Ovsene ploščice z rabarbaro
Sestavine:
Za testo:
180 g navadne moke
150 g ovsenih kosmičev
200 g sladkorja
½ žličke pecilnega praška
ščepec soli
170 g masla
Za nadev:
200 g rabarbare
250 g jagod
1 žlica limonovega soka
100 g sladkorja
200 ml vode
3 žlice koruznega škroba
Priprava:
1. V skledi zmešajte moko z ovsenimi kosmiči, sladkorjem, pecilnim praškom in soljo. Nato dodajte zmehčano maslo in zgnetite. Dve tretjini testa vtisnite na dno pekača, obloženega s papirjem za peko.
2. Rabarbaro narežite na koščke, jagode pa na rezine. Zmešajte z limonovim sokom in sladkorjem. Dajte v posodo in zalijte z 200 ml vode, pomešane s koruznim škrobom. Med nenehnim mešanjem kuhajte približno 2 minuti.
3. Nadev razporedite po pripravljenem testu v pekaču, po vrhu dodajte preostalo testo in približno 35 minut pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C. Po peki pustite, da se v pekaču ohladi, nato narežite na porcije.
Tartleti z rabarbaro in jagodami
Sestavine za 45 tartletov:
Za testo:
200 g navadne moke
60 g rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
ščepec soli
150 g masla
Za nadev:
200 g jagod
200 g rabarbare
100 g sladkorja v prahu
1 žlica limonovega soka
4 rumenjaki
150 g mehke skute
Za zaključek:
100 g maskarponeja
150 ml smetane za stepanje
1 žlica medu
jagode in rabarbara za okraševanje
Priprava:
1. V skledi zmešajte moko, sladkor, cimet in sol. Maslo stopite in pustite, da se nekoliko ohladi. Nato ga vlijte v zmes in takoj premešajte.
2. Dobljeno testo vtisnite v modelčke za tartlete (približno 8 cm). Pecite pri 180 °C približno 15 minut. Jagode in rabarbaro očistite ter zmešajte s polovico sladkorja in limonovim sokom.
3. Jajčne rumenjake s preostalim sladkorjem stepite nad vročo vodno kopeljo, dokler se ne zgostijo in spenijo. Nato jih zmešajte z mešanico rabarbare in jagod ter dodajte skuto. Pripravljen nadev razdelite na testo v posodicah in približno 15 minut pecite pri 160 °C.
4. Po peki pustite, da se ohladi, nato pa odstranite iz pekačev. Maskarpone zmešajte s stepeno smetano in medom. S kremo krasite tartlete. Na koncu okrasite še z jagodami in rabarbaro.
Rabarbarin sorbet s pistacijami
Sestavine za 6 porcij:
Za sorbet:
600 g rabarbare
1 granatno jabolko
100 ml vode
200 g sladkorja
150 ml belega desertnega vina
Za karamelizirane pistacije:
100 g sladkorja
1 žlica medu
50 g sesekljanih pistacij
Priprava:
1. Rabarbaro očistite, narežite na majhne koščke in naredite gladek pire. Granatno jabolko precedite skozi sito. Potrebujete 100 ml soka.
2. Vodo s sokom in sladkorjem zavrite, da dobite sirup. Približno 50 ml sirupa pustite za prelivanje sorbeta. Ko se sorbet ohladi, vmešajte zmleto rabarbaro in vino.
3. Dajte v skledo in zamrznite za približno 6 ur. Zamrznjen sorbet dajte v skodelice in jih prelijte s sirupom. Okrasite z granatnim jabolkom.
4. V ponvi počasi karamelizirajte sladkor ter dodajte med in pistacije. Prelijte na kovinski pladenj, premazan z oljem. Počakajte, da se strdi, in nalomite na majhne koščke.
Jogurtova pita z rabarbaro
Sestavine:
Za testo:
200 g navadne moke
100 g sladkorja v prahu
100 g masla
1 jajce
ščepec soli
Za nadev:
400 g rabarbare
majhen kos svežega ingverja
3 žlice sladkorja
3 jajca
70 g medu
250 g grškega jogurta
1 žlica koruznega škroba
Za zaključek:
sesekljane pistacije
Priprava:
1. Iz moke, sladkorja, masla, jajca in soli zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.
2. Rabarbaro narežite na manjše koščke in jo položite v skledo. Dodajte nariban ingver, sladkor in premešajte. V drugi skledi zmešajte vse preostale sestavine za nadev.
3. Pekač za pito (23 cm) namažite z maslom. Testo razvaljajte in z njim obložite dno in stranice pekača. Odvečno testo odrežite.
4. Nadev iz rabarbare enakomerno razporedite po testu in prelijte z jogurtovim nadevom. Pecite 40–50 minut pri 180 °C. Pečeno pito ohladite na rešetki in jo okrasite s pistacijami.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.