Zanimivosti

Svinjska ribica z beluši in holandsko omako

A. K., Maja
28. 4. 2019, 11.01
Deli članek:

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Najprej so bili znani kot zdravilna rastlina, danes pa jih cenimo kot odlično vrtnino, bogato s kalcijem, magnezijem in cinkom ter vitamini A, C in E. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

Getty Images
Svinjska ribica z beluši

Svinjska ribica z beluši in holandsko omako

60 minut

Sestavine za 3 osebe:
400 g svinjske ribice
2 žlički sladke mlete paprike
nekaj žlic oljčnega olja
sol in poper
rožmarin
1 čebula
3 stroki česna
300 g belušev

Holandska omaka:
rumenjak
maslo
limonin sok
sol, poper

Priprava:
Svinjsko ribico damo v nepregorno posodo. Začinimo jo s soljo, poprom in rožmarinom. Nanjo dodamo tri strte stroke česna in mleto papriko. V posodo poleg ribice damo še večje kose čebule. Posodo pokrijemo in postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Ribico pečemo okrog 40 minut. Ko je pečena, jo pustimo počivati v posodi.

Medtem očiščene beluše v eni plasti položimo v pekač. Izdatno jih pokapljamo z olivnim oljem, nazadnje pa jih začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom. Pekač za 10 do 12 minut položimo v pečico, da beluše spečemo toliko, da so še čvrsti. To je ponavadi tedaj, ko opazimo, da so se začeli barvati.

Holandsko omako pripravimo tako, da raztepemo rumenjak in žličko vode, ga solimo in popramo ter z metlico nad zelo blagim ognjem vanj počasi vmešamo koščke masla, dokler ne dobimo goste mase. Med vmešavanjem masla lahko dodamo žličko hladne vode. Ko je masa dovolj gosta, jo po potrebi še enkrat solimo, popramo in dodamo nekaj kapljic limoninega soka.

Pečeno ribico razrežemo na kolobarje in prelijemo s holandsko omako. Zraven ponudimo popečene beluše.

Objavljeno v prilogi revije Maja št. 6, 15. 3. 2019.