Piškoti iz orehov in jabolk
Sestavine: 300 g mletih orehov, 200 g jabolk, 200 g jedilne čokolade, 5 žlic sladkorja, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, 4 jajca, 5 žlic ruma.
Priprava: Jabolka olupimo in drobno sesekljamo ter dodamo žlico sladkorja. Pustimo 20 minut. Nato jih močno ožamemo in osušimo na papirnati brisači. Vsujemo v skledo, dolijemo rum, premešamo in pustimo 15 minut. Čokolado nadrobimo v skledo, dodamo orehe, preostali sladkor, vaniljev sladkor in jajca. Z metlico dobro premešamo, da nastane gladko testo. Namastimo pekač ter z žlico vanj nanesemo kupčke testa in jih po vrhu sploščimo. Piškote pečemo 15 minut pri 180 stopinjah. Pečene posujemo z mletim sladkorjem in cimetom.
Mandljevi piškoti
Sestavine: 2 beljaka, 170 g sladkorja, 6 žlic grenkega kakava, 200 g mletih blanširanih mandljev, 50 g mandljevih lističev.
Priprava: Beljake napol stepemo, nato jim med naglim stepanjem postopoma dodamo sladkor, da dobimo čvrst in svetleč beljakov sneg. Postopoma vmešamo kakav v prahu, zatem pa še mlete mandlje. Mešamo, dokler masa ni gosta in lepljiva. V pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, z žlico nanesemo kupčke in jih po vrhu sploščimo. Žlico medtem pomakamo v hladno vodo. Pred peko kupčke okrasimo z mandljevimi lističi. V pečici, ki smo jo ogreli na 160 stopinj, piškote oziroma makrone pečemo 15–20 minut. Pečene in ohlajene posujemo s kakavom.
Sivkini piškotki
Sestavine: 115 g zmehčanega masla, 5 žlic sladkorja v prahu, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 175 g moke, žlica posušenih sivkinih cvetov.
Priprava: V skledi kremasto umešamo maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo moko in sivkine cvetove. Mešamo, da dobimo gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo za živila in za 20 minut shranimo v hladilnik. Na pomokani površini ga nato na tanko razvaljamo in z modelčki oblikujemo piškote; previdno jih odložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. V pečici, ogreti na 200 stopinj, jih pečemo 10 minut.
Vaniljevi cvetovi
Sestavine: 250 g masla, 120 g sladkorja, 1 beljak, ščepec soli, zavojček vaniljevega sladkorja, pol limone, 350 g moke, jagodna marmelada.
Priprava: Zmehčano maslo in sladkor kremasto umešamo ter dodamo beljak, sol, vaniljev sladkor, limonino lupinico in moko. Zamesimo v testo, ga oblikujemo v kepo, ovijemo v prozorno folijo in za eno uro shranimo v hladilnik. Testo nato na pomokani površini razvaljamo na 3 mm debeline in z modelčki izrežemo rožice. Polovici rožic na sredini izrežemo krogec. Vse položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 10 minut. Piškote nato ohladimo. Polne rožice namažemo z marmelado in nanje položimo rožice z luknjami. Potresemo s sladkorjem v prahu.
Marmorni kolač
Sestavine: 4 jajca, lonček sladkorja, 3 zavojčki vaniljevega sladkorja, 1 limona, lonček mleka, lonček olja, 3 lončki moke, zavojček pecilnega praška, 5 žlic grenkega kakava, 3 žlice ruma.
Priprava: Nastrgamo limonino lupinico. Penasto umešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, nato dodamo mleko in olje. Postopoma vmešamo moko, ki smo jo prej presejali in ji dodali pecilni prašek. Polovico mase zlijemo v namaščen model za šarkelj, drugi polovici primešamo kakav in rum ter nato zlijemo k prvi polovici mase. V pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo 45 minut. Ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
Božični skutni kolač
Sestavine za nadev: 750 g pasirane skute, 2 jajci, 150 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega pudinga, 200 g kisle smetane, 60 g masla, 150 ml mleka, 5 g cimeta.
Sestavine za testo: 200 g moke, 1 zavojček pecilnega praška, 60 g sladkorja, 250 g masla, 1 beljak.
Priprava: Najprej pripravimo testo. Moko in pecilni prašek presejemo v skledo, dodamo sladkor, beljak in maslo. Zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v folijo in za 30 minut damo v hladilnik. Medtem pripravimo nadev. V skledi gladko zmešamo vse sestavine. Nato v model položimo razvaljano testo in ga z vilicami večkrat prebodemo. Robove, ki so odveč, odrežemo. Damo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo 15 minut. Potem ohladimo in v model vlijemo nadev. Pečemo še uro in pol. Postrežemo ohlajeno.