Poletna malica

Lahki prigrizki, ki ne bodo obtežili želodca in dajejo energijo za ves dan

Mare Koren
16. 7. 2023, 07.30
Deli članek:

Dan na plaži nas lahko hitro izlakoti. Če ne pridemo dobro pripravljeni, hitro pristanemo pri stojnicah z ocvrtim krompirčkom, krofi, sladoledi in hotdogi, ki pogosto povzročajo napihnjenost, zaradi katere se brezskrben dan na plaži sprevrže v neprijetno in nesamozavestno izkušnjo. Zato na plažo pridite pripravljeni.

Dreamstime
Zmeraj imejte pri roki nekaj oreščkov, ki bodo hitro potešili lakoto in vam vrnili energijo.

SUHO SADJE IN OREŠČKI
Suho sadje in oreščki so idealna hrana za kakršnokoli pot. So nadvse hranljivi in nam zagotavljajo dovolj energije, pri tem pa ne obtežujejo želodca. Najboljše pri tem prigrizku je, da ga lahko sestavite sami iz najljubših oreščkov, semen in suhega sadja, predstavljajo pa popolno kombinacijo ogljikovih hidratov, beljakovin, antioksidantov in maščobnih kislin omega 3. Vrečko z najljubšo mešanico preprosto vrzite v torbo k preostalim potrebščinam za plažo, in vaša malica je pripravljena.

SUROVA ZELENJAVA
Tako kot sadje se v poletni vročini na plaži prileže tudi surova zelenjava, ki pa v nasprotju s sadjem ne vsebuje toliko sladkorja. Zelenjava je glavni vir vitaminov in mineralov za naše telo, prav tako je nenadomestljiv vir antioksidantov. Poleg tega je zelenjava odličen vir vode, kar pomeni, da bo skrbela za hidracijo. Narežite korenje, papriko, por, kumare in poljubno najljubšo zelenjavo na manjše kose ali trakove, dodajte jim nekaj češnjevih paradižnikov in jih zaprite v plastično posodo. Če vam samo surova zelenjava ne prija najbolj, pripravite še humus, jogurtovo pomako ali solatni preliv za pomakanje koščkov zelenjave vanje.

SVEŽE SADJE
Sveže sadje se na plaži najbolj prileže. Zlasti agrumi, lubenica, jagodičevje, mango in marelice. Zakaj? Ker vsebuje fitokemikalije, ki našo kožo varujejo pred škodljivimi UV-žarki. Seveda to ne pomeni, da lahko pozabite na kremo za sončenje, bodo pa omenjene kemikalije poskrbele za dodatno zaščito vaše kože. Odlična izbira je tudi banana, ki vsebuje ogromno kalija ter vitaminov B6 in C. Sadje in zelenjavo lahko odlično pripravite tudi tako, da že narezane koščke napičite na lesene palčke in pripravite sadna oziroma zelenjavna nabodala. Nabodala nato vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in shranite v hladilno torbo. Tako bosta sadje in zelenjava dlje časa osvežilno hladna.

SUHI PRIGRIZKI
Odlični za na plažo, ki se priležejo tudi k sadju in zelenjavi, so suhi prigrizki, ki pa naj raje ne bodo preslani in premastni, zato svetujemo neslane krekerje. Polnozrnati krekerji veljajo za klasiko med prigrizki, saj so odlična izbira za malico med obroki. Zaradi vsebnosti vlaknin boste siti dalj časa, sir pa zagotavlja vnos beljakovin in kalcija. Da bi ostali pod mejo 418 kJ (100 kalorij), si privoščite tri krekerje in tri koščke sira z nizko vsebnostjo maščob.

Dreamstime
Jejte zdravo: čim več polnozrnatih žitaric, stročnic, zelenjave in sadja.


SIR
Če želite svojo že tako pestro malico, polno sadja, zelenjave in oreščkov, še nekoliko popestriti, bodo to odlično naredili lahki in sveži siri, s katerimi pa ni dobro pretiravati; naj bodo zgolj pika na i. Seveda najbolj priporočamo mocarelo. Precej osvežilna, a nekoliko bolj slana je tudi feta, lahko pa k zelenjavi izberete katerokoli najljubšo vrsto sira. Pazite še, da boste sir imeli nekje na hladnem.

PIJAČA
Brez pijače dneva na plaži preprosto ne moremo preživeti. Najbolj priporočljiva in priljubljena je voda, ki bo dlje ostala hladna in sveža, če jo boste prej zamrznili. Če vam navadna voda na plaži ne ustreza najbolj, jo lahko popestrite z dodanimi okusi, denimo z rezinami sveže kumare, listi mete, rezinami agrumov, morda z jagodičevjem. Če takšno vodo pripravite dan prej in jo pustite v hladilniku 24 ur, boste pripravili odlično razstrupljevalno pijačo. Ena najbolj priljubljenih poletnih pijač pa je ledeni čaj, ki ga lahko brez sladkorja pripravite kar sami. Zeleni ali črni čaj ohladite in mu dodajte limono, ingver ali med za izboljšanje okusa.

ENERGIJSKE PLOŠČICE
Energijske ploščice so nasiten prigrizek, ki nas hkrati tudi napolni z energijo. Pripravimo jih iz različnega suhega sadja, oreščkov, semen, kosmičev in sladil. Odlična izbira so ploščice iz datljev (poskrbijo za energijo), mandljev (vsebujejo lahko prebavljive beljakovine) in suhih višenj ali brusnic (vsebujejo antioksidante, ki prispevajo k naravni porjavitvi).

POKOVKA
Pogosto se ne zavedamo, da je pokovka dejansko razpočeno polnozrnato žito. Tako lahko 30 gramov pokovke primerjamo s porcijo rjavega riža ali porcijo polnozrnatih testenin. In ker so polnozrnata žita zdrava, je v zmernih količinah zdrava tudi pokovka. Vsebuje antioksidante, vitamina B1 in B2, kalij, magnezij in trikrat več vlaknin kot enaka količina sončničnih semen. V primerjavi z ostalimi prigrizki ima tudi zelo nizko energijsko vrednost in zelo malo maščob. Seveda govorimo o pokovki, ki jo pripravimo sami z minimalnim dodatkom maščobe in soli, brez sladkorja. Po želji jo začinimo s ščepcem čilija, shranimo v tesno zaprto posodico ali vrečko, in že smo pripravljeni na brezskrbno poležavanje na plaži.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste