Navadni komarček

Ljudsko zdravilo, ki pomirja prebavo in zdravi kašelj

Mare Koren
22. 9. 2024, 14.53
Deli članek:

Komarček v slovenski kuhinji ni med najbolj uporabljenimi začimbami, vsekakor pa lahko rečemo, da je nepogrešljiv v domači lekarni. Že od nekdaj je nepogrešljiv pri ledvičnih in želodčnih težavah, prav tako pri slabem vidu.

Dreamstime
Uživamo lahko celo rastlino – gomolj navadno skuhamo ali ga narežemo v solato, z zelenimi lističi začinimo omake, semena dodamo v kruh …

Danes komarček poznamo predvsem kot zelišče domače lekarne. Nepogrešljiv je predvsem pri otrocih, ki jih mučijo prebavne motnje, pa tudi v času prehladov in močnega kašlja. Komarček je ena glavnih sestavin otroških čajev. Odlično pomirja, blaži krče ter izboljšuje črevesno floro in tek. Gojijo ga v srednji Evropi in Egiptu, pri nas je pogost na kamnitih pobočnih blizu morja, najdemo ga tudi na zelenjavnih vrtovih.

Nabiramo kobule

Najbolje bo, če naberemo še ne čisto zrele kobule navadnega komarčka, ki jih nato posušimo in iz njih otresemo plodove. Eterično olje se pridobiva iz svežih semen z vodno destilacijo. Ima sladek, rahlo pekoč okus in zelo značilen vonj, ki spominja na janež in sladki koren. Uporabni so tudi mladi listi, peclji in cvetovi. Liste komarčka lahko hranite tudi v hladilniku in jih dodate solatam. Sveži bodo ostali do tri dni.

Vsestranska pomoč

Komarček sprošča krče v času prebavnih motenj, eterično olje iz komarčka pa še kako koristno deluje na dihala. Dokazano odpravlja vetrove in ima protibakterijsko delovanje. Pripravki delujejo proti kašlju, pri prebavnih težavah dojenčkov in otrok po navadi uporabljamo čaj, saj blaži krče, sprošča vetrove in vpliva na črevesno floro ter izboljšuje tek.

Komarčkov čaj

Komarčkov čaj se priporoča pri izboljšanju dojenja, saj pospešuje izločanje mleka. Nepogrešljiv je pri vnetjih oči dojenčkov in tudi odraslih. Pri vnetjih se pogosto uporablja v kombinaciji s kamilico. Plodove pa običajno pripravimo tako, da dve čajni žlički plodov prelijemo z vrelim mlekom in pustimo pokrito pet minut, nato precedimo in uživamo do trikrat dnevno. Čaj lahko uporabljate tudi za parno obrazno kopel, ki izboljša prekrvavitev kože in ima čistilno delovanje.

Čajna mešanica za blaženje črevesnih krčev

Sestavine: 25 g komarčka, 25 g janeža, 25 g kumine. Priprava: komarček, janež in kumino stresemo v lonček ter dobro premešamo med seboj. Dve žlički pripravljene mešanice nato stresemo v skodelico in prelijemo z 2,5 decilitroma vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato pijemo po požirkih do tri skodelice na dan. Za otroke uporabimo eno čajno žličko mešanice zelišč.

Za izkašljevanje pri suhem kašlju

Sestavine: 40 g komarčka, 30 g islandskega lišaja, 30 g korenine sleza. Priprava: komarček, islandski lišaj in korenino sleza pomešamo med seboj, nato dve čajni žlički mešanice zelišč poparimo z vodo in pustimo pokrito vsaj 15 minut. Čaj pijemo do štirikrat dnevno.

Aromatično zeliščno maslo

Sestavine: 150 g zmehčanega masla, 1 žlička mladih listov komarčka, 1 žlica bazilike, 1 ščepec rožmarina, 1 žlička drobnjaka. Priprava: maslo dve uri pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Preložimo v skodelico in ga premešamo, da postane gladko in mazljivo. Sveža zelišča drobno sesekljamo in dodamo maslu. Dobro premešamo, nato preložimo v prozorno folijo in oblikujemo v štruco ter zavijemo. Položimo v hladilnik in pustimo, da se strdi, približno dve uri. Maslo uporabimo kot namaz za kruh ali za zabele zelenjavnih in pustih jedi. Nepogrešljivo je pri steakih ali kot sestavina solatnih prelivov.

Estrada

tjasa bozic
S prehrano do boljšega počutja

Tjaša Božič uživa v kuhinji

anze zevnik 1
Voditelj kviza Vem

Zele ima doma Zelo

jasna kuljaj
Z Jasno in glasno!

Slovenska glasba pod drobnogledom Jasne Kuljaj

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

Zanimivosti

krompir
Ne samo okusna hrana

Spoznajte možnosti uporabe krompirja zunaj vaše kuhinje

janez drnovsek m24
500 televizijskih oddaj Štiri tačke

Kako je Janez Drnovšek skupaj z Brodijem ukanil svoja varnostnika in jima pobegnil

vrt
Jesen je tu

Septembrska vrtna opravila na gredicah in v sadovnjaku

suhi lasje, lasje brez leska, česanje
Pregled lasišča

Izpadanje las in sivenje lahko opozarjata na bolezen

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same