Vadba

Za uspešno vadbo doma bo zadostovala že blazina

Mare Koren
8. 10. 2022, 10.35
Posodobljeno: 15. 5. 2023, 09.07
Deli članek:

Ob vseh telovadnih pripomočkih, ki so na voljo v športnih dvoranah, pa tudi doma, je vloga najpreprostejše vadbe – na blazini – skoraj pozabljena.

Dreamstime
Vadba s trenerjem

Zakaj je ne bi znova obudili in se za spremembo, namesto na uteži, obroče, palice, elastične trakove in kolebnice, osredotočili na osnovne gibe? Kurjenje kalorij je namreč tako preprosto – potrebujete samo blazino in malo motivacije. Na blazini lahko izvajate vadbo za vse dele telesa, predvsem pa krepite moč osrednjega dela (trebuha), gibljivost in vztrajnost. Hkrati lahko uporabljate eno ali več mišičnih skupin, kar pomeni, da porabite več kalorij, izboljšate koordinacijo in ravnotežje, saj je vadba na blazini neagresivna, pa tudi zmanjšate tveganje za poškodbe. Pred vadbo je pomembno, da si določite cilje, ki si jih začrtate v skladu s svojo telesno pripravljenostjo. Poleg tega poskrbite, da bo vadba pestra, preizkušajte nove vaje, saj boste tako lažje dosegli cilje.

Počepi

Hrbet mora biti raven. V izhodišču so noge v širini kolkov, stopala so obrnjena nekoliko navzven. Pri spuščanju potisnete medenico nazaj. Ves čas stojite na celem stopalu, teža je na petah. Pri dviganju uporabite zadnjične mišice in ohranite hrbet čim bolj raven.

Dreamstime
/

Superman

Ležite na trebuhu ter sočasno dvigujete roke in noge, kolikor visoko zmorete. Ko so roke in noge dvignjene, nekoliko zadržite položaj, potem pa roke in noge počasi spustite, vendar ne do tal. Pogled naj bo usmerjen navzdol, da je hrbtenica ravna. Gibi naj bodo počasni in nadzorovani.

Most

Medtem ko ležite na hrbtu, dvigujte boke. Poskrbite, da boste pred dvigom imeli dobro ravnotežje. Ramena naj bodo na tleh. Boke potisnete navzgor, kolikor se le da, ter ob tem stisnite mišice zadnjice in trebuha.

Trebušnjaki

Priporočamo trebušnjake, pri katerih ležite na hrbtu in dvignete noge tako, da je kolenski pregib v pravem kotu, ter nato od tal dvigujete le lopatice. Ne upogibajte vratu, biti mora v podaljšku hrbtenice. Ko je zgornji del telesa dvignjen, zdržite v položaju nekaj sekund, nato se vrnite v izhodišče.

Sklece

Telo naj bo v ravni liniji od glave do pet. Spuščajte se počasi, saj tako zagotovite, da mišice delajo pod najvišjo obremenitvijo. Postopoma povečujte število ponovitev.

Priporočamo trebušnjake, pri katerih ležite na hrbtu in dvignete noge tako, da je kolenski pregib v pravem kotu, ter nato od tal dvigujete le lopatice.

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!