Nega oči

Mivko iz očesa sperite z namakanjem v mlačni vodi ali z bombažno krpo

T. D.
6. 7. 2024, 20.03
Deli članek:

Drobceni predmeti, na primer zrno mivke ali peska, lahko močno opraskajo roženico. To povzroči bolečino, solzenje in zamegljen vid, kar je lahko še kako moteče.

dreamstime
Vdor tujka v oko lahko v dobršni meri preprečite z nošenjem očal in klobuka.

Večinoma je drobne tujke mogoče hitro in temeljito sprati iz očesa brez kakršnekoli zdravniške pomoči. Prvo pravilo je, da očesa nikoli ne mencate in drgnete, saj se tujek lahko zarine globlje v oko in opraska njegovo površino. Praske in ureznine na površju očesa pa se lahko vnamejo ali okužijo in povzročijo kar nekaj preglavic.

Oko je treba navlažiti

Z očesom nekajkrat pomežiknite, da boste sprožili naravni proces solzenja. Zgornjo veko lahko tudi nežno primete in jo potegnete čez spodnjo, nato pa rahlo zavrtite oko, da boste še dodatno spodbudili solzenje in naravno izpiranje očesa. Če vam tujka ni uspelo odstraniti, oko sperite z naravno vodo ali solno raztopino. Tujka se lahko znebite tudi tako, da v sterilno oziroma dobro pomito posodico natočite čisto vodo sobne temperature. Če uporabljate vodo iz pipe, naj pred tem kakšno minuto teče, preden z njo napolnite skodelico. Zatem skodelico namestite na ravno površino in vanjo pomočite odprto oko. Z očesom v vodi mežikajte, po približno 20 sekundah bi moral tujek oko zapustiti. Včasih se tujek iz očesa izpira počasneje, za kar boste lahko porabili tudi 15 minut.

Previdno, da ne prikličete infekcije

Če tujka še niste izprali, ga lahko, če ga vidite na beločnici, odstranite z bombažno krpo. V primeru, da je tujek na barvnem delu očesa, ga še ne odstranjujte, saj si lahko poškodujete roženico. Ko vam v oko prileti pesek ali katerikoli drug predmet, na oko nikoli ne pritiskajte in ga ne praskajte. Medtem pazite, da bodo vaše roke in roke tistih, ki vam pomagajo, čiste, prav tako predmeti (vata, gaza, brisača), s katerimi si pomagate. Bakterije z rok in drugih predmetov bi namreč lahko povzročile infekcijo. Če tujka ne morete odstraniti, poiščite zdravniško pomoč. Zdravnika obiščite tudi, če se bolečina in neprijeten občutek v očesu pojavljata dlje za tem, ko ste tujek že odstranili. Lahko je namreč povzročil poškodbo očesa.

Dreamstime
Z očesom nekajkrat pomežiknite, da boste sprožili naravni proces solzenja.

Preprečite opekline nežne kože vek

Vročina poleti pri sončenju bistveno ne vpliva na oči, nujno pa se je zavarovati pred škodljivimi UV-žarki in sevanjem, ki ga oddaja vroče poletno sonce. Močno sonce in prekomerno sončenje brez ustrezne zaščite lahko povzročita opekline nežne kože vek in okolice očesa, pa tudi poškodbo očesa, najpogosteje njegove površine, očesne veznice in roženice, a tudi globljih očesnih delov. Dolgotrajna izpostavljenost močnim sončnim žarkom lahko povzroči nastanek degenerativnih sprememb, kot je pterigij, trikotna zadebelitev veznice, ki počasi prerašča na roženico. Zato si morate oči pred soncem zaščititi s kakovostnimi sončnimi očali. Če so sončna očala majhna in ne preprečijo vsem sončnim žarkom dostopa do očesne zenice, je priporočljivo uporabljati še druga zaščitna sredstva, kot je kapa s ščitom ali klobuk.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča