Če smo še ne tako dolgo nazaj v slovenskih kuhinjah kuhali na plin, je današnji trend kuhanje na elektriko. Večina slovenskih kuhališč je opremljenih s steklokeramičnimi ploščami. Te so indukcijske, kombinirane ali zgolj električne, a lastnost vseh je, da lahko precej hitro počijo in se poškodujejo. Ali veste, kako ravnati, da bi ostale čim dlje kot nove?
Preberite navodila
Branje navodil ni nikomur ravno v zabavo, a so vendarle nujno zlo, ki vas bo odrešilo težav. V navodilih se boste seznanili s pravilno uporabo in nasveti o pravilnem čiščenju oziroma o tem, katera čistila in krpe uporabiti za doseganje čistoče.
Ko iz lonca prekipi
Pogosto na kuhalni plošči pripravljamo več jedi hkrati in v trenutku nepazljivosti nam hitro katera prekipi, na primer juha, ali pa mleko, kava ... Kipeča tekočina lahko na steklokeramični plošči povzroči resnejše poškodbe. Serviserji pravijo, da se lahko površina celo vname, a najpogosteje tvegamo, da se madež trajno zažre v steklokeramično podlago in praske, ki jih naredimo med čiščenjem. Da bi se izognili težavam in večji škodi, moramo madež očistiti takoj.
Gorilnike čistite redno
Če uporabljate ploščo, ki ima tudi plinske gorilnike, morate te redno čistiti. Če opazite, da so plameni neenakomerni oziroma se je katera od odprtin gorilnika zamašila, ugasnite plin in gorilnik najprej očistite, sicer lahko korodira, to pa bo skrajšalo njegovo življenjsko dobo. Po navadi se drobne luknjice zamašijo z maščobo in ostanki hrane, zato bo dovolj, če boste za čiščenje uporabili razmaščevalec in tako za čistočo gorilne glave poskrbeli vsaj enkrat na teden.
Kuhalno ploščo očistite po vsakem kuhanju
Steklokeramična plošča, na kateri so ostanki opečene in zasušene hrane ter madeži maščobe, ni videti prijetno. Še huje, celo nevarna je, saj lahko poči. Pomembno je, da jo po vsaki uporabi očistite z mehko krpo in čistili, namenjenimi prav steklokeramičnim ploščam.