Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

EKO Okusi Slovenije: Kulinarika in Ekologija z Juretom Tomičem iz Debeluha


lokalno
K. T.
7. 2. 2024, 10.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzsef__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzsef__6_.jpg
Arhiv Lokalno.si

V četrtek, 1. 2. 2024, je osnovno šolo Artiče obiskal poseben gost, Chef Jure Tomič, lastnik priznane oštarije Debeluh v Brežicah. Obisk je bil del projekta "EKO Okusi Slovenije", katerega cilj je povezovanje ključnih deležnikov, vključno z ekološkimi kmetijami, trgovinami s ponudbo ekoloških surovin, ponudniki vrhunske kulinarike ter nosilci regionalnega razvoja in turizma, ki nudijo podporno okolje. V okviru izbirnega predmeta so se nam pridružili tudi učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško in njihova učiteljica gospodinjstva.

Gospod Jure Tomič je z učenci 6. razreda najprej delil svoje znanje in izkušnje v povezavi z ekološko pridelano hrano ter pomenom ekologije v sodobni kulinariki. Skozi zanimivo predavanje smo spoznavali, kako ekološko pridelane sestavine vplivajo na okus in kakovost jedi, hkrati pa smo se seznanili tudi z načeli trajnostnega kmetovanja ter pomenu podpore lokalnim ekološkim pridelovalcem.

Nato smo se skupaj z učenci podali v kuhinjo, kjer smo imeli priložnost sodelovati pri pripravi njegovih slavnih testenin. Chef Jure Tomič nas je navdušil s svojimi kuharskimi veščinami ter nam pokazal nekaj trikov in tehnik, kako iz ekoloških sestavin pripraviti vrhunske in okusne jedi. Učenci so z veseljem sodelovali pri pripravi jedi in se ob tem učili o pomenu kakovostnih in ekološko pridelanih sestavin v prehrani.

Jedi smo imeli priložnost tudi poskusiti. Bili smo navdušeni nad okusi in raznolikostjo, ki so nas še dodatno spodbudile k razmišljanju o pomenu ekološke prehrane in trajnostnega načina življenja.

Obisk Chefa Jureta Tomiča je bil za nas nepozabno doživetje, ki nam je odprlo nove poglede na povezavo med kulinariko in ekologijo. Zavedamo se pomena podpore ekološkim kmetijam ter pomenu trajnostne prehrane za naše zdravje in okolje. Zahvaljujemo se gospodu Juretu Tomiču za njegovo dragoceno znanje in navdihujočo predstavitev ter se veselimo nadaljnjega sodelovanja v projektu "EKO Okusi Slovenije".


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.