Navadni tolščak ali portulak najdemo na zelenjavnih vrtovih, rad se pojavlja tudi ob cestah, na cvetličnih gredicah, skratka, skoraj povsod tam, kjer si sicer plevela ne želimo. Prepoznamo ga po nizki, a gosto razvejani rasti, plazi se po tleh. Steblo je okroglo in mesnato, svetlo zelene ali rdečkaste barve, listi pa debeli, mesnati in sočni. V juniju in juliju navadno zacveti. Cvetovi so drobne rumene zvezdice, ki se odprejo samo ob sončnih dopoldnevih in cvetijo do največ tri dni. Kot zdravilno rastlino so ga uporabljali že stari Grki. Danes je znano, da pomaga pri povišanem krvnem tlaku in ima največjo vsebnost maščobnih kislin omega 3 od vseh rastlin.
Odličen vir antioksidantov
Navadni tolščak vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Znano je, da ima celo sedemkrat več betakarotena kot korenje. V listih pa najdemo vitamine A, B in C ter minerale, kot so kalcij, železo in magnezij. Rdečkasto barvo dajejo portulaku betaciani, ki so močni antioksidanti in učinkujejo tudi proti mutaciji genov. Vsebuje tudi pektin, ki je znan po tem, da znižuje holesterol. In kot smo že omenili, je zakladnica maščobnih kislin omega 3, ki so dragocene v boju proti številnim boleznim. Vsebuje jih kar petkrat več kot špinača.
Kulinarično zelišče
Mlade poganjke tolščaka po navadi jemo kar presne, dodane v različne solate. Lahko pa jih tudi kuhamo na sopari ali dodajamo juham. Kuhamo ga podobno kot špinačo. Ima rahlo kisel, slan okus in morda celo spominja na citruse. V kulinariki najpogosteje uporabljamo liste, nič pa ne bo narobe, če boste pripravili oziroma postregli semena ali celo koreninice. Zaradi sluzi daje lepljiv občutek, a prav zaradi tega ga lahko uporabimo pri zgoščevanju jedi, recimo pri juhah ali omakah. Če ga blanširamo, ublažimo lepki občutek in želeju podobno sestavo. V francoski kuhinji mesnate liste uporabljajo surove v solatah in pogosto tudi v juhah, pri čemer je znana predvsem juha s kislico, imenovana bonne femme. V Aziji tolščak uporabljajo v jedeh, ki jih pripravljajo s praženjem in mešanjem, medtem ko avstralski domačini uporabljajo semena pri pripravi kolačev. Tolščak lahko tudi vlagate, in sicer ga vložite v jabolčni kis, začinjen s česnom, pekočimi paprikami in celimi poprovimi zrni.
Uporabite ga za pripravo veganskega sira
V Grčiji tolščak tradicionalno uporabljajo v kombinaciji s sirom feta ali ga zmešajo z jogurtom za preliv. Recept za veganski sir je primeren za vse, ki uživajo v veganski hrani, ter za tiste, ki so omejeni pri uživanju mlečnih izdelkov.
Sestavine: 200 g indijskih oreščkov, 100 g sončničnih semen, žlička soli, po pol žličke kumine, kurkume, mlete paprike in limonske trave, ščepec popra in muškatnega oreščka, 8 g agarja v prahu, 0,5 l vode ali rastlinskega mleka, 150 g tolščaka.
Priprava: Nabrani tolščak dobro operite. V blenderju zmeljite indijske oreščke in sončnična semena tako, da nastane prah oziroma čim bolj homogena masa. Dodajte začimbe in znova dobro premešajte. Maso pokusite in po potrebi dodajte nekaj soli ter predvidevajte, da bo učinek manjši, ko boste dodali agar in vodo. Agar pripravite tako, da ga vsujete v hladno vodo, premešate in segrejete do vretja. V agar dajte zmleto mešanico, dobro premešajte, da nastane homogena zmes, in primešajte sesekljani tolščak. Zlijte v modelčke za zamrzovanje vode ali v skodelico, obloženo s papirjem za peko. Ko se ohladi, ga za nekaj časa dajte v hladilnik. Postrezite s kruhom ali krekerji.