Hladni dnevi, ki jih je prinesla zima, so odlična priložnost za pripravo domačih čajev iz zelišč, ki smo jih čez leto vzgajali in pridno sušili. Posušena zelišča lahko med seboj sicer mešamo, a previdno, saj vsa zelišča ne spadajo skupaj. Čaje drugače pripravljamo tako, da dve čajni žlički zelišč prelijemo z 200 mililitri vrele vode. Premešamo in odstavimo ter pustimo stati 10 minut. Tak napitek vsebuje tudi številna hlapljiva olja, ki nam koristijo že z vdihovanjem.
Prevretke pripravljamo predvsem iz zelišč, iz katerih je težje ekstrahirati aktivne sestavine. Gre za način priprave, ki je primeren predvsem za pripravo čajev iz korenin, lupin in lubja. V teh primerih pripravimo čaj iz dveh žličk suhih korenin ali lubja, ki ju prelijemo z 250 mililitri hladne vode in segrevamo do vretja. Nato mešanico v napol pokriti posodi kuhamo še pol ure.
Dve čajni žlički zelišč drugače prelijemo s hladno vodo in pomešamo. Ohlajene čaje lahko uživamo do šest ur po pripravi. Tak čaj lahko tudi ponovno segrejemo do temperature, ki je primerna za pitje. Toda svetujemo vam, da za pripravo in pogrevanje ne uporabljate kovinskih posod, raje uporabite čajnike iz ognjevarnega stekla, emajla ali porcelana. Kovine, kot so aluminij, legirano jeklo in železo, lahko z nekaterimi sestavinami iz čajev nelagodno reagirajo.
Čajev proti prebavnim motnjam ne sladkamo
Čaje, ki se pripravljajo za povečano znojenje in zoper prehladna obolenja, pijemo kar najbolj vroče, čaje zoper želodčna in črevesna obolenja pa zgolj tople. Čaje zoper prehladna obolenja in kašelj sladimo z medom ali sadnimi sokovi. Taki čaji so precej lažje prebavljivi. Čaje proti driski, ki vsebujejo veliko čreslovin, nikoli ne sladimo z medom, saj s tem izničimo učinek aktivnih snovi. Ne sladimo niti čajev z grenčinami, saj je za njihovo delovanje pomemben prav grenak okus. Te čaje uživamo vsaj pol ure pred obrokom. Čaje zoper želodčna in črevesna obolenja pijemo pred ali po obroku, čaje za pomiritev zjutraj ali zvečer, čaj zoper nespečnost pa pol ure pred spanjem.
MATERINA DUŠICA
Dva grama materine dušice prelijte z 250 mililitri vroče vode. Pokrijte in odstavite za pet minut, nato precedite. Uživajte do tri skodelice na dan. Čaj se uživa proti prebavnim motnjam, nespečnosti, zgagi, čiru na želodcu in kašlju.
ZOPER HRIPAVOST
Pomešajte 50 gramov materine dušice, 30 gramov korena trobentice, 10 gramov semen koromača in 10 gramov rosike. Dve žlički mešanice prelijte z 350 mililitri vrele vode in odstavite za 10 minut. Odcedite in osladite z medom. Uživajte do tri skodelice dnevno.
DOLGOTRAJEN KAŠELJ
Potrebujete 20 gramov ječmena, dve žlici materine dušice, en liter vode in pet žlic medu. Materino dušico in ječmen vsujte v kozico ter prelijte z vodo, zavrite in kuhajte še na zmernem ognju, dokler se ječmen ne omehča. Tekočino precedite in osladite z medom ter uživajte čez dan. Redno pijte, dokler kašelj ne izgine.
ČRNI SLEZ
Čaj se uživa zoper čir na želodcu. Prelijte dve žlički listov in cvetov črnega sleza z eno skodelico hladne vode ter za nekaj ur postavite na stran. Pred uživanjem zavrite. Uživajte zjutraj in zvečer na prazen želodec, v razmikih in z majhnimi požirki počasi posrebajte po skodelico čaja. Na enak način lahko uživate čaj belega sleza.
ČAJ IN KAPLJICE IZ BELEGA SLEZA
Eno žlico posušenih korenin belega sleza prelijte z dvema decilitroma hladne vode in pustite namakati osem ur. Če želite to uporabljati kot kapljice za nos, dodajte mešanici 50 mililitrov vode. Če želite uživati čaj, mešanico zavrite in uživajte v majhnih požirkih.
ŠIPEK
Zaradi visokega deleža vitamina C pripravki iz šipka služijo kot sredstvo za krepitev imunskega sistema. Zaradi tega jih predpisujejo tudi kot dodatno sredstvo med prehladnimi obolenji in drugimi obolenji, saj krepijo odpornost tudi proti drugim infekcijam. Šipkov čaj blagodejno vpliva na delovanje ledvic. Ljudje, ki trpijo za boleznimi ledvic, ledvičnimi kamni ali imajo težave s šibkim mehurjem, bi morali dnevno uživati čaj iz šibka. Zaradi kiselkastega okusa je odličen tudi v času vročičnih stanj. Semena se v ljudski medicini uporabljajo za odpravo ledvičnih kamnov, zoper bolezni ledvic in mehurja ter revmatska obolenja.
ŠIPKOV ČAJ
Eno žličko posušenih plodov vsujte v 250 mililitrov vrele vode, pokrijte in pustite 10 minut, nato precedite. Uživate ga lahko kot lek, ki zdravi vnetja dihalnih poti. Priporoča se uživanje do treh skodelic dnevno.
KOPRIVA
Dve žlički posušenih ali svežih listov koprive prelijte s skodelico vrele vode. Pokrijte in pustite 10 minut, nato precedite. Popijte do tri skodelice dnevno v času revmatskih obolenj, utrujenosti, slabokrvnosti in ob izgubi apetita.
ČAJ IZ KORENINE
Suhi koren koprive (6 g) položite v 300 mililitrov vrele vode in kuhajte 10 minut. Nato odstavite in pokrijte ter pustite še 10 minut. Precedite. Čaj uživajte mlačen po obroku, trikrat dnevno, tri mesece, v času težav s prostato.
SIVKA
Vsujte eno žličko posušenih cvetov v 250 mililitrov vrele vode. Odstavite in pokrijte. Pustite 10 minut, nato precedite. Čaj uživajte tik pred spanjem proti nespečnosti. Uporabljate ga lahko tudi kot ustno vodo.
ZA POMIRITEV
Pomešajte 25 posušenih cvetov sivke, 20 gramov baldrijanovih korenin, 20 gramov posušene mete, 20 gramov hmelja in 20 gramov cvetov kamilice. Dve žlički mešanice vsujte v 250 mililitrov vrele vode in pustite stati 10 minut, nato precedite. Uživajte do tri skodelice čaja dnevno.
PREBAVNE MOTNJE
Potrebujete 25 gramov posušenih cvetov sivke, 25 gramov origana in 25 gramov poprove mete. Pripravite mešanico. Za pripravo čaja potrebujete dve žlički, ki ju vsujete v 250 mililitrov vroče vode in odstavite za 10 minut. Potem precedite in uživajte eno skodelico čaja dnevno.
GLAVOBOL IN MIGRENA
Zmešajte 25 gramov sivke, 25 gramov materine dušice, 10 gramov origana, 10 gramov vrbovega lubja in 10 gramov janeža. Za pripravo čaja potrebujete dve žlički mešanice, ki jo vsujete v 250 mililitrov vroče vode. Odstavite za 10 minut, nato precedite. Pijte do tri skodelice dnevno, ne prevročega.
LIPA
Prelijte tri žličke posušenih cvetov s skodelico vroče vode in pustite stati 10 minut. Če se želite preznojiti, uživajte vroč čaj, ki ga lahko osladite z medom. Za preprečevanje prehlada in krepitev imunske odpornosti uživajte do tri skodelice čaja dnevno.
PROTI REVMI
Za pripravo čajne mešanice proti revmi potrebujete 20 gramov cvetov lipe, 20 gramov bezgovih cvetov, 20 gramov cvetov močvirskega oslada, 20 gramov preslice in 20 gramov navadne zlate rozge. Za pripravo čaja potrebujete dve žlički mešanice, ki ju vsujete v vrelo vodo in pustite 10 minut, nato precedite. Uživajte do tri skodelice nesladkanega čaja dnevno.
KAMILICA
V skodelico vroče vode dodajte dve žlički posušene kamilice. Pustite 10 minut, nato precedite. Uživajte do tri skodelice dnevno. Čaj grgrajte v času vnetih dlesni, zob in žrela, z njim nežno blažite vnetja na koži, opekline in izpirajte krvaveče rane. Pri otrocih lahko čaj uporabljate za kopanje.
BOLEČA MENSTRUACIJA
Za pripravo čajne mešanice potrebujete 30 gramov črne mete, 30 gramov cvetov kamilice in 40 gramov korenin baldrijana. Za pripravo čaja dve žlički mešanice prelijte z vrelo vodo in odstavite za 10 minut. Potem precedite in pijte po požirkih do tri skodelice dnevno.
POPROVA META
Eno žličko posušenih listov poprove mete vsujte v 150 mililitrov vrele vode. Pokrijte in pustite 15 minut, nato precedite. Uživajte po eno skodelico čaja po vsakem obroku zoper prebavne motnje in pri težavah s premajhnim izločanjem žolča. Čaj lahko uživate tudi kot pomirjujoče sredstvo tik pred spanjem.
PELIN
Pelinov čaj od nekdaj zdravi želodčne, jetrne in žolčne težave. Čeprav je izjemno učinkovit, ga ne smete uživati več kot sedem dni. Ni priporočljiv za nosečnice in doječe matere ter ljudi s čirom na želodcu ali težavami s krvavitvami želodca ter notranjih organov. Prav tako ga ne uživajte z zdravili za dvigovanje železa. Pelina nikoli ne kuhajte, temveč ga zgolj poparite. Za pripravo čaja eno žličko pelina prelijte s skodelico vroče vode in pustite stati od tri do pet minut. Nato precedite. Dnevno lahko zaužijete po eno skodelico čaja po obroku.
ŠENTJANŽEVKA
Šentjanževka je naravna rešitev v času depresivnih stanj. Hipercin, ki ga vsebuje, pospešuje absorpcijo svetlobe, s čimer v telo vnesemo več vitamina D, ki nam ga v zimskih mesecih po navadi primanjkuje. Antidepresivno delovanje nastopi počasi, prvi znaki so opazni po 14 dneh. Šentjanževka izboljšuje razpoloženje ter zmanjšuje občutek izčrpanosti, brezvoljnosti in utrujenosti. Pomaga pri lajšanju neutemeljenih strahov in preprečuje nespečnost. Uspešna je pri lajšanju težav z nespečnostjo pri otrocih in mladih. Priporočljiva je tudi za ženske v času menopavze. Za pripravo čaja potrebujete eno žličko posušene šentjanževke, ki jo prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Nato po okusu osladite. Uživajte vsakodnevno do tri skodelice dnevno.