Toskanska fižolova juha z rdečim vinom
45 minut
Sestavine za 4 osebe:
1 sesekljana čebula
1 sesekljan strok česna
2 rebri stebelne zelene
1 večji korenček
1 rumena paprika
400 g olupljenega na kocke narezanega paradižnika (lahko iz pločevinke)
1,5 dl rdečega vina
1,2 l zelenjavne jušne osnove
1 žlička posušenega origana
425 g kuhanega fižola v zrnju (lahko iz pločevinke)
2 zeleni bučki
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlica olivnega olja
sol in poper
Priprava:
Korenček in bučki narežemo na kockice, zeleno sesekljamo ali narežemo na rezinice. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo, česen, zeleno in korenček, na hitro popražimo in mešamo, da se ne prime dna. Dodamo kocke paradižnika, prilijemo vino in jušno osnovo, začinimo z origanom in zavremo.
Juho kuhamo 15 minut, nato dodamo fižol in bučke ter kuhamo še 5 minut. Nazadnje dodamo paradižnikov koncentrat, po okusu dosolimo in popramo ter kuhamo še 3 minute.