

Najboljšo salamo je izdelal Marjan Ponikvar iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju, drugo Tia Hribar iz Sajevc pri Kostanjevici, tretje mesto pa je zasedel Denis Gorenc iz Vratnega pri Šentjerneju.Sicer pa je komisija dobila v oceno 41 salam, njihova kakovost je bila zelo dobra, splošen vtis pa nadpovprečen.

Najboljša salama špehovka - dimljena je bila last Franca Hribarja iz Sajevc, najboljša obarjena špehovka pa tista, ki jo je izdelala Nevenka Hribar. Naj domačo klobaso je prinesla mala Tia Hribar, najboljši šink pa Janez Tršinar iz Grobelj pri Šentjerneju. Najbolj okusen špeh je naredil Jože Unetič iz Sajevc.

In če hočemo imeti dobro kmečko malico, moramo imeti dober kruh, vino in špeh. Najboljšo kmečko malico je prinesel Boštjan Sintič iz Cerkelj ob Krki.

In cviček? Najvišjo oceno je dobil cviček Martina Gramca iz Podbočja, drugo mesto vino Antona Božiča z Dolšc, tretje pa cviček Staneta Kuntariča iz Podbočja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.