Kdaj ste nazadnje skuhali ričet? Včasih se je na slovenskih kmečkih mizah, zlasti v zimskem času, pogosto znašel, vendar z le nekaj koščki mesa. Ješprenj ali ječmen? Gre za isto žitarico, le da je ješprenj oluščen ječmen, zaradi česar spada med predelana oziroma rafinirana žita. A tudi ječmen lahko pripravljamo, razlika je le, da se ta v primerjavi z ješprenjem kuha dlje časa.
Njegova prednost je, da ga uvrščamo med polnozrnata žita, ješprenj pa vsebuje manj hranil. V procesu obdelave se žitnim zrnom odstrani zunanji del, kjer je več vlaknin, vitaminov, mineralov, in ostane samo golo zrno, ki je večinoma sestavljeno iz škroba in beljakovin.
Zrna, kosmiči ali moka
Če ste ješprenj ali ječmen do zdaj pripravljali zgolj za enolončnice in prikuhe, naj vam razkrijemo, da ga lahko uporabljate tudi širše. Zrna lahko kupite predelana tudi v kosmiče ali moko.
Glede moke vam svetujemo, da jo kljub vsemu mešate s pšenično. Iz nje lahko pripravite tudi palačinke, pecivo, iz kosmičev okusen in zdrav zajtrk, prav tako lahko oluščena ali neoluščena zrna uporabite za pripravo prilog, rižot, juh in žitnih solat. Večina v tem primeru raje poseže po ješprenju, saj je njegova priprava hitrejša. Če ga boste kuhali kot prilogo ali rižoto, ne odlivajte odvečne vode, temveč pustite, da se vpije, zaradi česar bo žito zadržalo več koristnih hranil.
Vir antioksidantov in mineralov
Če ječmen uživamo kot polnozrnato žito, bomo zaužili ogromno vlaknin in mineralov, prav tako antioksidantov. Od mineralov vsebuje molibden, mangan in selen ter nekaj magnezija, kroma in bakra. Prisotni so tudi vitamini B-kompleksa in antioksidantov, katerih raven se poveča, če ječmen namočimo.
Dober Tek
NAGRADNI KVIZ: Osvojite nagrado z znanjem o italijanski kuhinji
Koristen za srce
V ječmenu najdemo topne in netopne vlaknine, ki znižujejo raven krvnega holesterola in povzročajo, da se glukoza počasneje absorbira v kri. To preprečuje, da bi se krvni sladkor prehitro zvišal, kar bi bilo nevarno za srce.
Odlična prebava
Ker v ječmenu najdemo netopne vlaknine, spada med živila, ki izboljšujejo proces prebave v telesu. Takšna živila bi morali jesti čim pogosteje, saj je naša hrana prevečkrat osiromašena z vlakninami.
Zdrava teža
V ječmenu najdemo kopico telesu koristnih hranil, zaradi česar so odlična izbira za zdravo hujšanje. Prav tako pozitivno vplivajo na naše hormonsko ravnovesje ter na občutek sitosti in lakote.
Kremasta ješprenjeva rižota s korenčkom in gobami
Sestavine: 2,5 žlice masla, 500 g gob, 2 ščepca posušenega timijana, 2 žlici olja, 2 šalotki, 2 stroka česna, 300 g ješprenja, 250 g belega vina, 4 korenčke, 1 l jušne osnove, 25 g naribanega parmezana.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na manjše koščke. V ponvi razpustimo maslo in gobe prepražimo. Dodamo timijan, dobro premešamo. Šalotko in česen olupimo, drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na olju, da pozlati. Dodamo ješprenj in mešamo eno minuto. Nato zalijemo z vinom in ob nenehnem mešanju kuhamo tako dolgo, da vino izpari. Dodamo pražene gobice, premešamo in zalijemo z jušno osnovo ter kuhamo 50 minut, da se ješprenj zmehča. Še vroče postrežemo skupaj s parmezanom. Po potrebi dodatno začinimo s poprom in soljo.