Zanimivosti

Katere vrste testenin spadajo k različnim omakam (prilogam)?

Tina Lucu
29. 2. 2020, 18.00
Deli članek:

Zagotovo imate med tednom vsaj dvakrat ali trikrat na mizi testenine. Pa veste, da Italijani ne jedo vsake oblike k vsaki omaki?! Poglejmo, katere omake gredo h kateri vrsti testenin.

Revija Maja
Pikantni špageti z orehi

 Dolge in tanke testenine: špageti, ozki rezanci, kot so lingvini - jezički, dolgi fusili (svedri), bucatini (cevke)

Omake z morskimi plodovi ter lahke kremaste in paradižnikove omake in omake, ki bazirajo na olivnem olju.

Omake: puttanesca, cacio e pepe (sir in poper), aglio e olio (česen in olivno olje), carbonara, amatriciana, frutti di mare (morski sadeži), vongole (školjke), navadna paradižnikova omaka z baziliko …

Revija Zarja
Špageti

Dolge in široke (jajčne) testenine ali široki rezanci: tagliatelle, pappardelle, fettuccine, mafaldine …

Težke omake z mesom in omake z gobami. Naj še povemo, da v Bologni svojo slovito bolonjsko omako jedo vedno s tagliatellami.

Omake: neapeljski ragu, bolonjski ragu, barijski ragu, ragu iz klobase, omaka iz jurčkov …

Revija Maja
Pirini špageti s korenjem in sirom

Farfale - metuljčki: gladke paradižnikove omake in tudi mesne omake

Školjke: conchiglie (školjke), lumache (polži)

Težke kremaste omake in tudi mesne omake

Večje testenine v obliki školjke so lahko tudi polnjene z omako ter pečene v pečici.

Revija Maja
Špageti s tunino in zelenjavo

Zvitki ali svedri: fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce, gemelli

Lahke, bolj gladke omake, ki se bodo oklenile svedrov.

Omake: genovski pesto, kalabrijski pesto, rdeči pesto, orehov pesto …

Shutterstock

Cevke: penne, rigatoni, makaroni, paccheri

Omake z več vrstami zelenjave, omake s sirom ter tudi omake z mesom

Omake: pekoča arrabiata, norma (jajčevci in paradižnik), omaka z gorgonzolo …

Mini testenine: orzo, fregola, canestrini, stelline (zvezdice)

Pasta piccola (majhne testenine) za v juhe, enolončnice in tudi za v solate

Revija Maja
Bučke nimajo močnega okusa, zato iz njih zlahka ustvarimo zdrav nadomestek za testenine.

Polnjene testenine: ravioli, tortelini, kapeleti

Polnjene testenine se po navadi jedo same z dodatkom masla ali olivnega olja in malo ribanega sira.

V italijanski pokrajini Emilija Romanja se tortelini za božič jedo v goveji ali kokošji juhi.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 6, 7.2.2020