Zakaj prihaja do zgage

Kava povzroča zgago, veste, kako jo hitro odpraviti?

Mare Koren
8. 10. 2022, 17.01
Deli članek:

Izbira kave zjutraj na tešče je najslabša odločitev, pa tudi soda bikarbona ne bi smela biti zdravilo, s katerim se borimo proti zgagi. Poznate rešitev?

Dreamstime
Če ste nagnjeni k pogostim napadom zgage, z jedilnika izločite mastno in ocvrto hrano.

Zgaga se pojavlja kot pekoča bolečina v žlički ali za prsnico, ki se dviga kmalu po hranjenju. Najverjetneje velja za najpogostejšo težavo prebavil in nastane zaradi draženja sluznice požiralnika, ki ga povzroča želodčna kislina. Ta pride do požiralnika zaradi napačnega delovanja spodnje požiralke in se dvigne do žrela, kar nekateri občutijo kot grenko-kislo vsebino, ki se je vrnila iz želodca.

Zakaj prihaja do zgage

Če se zgaga pojavlja le občasno, ko ste popili preveč kave ali zaužili preveč mastne hrane, še ni razloga za skrb. Če se pojavlja pogosto, pa je dobro, da se napotite k zdravniku. Pojav zgage lahko traja od nekaj minut pa tudi do nekaj ur, vzrok je povezan s prehranjevanjem, s čimer pa ga lahko tudi odpravimo. Zgago navadno povzročajo premastna ali prezačinjena hrana, kofein (posebno na prazen želodec), konzervirana hrana, citrusi, gazirane pijače, alkohol, ocvrta hrana in pepermint. Lahko se pojavi tudi takrat, ko uživate prevročo hrano ali napitke s preveč ledu. Pogosto se pojavi takrat, ko ves dan ne uživate kakovostnih obrokov, zvečer pa se najeste do obisti.

Večkrat po malo

Prvi korak k odpravi zgage lahko naredite sami. Organizirajte si obroke. Privoščite si več manjših obrokov skozi dan, pri čemer naj bo zadnji med 18. in 19. uro. Pazite tudi, da ne boste legli v posteljo preveč siti. Strokovnjaki svetujejo, da vsaj dve uri pred spanjem ne uživate hrane. Ne uživajte hrane vsaj uro pred vadbo (tekom, jogo, plesom, fitnesom), saj lahko vsak pritisk na poln želodec izzove napad kisline.

Kaj nevtralizira kislino

Priporočamo vam, da pogosteje posežete po bananah, avokadu, slivah, kiviju, grozdju, hruškah, ananasu, olivah, kumarah, cvetači, solati, fižolu, špinači, bučah, jajcih in ribah. Če se pojavi blaga zgaga, jo preženite s kozarcem vode, ki jo bo hitro pogasila. Prav tako so izjemno uspešni pri zatiranju zgage čaji iz sleza in lanu, saj spodbujajo nastanek sluzi, ki ščiti želodčno opno in nevtralizira delovanje želodčne kisline.

Kako je s sodo bikarbono

Čeprav se v ljudski medicini pogosto priporoča in uporablja soda bikarbona, pomešana v vodi, pa to ni ena izmed najboljših rešitev. Strokovnjaki menijo, da je mešanica primerna le občasno, ko pri roki nimate ustreznih nevtralizatorjev. Dolgoročna uporaba sode bikarbone spremeni kislost vašega želodca in vpliva na prebavo hrane, kar lahko vodi v druge zdravstvene težave.

Dreamstime
/

Mastna hrana

Če ste pogosto nagnjeni k napadom zgage, z jedilnika izločite mastno in ocvrto hrano. Odpovejte se tudi hitro pripravljeni hrani.

Gazirane pijače 

Napad zgage je lahko povezan tudi z uživanjem sladkih gaziranih pijač, preveč hladnih napitkov ali prevroče hrane. Prosite za pijačo brez ledu, prevroče jedi pa s pihanjem ohladite do primerne temperature.

Pekoče začimbe

Sprožilec je lahko tudi pekoča ali izjemno začinjena hrana, zato je dobro, da se izognete vsem močnim okusom.

Alkohol 

prav tako velja za enega od sprožilcev zgage. Pogosto ga uživamo v kombinaciji z gaziranimi pijačami, kar zgago samo še poslabša.

Pepermint

Zgago izzovejo močni okusi, zato ne posegajte po močnih okusih žvečilk, kot je recimo pepermint.

Citrusi

Tako kot pekočim se je treba izogibati kislim jedem. Citrusi lahko spadajo med sprožilce zgage.

Kava

Kofein bo hitro nastopil kot sprožilec zgage, če si boste skodelico kave privoščili na prazen želodec. Odsvetujemo vam tudi kombinacijo kave in pomarančnega soka. 

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!