Hrana za zdravje

Ješprenj za nasitne jedi na žlico, kremaste rižote, preproste zajtrke

Mare Koren
17. 12. 2024, 22.00
Deli članek:

Enolončnice so pri nas precej pogoste, prav tako že od nekdaj kuhamo ješprenj, ki je od vseh predelanih žit najbolj zdrav.

Profimedia
Poznate razliko med ječmenom in ješprenjem?

Kdaj ste nazadnje skuhali ričet? Včasih se je na slovenskih kmečkih mizah, zlasti v zimskem času, pogosto znašel, vendar z le nekaj koščki mesa. Ješprenj ali ječmen? Gre za isto žitarico, le da je ješprenj oluščen ječmen, zaradi česar spada med predelana oziroma rafinirana žita. A tudi ječmen lahko pripravljamo, razlika je le, da se ta v primerjavi z ješprenjem kuha dlje časa.

Njegova prednost je, da ga uvrščamo med polnozrnata žita, ješprenj pa vsebuje manj hranil. V procesu obdelave se žitnim zrnom odstrani zunanji del, kjer je več vlaknin, vitaminov, mineralov, in ostane samo golo zrno, ki je večinoma sestavljeno iz škroba in beljakovin.

Zrna, kosmiči ali moka

Če ste ješprenj ali ječmen do zdaj pripravljali zgolj za enolončnice in prikuhe, naj vam razkrijemo, da ga lahko uporabljate tudi širše. Zrna lahko kupite predelana tudi v kosmiče ali moko. 

Glede moke vam svetujemo, da jo kljub vsemu mešate s pšenično. Iz nje lahko pripravite tudi palačinke, pecivo, iz kosmičev okusen in zdrav zajtrk, prav tako lahko oluščena ali neoluščena zrna uporabite za pripravo prilog, rižot, juh in žitnih solat. Večina v tem primeru raje poseže po ješprenju, saj je njegova priprava hitrejša. Če ga boste kuhali kot prilogo ali rižoto, ne odlivajte odvečne vode, temveč pustite, da se vpije, zaradi česar bo žito zadržalo več koristnih hranil.

Profimedia
Pripravite kruh iz ječmenove moke.

Vir antioksidantov in mineralov

Če ječmen uživamo kot polnozrnato žito, bomo zaužili ogromno vlaknin in mineralov, prav tako antioksidantov. Od mineralov vsebuje molibden, mangan in selen ter nekaj magnezija, kroma in bakra. Prisotni so tudi vitamini B-kompleksa in antioksidantov, katerih raven se poveča, če ječmen namočimo.

girls-friends-eating-pasta-italian-restaurant-1_1115x560_acf_cropped

Dober Tek

NAGRADNI KVIZ: Osvojite nagrado z znanjem o italijanski kuhinji

Koristen za srce

V ječmenu najdemo topne in netopne vlaknine, ki znižujejo raven krvnega holesterola in povzročajo, da se glukoza počasneje absorbira v kri. To preprečuje, da bi se krvni sladkor prehitro zvišal, kar bi bilo nevarno za srce.

Profimedia
Jedi na žlico bodo hitro pregnale mraz iz kosti, ki nam jih prinese zima.

Odlična prebava

Ker v ječmenu najdemo netopne vlaknine, spada med živila, ki izboljšujejo proces prebave v telesu. Takšna živila bi morali jesti čim pogosteje, saj je naša hrana prevečkrat osiromašena z vlakninami.

Zdrava teža

V ječmenu najdemo kopico telesu koristnih hranil, zaradi česar so odlična izbira za zdravo hujšanje. Prav tako pozitivno vplivajo na naše hormonsko ravnovesje ter na občutek sitosti in lakote.

Kremasta ješprenjeva rižota s korenčkom in gobami

Sestavine: 2,5 žlice masla, 500 g gob, 2 ščepca posušenega timijana, 2 žlici olja, 2 šalotki, 2 stroka česna, 300 g ješprenja, 250 g belega vina, 4 korenčke, 1 l jušne osnove, 25 g naribanega parmezana.

Priprava: Gobe očistimo in narežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo in gobe prepražimo. Dodamo timijan, dobro premešamo. Šalotko in česen olupimo, drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na olju, da pozlati. Dodamo ješprenj in mešamo eno minuto. Nato zalijemo z vinom in ob nenehnem mešanju kuhamo tako dolgo, da vino izpari. Dodamo pražene gobice, premešamo in zalijemo z jušno osnovo ter kuhamo 50 minut, da se ješprenj zmehča. Še  vroče postrežemo skupaj s parmezanom. Po potrebi dodatno začinimo s poprom in soljo.

Zanimivosti

zamrznjeno vetrobransko steklo, šipe
Pod ničlo

Nič več zamujanja zaradi zamrznjenega avtomobila

potice
Izbor za naj potico

(Foto) Na Ptuju pekli praznične potice z duhom dobrodelnosti

Dvig stebrov Pivka Ilirska Bistrica-17
Energetika

Prenosno in distribucijsko omrežje čaka zgodovinski investicijski cikel

špizza, spizza, naj-picopek, pica, državno-prvenstvo
Špizza 2025

Odprto državno prvenstvo Naj picopek Slovenije 2025

kitajska-gorovje-sam
Nov trend

Kitajski "soplezalci": Nenavaden razcvet nove industrije

newsletter
Zanimivosti

Nazdravljamo izbiri v najbolj bleščečem obdobju leta