Epidemiološki dokazi kažejo, da se s starostjo povečuje obolevnost za aterosklerozo (kronični vnetno-degenerativni bolezenski proces) za oba spola. Za razvoj ateroskleroze je pomembna ocena koncentracije holesterola in trigliceridov. Kopičenje holesterola in trigliceridov na steni žil lahko sčasoma povzroči zamašitev žil, kar lahko vodi v visok krvni tlak, možgansko kap, infarkt in aterosklerozo.
Raje preprečimo kot zdravimo
Srčnožilne bolezni, povezane z lipidi, lahko začnemo preprečevati že danes, in sicer s spremembo življenjskega sloga. Začnemo z zdravo prehrano (zmanjšamo količino nasičenih maščobnih kislin, holesterola in prečiščenega sladkorja), poskrbimo za telesno dejavnost (s tem pomembno prispevamo k primerni telesni teži), ne kadimo in ne uživamo alkohola ter se izogibamo stresu. Poleg zdravega življenjskega sloga pa se obrnimo tudi k naravi, ki nam kot vedno ponuja veliko za naše zdravje in notranje ravnovesje.
Uživajte več vlaknin
Pri uravnavanju povišanega holesterola v krvi nam pomagajo: artičoka, semena pegastega badlja, semena lana, listi oljke, korenine regrata, česen, oreh, preslica, kopriva, omela, meta, melisa, glog, srčnica, materina dušica, boraga, peteršilj, rman, baldrijan.
Pogosto podcenjujemo tiste najbolj samoumevne ukrepe, kot je na primer povečevanje deleža zelenjave in sadja v prehrani. Vendar pa je pri mnogih težavah, vključno s povišanim holesterolom, prav to ena najpomembnejših in najkoristnejših sprememb.
Povečanje deleža vlaknin v prehrani (poleg sadja in zelenjave so na primer dober vir tudi različne stročnice) lahko zelo uspešno pripomore k zniževanju ravni škodljivega holesterola. To je med drugim povezano z dejstvom, da so prav vlaknine hrana za koristne bakterije, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju količine LDL-holesterola v krvi. Redno uživanje živil, bogatih z vlakninami, je tako dobra preventiva.
Če so se težave že pojavile, pa priporočamo, da razmislite tudi o dodatkih, kot je na primer indijski trpotec, ki vsebuje zares nadpovprečne količine vlaknin. Obstajajo celo raziskave, ki povezujejo uživanje dodatkov na osnovi indijskega trpotca z zmanjšano potrebo po zelo visokih odmerkih statinov (zdravila za zmanjšanje vrednosti holesterola v krvi).
Čajna mešanica proti povišanemu holesterolu
Potrebujemo: 1 l vode, 20 g listov in cvetov kordabenedikte,15 g metinih listov, 10 g listov koprive, 10 g listov robide, 10 g materine dušice, 10 g listov in cvetov gloga ter 10 g listov in cvetov tavžentrože. Priprava: V papirnati vrečki zmešamo vsa zelišča. Tri žlice čajne mešanice prelijemo z litrom hladne vode. Čajno mešanico pustimo pokrito stati čez noč in zjutraj segrejemo do vrenja. Nato čaj ohladimo in pijemo po požirkih čez dan, največ tri skodelice, 10 dni zapored.
Zanimivosti
Afroditina božična pravljica v Ljubljani
Napitek iz limon in česna
Potrebujemo: 1 l vode, 30 strokov česna in 1 kg limon. Priprava: Najprej zavremo liter vode in nato ohladimo. Dodamo 30 strokov česna (na drobno sesekljanih) in narežemo limone na kolobarje (skupaj z lupino). Pustimo stati 24 ur. Napitek pijemo vsako jutro po en deciliter, in sicer 10 dni zapored.
Zeliščno vino
Potrebujemo: 1 l belega vina, 2 žlici natrganih listov melise in poprove mete ter 4 žlice nasekljanih listov omele. Priprava: V liter belega vina dodamo meliso, poprovo meto in omelo. Steklenico pustimo zaprto stati tri tedne na toplem. Steklenico večkrat na dan premešamo, po treh tednih precedimo in spijemo eno šilce pred glavnim obrokom (najdlje pet dni).
Čaj iz listov oljke in peteršilja
Potrebujemo: vrelo vodo, 30 g listov oljke, 30 g listov peteršilja ter 2 žlici limoninega soka. Priprava: Sesekljane liste oljke in peteršilja prelijemo z vrelo vodo, pokrito pustimo stati 15–20 minut, nato precedimo in dolijemo limonin sok. Čaj uživamo 15 dni po dva- do trikrat na dan po eno skodelico.
Baldrijanova čajna mešanica
Potrebujemo: 1 l vrele vode, 1 žlico na drobno narezanega stebla baldrijana, 2 žlici drobno sesekljanega česna ter 3 žlice listov in cvetov gloga. Priprava: V posodo dodamo zgoraj napisane količine baldrijana, česna in gloga. Mešanico prelijemo z vrelo vodo in po dveh urah precedimo. Pijemo po eno skodelico nesladkanega čaja pred zajtrkom, kosilom in večerjo. Po zajtrku, kosilu in večerji pa spijemo po eno skodelico čajne mešanice, sladkane z medom.