Zdravje

Bodite pozorni, če kašljate

M. Ć.
17. 1. 2015, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Da bi lahko ustrezno ukrepali ob pojavu kašlja, je treba vedeti, kakšen kašelj nas muči. V osnovi gre za dve obliki kašlja, in sicer poznamo suh kašelj (neproduktiven, dražeč) brez izkašljevanja sluzi in moker kašelj (produktiven) z izkašljevanjem sluzi.

Thinkstock

Suh kašelj

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji


To je kašelj brez izmečka. Z njim poskuša telo zdraviti vnetje, vendar pri tem ni uspešno. Ker ga je pogosto težko nadzirati, lahko postane zelo dražeč in neprijeten. 

Moker kašelj
Tako imenujemo kašelj, ki proizvaja sluz. Kot pove že ime, je za telo izjemno koristen, saj se s sluzjo iz telesa izločijo mikrobi in patogene snovi. Preprečevanje tovrstnega kašlja lahko vodi celo v nadaljnjo bolezen. 

Lajajoči kašelj
Ta je običajno pridružen oteženemu, zelo glasnemu vdihovanju zraka ter hripavosti in je posledica oteženega prehoda zraka skozi predel grla. Prehod je otežen zaradi otekanja sluznice ali skrčenja mišic v področju glasilk oziroma neposredno pod ali nad njimi.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost