Recepti

Pripravite domače sirupe zoper boleče prehlad in gripo

Mare Koren
7. 1. 2023, 21.02
Deli članek:

Za nami so prazniki in zabave ob novem letu, ko so se mize šibile od hrane in pijače, zdaj pa je dobro spet kaj narediti za telesno odpornost. Da se bi izognili prehladom in virusom, ki razsajajo naokoli, smo za vas pripravili nekaj receptov.

Profimedia
Zaradi dobrega okusa ga obožujejo tudi otroci.

Z naravnimi sestavinami in pripravki lahko telesu pomagamo najti nove vire energije in obenem poskrbimo za umiritev. Z doma izdelanimi sirupi si telo okrepimo od znotraj in ga pripravimo na hladne dni. Sirup lahko uporabljamo kot dodatek k čaju ali ga uživamo samostojno.

Ingverjev sirup za blaženje prehlada

Sestavine: 100 g sveže naribanega ingverja, 1 bio limona, 3 skodelice vode, cvetlični med. Priprava: Limono operemo in iz lupine izrežemo trakove. Ingver, limonine trakove in vodo zmešamo in zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo še deset minut, da tekočina povre do polovice. Tekočino sirupa precedimo in počakamo, da se ohladi. Sirupu dodamo dve žlici cvetličnega medu in ga nalijemo v kozarce. Dobro zapremo.

Ananasov sirup pri prvih znakih kašlja

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Sestavine: svež ananas, cvetlični med, svež ingver, kajenski poper, sok 1 limone.

Priprava: Svež ananas očistimo in narežemo na manjše kose. V mešalniku ukašimo koščke ananasa, limonin sok, nekaj kosov sveže narezanega in očiščenega ingverja, ščep kajenskega popra in žlico medu. Pripravljen sirup nalijemo v kozarčke, zapremo in hranimo na hladnem.

Zeliščni sirup z vitaminom C

Sestavine: ¼ skodelice borovnic, ¼ skodelice šipka, ¼ skodelice hibiskusa, 2 žlici cvetličnega medu, 3 skodelice vode.
Priprava: Vodo zlijemo v kozico in kuhamo pri visoki temperaturi, da zavre. Vodi dodamo borovnice, šipek in hibiskus. Temperaturo znižamo in kuhamo na zmernem ognju, da tekočina povre za eno skodelico. Nato posodo odstavimo z ognja. Ko se sirup nekoliko ohladi, dodamo cvetlični med in dobro premešamo. Sirup hranimo v kozarčkih.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja