Zgaga se pojavlja kot pekoča bolečina v žlički ali za prsnico, ki se dviga kmalu po hranjenju. Najverjetneje velja za najpogostejšo težavo prebavil in nastane zaradi draženja sluznice požiralnika, ki ga povzroča želodčna kislina. Ta pride do požiralnika zaradi napačnega delovanja spodnje požiralke in se dvigne do žrela, kar nekateri občutijo kot grenko-kislo vsebino, ki se je vrnila iz želodca.
Zakaj prihaja do zgage
Če se zgaga pojavlja le občasno, ko ste popili preveč kave ali zaužili preveč mastne hrane, še ni razloga za skrb. Če se pojavlja pogosto, pa je dobro, da se napotite k zdravniku. Pojav zgage lahko traja od nekaj minut pa tudi do nekaj ur, vzrok je povezan s prehranjevanjem, s čimer pa ga lahko tudi odpravimo. Zgago navadno povzročajo premastna ali prezačinjena hrana, kofein (posebno na prazen želodec), konzervirana hrana, citrusi, gazirane pijače, alkohol, ocvrta hrana in pepermint. Lahko se pojavi tudi takrat, ko uživate prevročo hrano ali napitke s preveč ledu. Pogosto se pojavi takrat, ko ves dan ne uživate kakovostnih obrokov, zvečer pa se najeste do obisti.
Večkrat po malo
Prvi korak k odpravi zgage lahko naredite sami. Organizirajte si obroke. Privoščite si več manjših obrokov skozi dan, pri čemer naj bo zadnji med 18. in 19. uro. Pazite tudi, da ne boste legli v posteljo preveč siti. Strokovnjaki svetujejo, da vsaj dve uri pred spanjem ne uživate hrane. Ne uživajte hrane vsaj uro pred vadbo (tekom, jogo, plesom, fitnesom), saj lahko vsak pritisk na poln želodec izzove napad kisline.
Kaj nevtralizira kislino
Priporočamo vam, da pogosteje posežete po bananah, avokadu, slivah, kiviju, grozdju, hruškah, ananasu, olivah, kumarah, cvetači, solati, fižolu, špinači, bučah, jajcih in ribah. Če se pojavi blaga zgaga, jo preženite s kozarcem vode, ki jo bo hitro pogasila. Prav tako so izjemno uspešni pri zatiranju zgage čaji iz sleza in lanu, saj spodbujajo nastanek sluzi, ki ščiti želodčno opno in nevtralizira delovanje želodčne kisline.
Kako je s sodo bikarbono
Čeprav se v ljudski medicini pogosto priporoča in uporablja soda bikarbona, pomešana v vodi, pa to ni ena izmed najboljših rešitev. Strokovnjaki menijo, da je mešanica primerna le občasno, ko pri roki nimate ustreznih nevtralizatorjev. Dolgoročna uporaba sode bikarbone spremeni kislost vašega želodca in vpliva na prebavo hrane, kar lahko vodi v druge zdravstvene težave.
Mastna hrana
Če ste pogosto nagnjeni k napadom zgage, z jedilnika izločite mastno in ocvrto hrano. Odpovejte se tudi hitro pripravljeni hrani.
Gazirane pijače
Napad zgage je lahko povezan tudi z uživanjem sladkih gaziranih pijač, preveč hladnih napitkov ali prevroče hrane. Prosite za pijačo brez ledu, prevroče jedi pa s pihanjem ohladite do primerne temperature.
Pekoče začimbe
Sprožilec je lahko tudi pekoča ali izjemno začinjena hrana, zato je dobro, da se izognete vsem močnim okusom.
Alkohol
prav tako velja za enega od sprožilcev zgage. Pogosto ga uživamo v kombinaciji z gaziranimi pijačami, kar zgago samo še poslabša.
Pepermint
Zgago izzovejo močni okusi, zato ne posegajte po močnih okusih žvečilk, kot je recimo pepermint.
Citrusi
Tako kot pekočim se je treba izogibati kislim jedem. Citrusi lahko spadajo med sprožilce zgage.
Kofein bo hitro nastopil kot sprožilec zgage, če si boste skodelico kave privoščili na prazen želodec. Odsvetujemo vam tudi kombinacijo kave in pomarančnega soka.