Zeleni nasvet Miše Pušenjak: portulak ali tolščak
Mogoče sem vam kdaj že napisala nekaj besed o zelo skromni, a zelo koristni rastlini, ki jo lahko srečamo na naših vrtovih. Jaz jo poznam v štirih različnih oblikah, od teh sta dve gojeni vrtnini, ena vsem poznana cvetlica enoletnica, zadnja pa tudi vsem poznan plevel. Nisem sicer prepričana, da vsi poznate ime tega plevela, poznate pa ga.

Navadni tolščak na vrtovih mnoge jezi
Rastlina, ki jo srečujemo lahko kot plevelno vrsto, ima botanično ime navadni tolščak, Portulacaoleracea. Mnoge na vrtovih zelo jezi, saj se močno razrašča in ena zavzame veliko površino. Pa vendar ima številne odlične zdravilne lastnosti, ki bi jih lahko koristili, namesto da to rastlino jezno uničujemo. Pri tolščaku kot plevelu je treba paziti le, da redno obtrgavamo mlade rastline, preden zacvetijo. Če ne semeni, ne bo delal težav kot plevel naslednje leto. Cvetovi so zelo drobni, rumenkasti v pazduhah listov, ima pa zelo veliko semen, ki kalijo kar nekaj let, zato tudi folija oz. zastirka ne bo zadoščala. Če pa v glavi obrnemo, da ne gre za plevel, ampak za koristno rastlino, ki jo lahko tudi sušimo in uporabljamo kot čaj pozimi, potem jeze ne bo.
Na zelo suhih in sončnih legah nam lahko gredice popestri okrasna enoletnica
Okrasna, pisana enoletnica je moje srce zavzela, ko sem bila stara komaj osem let. Portulacagrandiflora ali okrasni portulak, ki ga danes spomladi na vrtnarijah lahko kupimo tudi kot sadiko ali pa kupimo seme in ga posejemo, naredi tudi v najbolj suhih letih res lepe, pisane blazine. Običajno se tudi sam zaseje naprej, saj naredi, kakor vse njegove sorodnice, veliko semena. Sama sem ga zelo rada pobirala in sejala že kot otrok. Primeren je za zidane škarpe, popestril bo dolgočasne betonske tlakovce, primeren za grobove, ki jih ne moremo redno obiskovati in zalivati,lep pa je tudi v plitkih, okrasnih posodah. Zelo skromna cvetlica ne zahteva veliko nege. Edini njen manjko je, da ni primerna za vaze.
Seme dveh rastlin s podobnim imenom užitni tolščak (Portulacasativa) in ga pridelujemo v poletni vročini in zimski portulak (Claytoniaperfoliata), ki ga sejemo jeseni in brez težav prezimi na vrtu, v rastlinjaku pa ga lahko režemo celo zimo, že nekaj let lahko kupimo tudi v naših semenarnah.
Pri obeh gre za nizke, grmičaste, rastoče rastline, ki imajo veliko koristnih sestavin. Ker rasteta hitro, sta odlična za manjše vrtove in rastlinjake. Kljub temu da sta skromni rastlini, hitro prekrijeta površino zemlje, tako da varujeta površino pred poletno sončno pripeko (letni tolščak) in zimskimi vremenskimi pojavi (zimski portulak).
Poletni tolščak ima še eno odlično lastnost kot dober sosed na vrtu. Vse kapusnice varuje pred škodljivci, kot so bolhač in tudi škodljive gosenice. Zato ga sejemo kot podsevek, med vrste kapusnic.

Za kaj se lahko uporabljata?
Oba, vrtni užitni tolščak in tudi zimski portulak (tolščak) se uporabljata kot užitne zelene solatnice. Jemo liste in mlade poganjke.
Užitni tolščak je poletna rastlina, saj res dobro uspeva na vročini in soncu. Imata ovalne, mesnate liste, svetlozelene barve. Njegovi poganjki niso tako plazeči kakor poganjki njegove divje različice, navadnega tolščaka, običajno rastejo nekoliko v višino. Liste lahko uporabljamo kot dodatek poletnim solatam vseh vrst, imajo prijeten kiselkast okus. Iz njega delajo tudi presno stiskane sokove in shake, lahko ga tudi na hitro prepražimo v voku in jemo kot dodatek poletnim jedem. Lahko ga dodamo vsem poletnim zelenjavnim juham, lahko kakor del zelenjavne mešanice v njih ali kot posip, kakor običajno uporabljamo drobnjak ali peteršilj.
Verjetno pa je jasno, da je najbolj koristen svež, surov. Njegova bistvena in enkratna lastnost je vsebnost omega 3 maščobnih kislin, ki jih rastlinski svet praktično ne pozna. Največ jih najdemo v ribah. Seveda pa vsebuje tudi številne vitamine, med katerimi izstopa vitamin C, vsebuje pa tudi vitamin E in beta karoten. Moram pa opozoriti, da ga nosečnice ne smejo jesti v prevelikih količinah.
Zimski tolščak pa ima drobne, zelene liste, polne vitamina C in je dodatek zimskim jedem, predvsem solatam in različnim presno stiskanim sokovom. Lahko ga jemo tudi kot špinačo. Skratka delovanje za naše zdravje je zelo pozitivno, saj vsebuje veliko antioksidantov, ki čistijo naše delo prostih radikalov, vsega, kar vanj vnašamo napačno, in snovi, ki jih povzroča stresno življenje. In to velja v isti meri za navadni tolščak, ki mu radi rečemo plevel, kakor za vrtni ali užitni tolščak in tudi zimsko različico.
Polega vitamina C, ki je med drugim tudi bistvenega pomena za nastajanje kolagena, vsebujeta tudi vitamin E, ki je bil tako moderen v času korone, saj je potreben za normalno delovanje telesa. Posebej v poletnem tolščaku najdemo tudi provitamin A, za katerega bodo hvaležni vsi, ki želijo ohraniti zdravo kožo in sluznice. Posebej pozimi nam pride prav tudi to, da vsebuje številne minerale, kot so železo (za nastajanje hemoglobina, rdečih krvničk), kalij (uravnava vodo v telesu), kalcij za močne kosti in zobe in za pravilno delovanje celic ter mangan. Poletni tolščak vsebuje tudi sluzi, betakaroten in še marsikaj. Ne boste si zapomnili vsega, saj sem tudi sama vse to prepisala iz literature, lahko pa mi verjamete, da tolščaki vsebujejo veliko dobrega tako poleti kakor pozimi.
Mi pa njegovo divjo različico veselo pulimo kot nadležen plevel in ga mečemo na kompost. Seveda ni odveč omeniti, vse, kar je napisano za poletni tolščak, vsebuje tudi njegov divji sorodnik, ki ga najdemo na številnih vrtovih. Zato ga ne iztrebiti povsem, med kapusnicami ga pustite in seveda uporabite.
Še dobri prijatelji na gredicah
Užitni, poletni tolščak se dobro razume z jagodami, kolerabico, vso azijsko listnato zelenjavo, torej tudi rukolo, kitajskim kapusom in pak choiem, redkvico, solato in sladko koruzo. Kot sem že napisala, ga sejemo tudi med vrstice zelja, cvetače in brokolija.
Zimski tolščak pa kombiniramo prav tako z vsemi azijskimi listnatimi rastlinami, motovilcem, solato in špinačo.
Zdaj je čas, da posejemo letni ali užitni tolščak. Ne sejte ga preveč, saj raste hitro in ga ne boste porabili. Celo poletje boste imeli vir zelenih listov, ki bodo popestrili okus poletnih solat, sokov in juh. Gredica bo prekrita, zelena in zavarovana pred vremenskimi tegobami. Ko ga bo preveč, pa ga lahko shranite tudi kot pesto.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se