Pred dopustom

Nujna opravila, ki ji pred odhodom na dopust ne smete pozabiti

Mare Koren
6. 7. 2024, 12.47
Deli članek:

Končno je prišel čas, ko je vredno izkoristiti dopust ali vsaj podaljšan vikend ter za nekaj časa možgane povsem »odklopiti«. A še preden zapustite štiri stene svojega doma, ne pozabite na naslednje opravke.

dreamstime
Iz hladilnika odstranite sveža in polsveža živila.

Odhod na dopust po navadi težko pričakujemo, a je za mnoge tudi nekoliko stresen. Treba se je lotiti dobre organizacije, pripraviti prtljago ter paziti, da česa za na pot ne bomo pozabili. Seveda so tu še potovalni dokumenti, zavarovanje in ... treba je poskrbeti, da vas dom pričaka takšen, kakršnega ste zapustili.

Elektronske naprave

Tudi ko vas ni doma, so v vašem domu naprave, ki porabljajo elektriko tudi, ko niso prižgane. Če jih izklopite, ne boste le varčevali z elektriko, ampak tudi preprečili morebitne poškodbe električnih naprav, kot so pralni ali pomivalni stroj, štedilnik, televizija, v primeru udara strele ali kratkega stika.  Da bi preprečili požar v primeru kratkega stika, je priporočljivo, da iz tokokroga izključite sijalke, usmerjevalnike, modeme, polnilce in vse male gospodinjske aparate.  Če pa želite res privarčevati, ter hkrati delovati preventivno, lahko izklopite celoten električni tok v omarici z varovalkami.

Spraznite hladilnik, preverite shrambo

Verjetno si nihče ne želi, da bi ga ob prihodu s prijetnih počitnic v stanovanju presenetil grozen vonj. Zato preverite zalogo svežih živil v shrambi in jih, če ne gre drugače, podarite prijateljem ali sorodnikom, sicer bodo med vašo odsotnostjo precej spremenila videz in vonj. Preverite, ali je v hladilniku taka hrana, ki bi se medtem lahko pokvarila, in jo še pravočasno porabite ali zavrzite, rešitev je lahko tudi zamrzovanje.

Zaprite ventil za vodo in počistite domovanje

Da bi preprečili kakršnokoli nesrečo, povezano z vodo, vam svetujemo, da za vsak primer raje zaprete glavni ventil za vodo, sicer je lahko škoda v času vaše odsotnosti zares velika. Tako boste preprečili, da bi voda začela iztekati iz cevi, če bi morda med vašo odsotnostjo počile oziroma bi pipa, ki že nekoliko pušča, povsem odpovedala. Take nesreče so poleti pogoste zaradi manj vode v ceveh in posledičnega nihanja pritiska. Če ste komu naročili, naj zaliva rože in pobira pošto, naj občasno preveri še stanje v kuhinji in kopalnici ter prepreči možne nesreče. Prav tako pred odhodom svoj dom primerno počistite, da ne bo prvo opravilo, ko se vrnete domov, pospravljanje stanovanja.

Dreamstime
Poskrbite za svoj dom in za brezskrbno uživanje na plaži.
Pospravite tudi dvorišče
Vredne predmete pospravite v zaklenjen prostor, umaknite vrtno garnituro in stvari, ki bi jih veter lahko prevrnil in s tem povzročil dodatno škodo na dvorišču ali stanovanjskem objektu.

Določite skrbnika

Ni treba posebej poudarjati, da morajo biti vrata ob odhodu od doma zaklenjena, ne glede na to, koliko časa boste odsotni. Kaj pa okna, balkon in rezervni ključ? Priporočljivo je zapreti vsa mesta, skozi katera bi lahko vlomilec vstopil v hišo ali stanovanje, ključa pa nikoli ne puščajte na mestih, ki so lahko dostopna drugim osebam (npr. pod preprogami, v vazah z rožami ipd.). Ob daljši odsotnosti žaluzije na oknih ne smejo biti spuščene do konca, saj vlomilci tako sklepajo, da v hiši ali stanovanju ni nikogar. Ne odstranjujte rož z balkona in oken, saj tudi to izda, da vas ni doma. Priporočljivo je, da rezervne ključe od doma in poštnega nabiralnika pustite pri sosedu, sorodniku ali zaupanja vredni osebi, ki bo pregledala stanovanje in tudi izpraznila vaš poštni nabiralnik ter tako ustvarjala vtis, da tam vendarle nekdo živi. Poleg tega lahko vaš dom ogrozi kakšna nesreča, kot je počena cev ali nenaden kratek stik, ki lahko povzroči požar, zato je dobro, da lahko nekdo vstopi v nepremičnino, medtem ko vas ni, in se v primeru nezgode pravočasno odzove ter pokliče pomoč.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste