Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Špizza čez mejo
Čas branja 1 min.

Alfonso peče najboljše pice na »Slovenskem«


Zoran Triglav
18. 12. 2024, 16.20
Posodobljeno
19. 12. 2024 · 14:37
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preverili smo, kakšne pice pečejo v eni od evropskih prestolnic, kamor bi sicer le stežka zavili na to specialiteto.

spizza, bratislava
Zoran Triglav
Izvrstne pice v piceriji Basilico - Da Alfonso so zagotovo najboljše v Bratislavi.

Člani naše odprave Špizza – naj picerija Slovenije smo obiskali že lepo število picerij. Kakšnih 30 med tistimi, ki so na naših tleh zagotovo vredne obiska, smo vam jih tudi opisali in predstavili.

Preden začnemo z naslednjim krogom predstavitev kakovostih picerij na naših tleh, poglejmo še malo čez planke. Torej, kakšno je stanje s picami v naši soseščini.

spizza, bratislava
Zoran Triglav
Peč zavzema osrednji prostor in predstavlja ponos vsake prave picerije. Basilico - Da Alfonso, Bratislava

Podali smo se onkraj nekdanje železne zavese, v deželo, ki ji ne bi pripisali kakšne posebne ljubezni do italijanske hrane. Tudi zato, ker imajo svojih izjemnih dobrot v izobilju. Ne, nismo šli na Madžarsko.

Pot nas je vodila prek Avstrije mimo Gradca skozi Dunajsko novo mesto in naprej skozi Železno prav do Bratislave na Slovaškem. V državi, ki ji Slovaki pravijo Slovensko.

spizza.jpg
Tomaž Schlegl
Špizza - skoraj vse, kar se splača vedeti o dobri pici in vsem, kar sodi zraven.

Eden od naših članov je namreč med nekim poslovnim obiskom slovaške prestolnice opazil nenavadno veliko število italijanskih restavracij in picerij. Namnožile so se v zadnjih dveh desetletjih, saj jih tam na prelomu tisočletja tako rekoč še ni bilo.

spizza, bratislava
Zoran Triglav
Zgledna margerita v piceriji Basilico - Da Alfonso, Bratislava

Kaj je temu botrovalo, nam do zaključka redakcije ni uspelo izvedeti. A dejstvo je, da so Slovaki precejšnji sladokusci, ki radi pogledajo čez mejo in so odprti za nova spoznanja.

Vredno je izpostaviti, da je slovaška narodna kuhinja precej krepke narave, osredotočena na meso, sir, krompir … Zato je večina tamkajšnjih picerij to italijansko delikateso nekoliko prilagodila lokalnim okusom. Nič nenavadnega ni pica, obložena s trdo kuhanimi jajci. Ali ocvirki. Ali kombinacijo obojega.

Ampak med obilico picerij v Bratislavi izstopata dve, ki se držita ortodoksnih smernic izvirne pice. Le Due Sicilie in Basilico – Da Alfonso. Obe ponujata pice napolitanskega sloga. Ampak precej bolj prepričljiva je Basilico. Odpravili smo se torej k Alfonsu.

spizza, bratislava
Zoran Triglav
Napolitanska peč in mojstri v piceriji Basilico - Da Alfonso, Bratislava

Bila je sreda ob 17:30, zadnji teden novembra, in za rezervacijo mize za dva se je bilo treba precej potruditi. K Alfonsu namreč zahajajo vsi resnejši ljubitelji pice in nekaterih drugih italijanskih dobrot.

Vas zanima, kaj smo tam doživeli?

Nadaljevanje preberite na portalu Dober tek. 

spizza, bratislava
Zoran Triglav
Basilico - Da Alfonso, Bratislava

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.