Poletne vrtnine

Vsebuje malo kalorij, a celo bogastvo koristnih hranil

Mare Koren
13. 7. 2024, 18.13
Deli članek:

Blitva je na naših jedilnikih na voljo vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot odlična priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.

Dreamstime
V blitvi se skriva veliko rudnin, med katerimi izstopajo kalcij, železo in fosfor.

Blitva je izjemno okusno živilo, ki ga je preprosto vzgajati. Poleg tega je enostavna za pripravo, saj lahko iz nje naredimo kar nekaj različnih jedi. Ima malo kalorij, a veliko pomembnih mikrohranil. Vsebuje tudi folno kislino, ki je koristna za srce, predvsem pa je dobrodošla obogatitev v prehrani nosečnic. Običajno jo pripravljamo kot priljubljeno prilogo, številni iz nje naredijo juho. Tako so jo uporabljali že stari Grki in Rimljani, ki so jo ponesli v severne dele Evrope, pot pa je našla tudi na Kitajsko.

Bogastvo vitaminov in mineralov

Blitva je odlično nizkokalorično živilo, zaradi česar se pogosto znajde na dietnih jedilnikih. V to skupino jedi uvrščamo še beluše, stebelno zeleno, rabarbaro, koprivo, ledenko, maslenko, špinačo pa tudi endivijo. Blitva preseneti z bogastvom mikrohranil na eni in nizko vsebnostjo kalorij na drugi strani. Med rudninami je vredno izpostaviti kalcij, kalij, železo, mangan in fosfor. Med vitamini prednjačijo vitamini skupine B, vitamin C in betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Obilna porcija solate, ki vključuje nežne listke mlade blitve, bo pokrila skoraj polovico priporočene dnevne količine folne kisline. A naj omenimo, da tako kot rabarbara in špinača vsebuje veliko oksalne kisline, zaradi česar naj bodo pri uživanju previdni tisti, ki so nagnjeni k težavam z ledvičnimi kamni. Enako velja za putiko.

dreamstime
Blitva je lahko spremljevalka našega jedilnika vse leto.

Varuje pred osteoporozo

Predvsem vitamin K ter kalcij in magnezij so pomembni gradniki v telesu, ki omogočajo močne in zdrave kosti. Vitamin K aktivira beljakovine, ki sodelujejo pri strjevanju krvi, preprečuje pa kalcifikacijo arterij in tkiv ter obenem skrbi za dobre celične procese. Vitamin K1 se v črevesju pretvori v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina. Ta je izjemno pomemben pri tvorbi kostnega tkiva, saj usmerja molekule kalcija naravnost v kosti.

Zdrav vid

Čeprav se blitva ne ponaša z lepo rdečo ali oranžno barvo, vsebuje ogromne količine betakarotena. Strokovnjaki so potrdili, da ta prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj glavkoma, nočne slepote in motenj vida. Karotenoidi, kot sta lutein in zeaksantin, ščitijo oči pred škodljivim delovanjem UV-žarkov, varujejo občutljivo tkivo roženice in preprečujejo razvoj očesne mrene, ki se sicer pogosto pojavi pri starejših ljudeh.

Blitve ne pogrevamo

Blitva v določenih okoliščinah vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v nevaren in škodljiv nitrit. Zato blitve nikoli ne pogrevamo, temveč jed raje zavržemo. Da bi preprečili pretvorbo, se jedem iz blitve dodajajo velike količine vitamina C. Privoščimo si jo torej z limoninim ali pomarančnim sokom.

Dreamstime
Blitvo običajno pripravimo s krompirjem, a je odlična tudi presna.

Prečiščevalna kremna juha iz blitve

Sestavine: 650 ml zelenjavne jušne osnove, 1 čebula, 500 g zelene zelenjave (blitva, špinača, kreša), 3 vejice mete, 2 žlici koruznega škroba, 250 ml mleka, olje, pol, poper, muškatni orešček

Priprava: Čebulo drobno sesekljamo. Blitvo in ostalo zeleno zelenjavo operemo in narežemo na trakove. V večji lonec dodamo nekaj olja in zlato prepražimo čebulo. Nato dodamo zeleno zelenjavo in na hitro popražimo. Zalijemo z jušno osnovo ter kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Nato dodamo metine listke in kuhamo še tri minute. Nato lonec odstavimo in zelenjavo gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. V skledici zmešamo koruzni škrob z nekaj žlicami mleka ter zlijemo v juho. Dodamo še preostalo mleko. Zavremo, solimo in popramo ter kuhamo, dokler se juha poljubno ne zgosti. Na koncu dodamo še muškatni orešček in postrežemo.