Zanimivosti

To je vrhunski recept za slastno limonino pito brez glutena!

M. O. Ž., Zarja
28. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Kdor ima težave s presnovo glutena, mora z jedilnika črtati marsikatero živilo. To pa ne pomeni, da je prikrajšan tudi za vse sladice, ki jih tradicionalno pripravljamo s pšenično moko. Božanska limonina pita je ena od tistih, kjer zamenjava moke z brezglutenskimi sestavinami ne bo okrnila okusa, še več, teknila bo tudi vsem tistim, ki jim gluten ne povzroča preglavic.

Lust auf Genuss
Limonina pita

Priprava: 45 minut

Pečenje: 20 minut 

Sestavine za okrogel pekač: 40 g kokosove maščobe, 25 g kokosovih kosmičev, 35 g prosenih kosmičev, 20 g riževe moke, 65 g mletih mandljev, sol, 100 g ajdove moke, 3 žlice javorjevega sirupa, 1 žlička vaniljevega ekstrakta, 4 bio limone, 200 g sladkorja, 2 jajci, 2 rumenjaka, 2 žlički koruznega škroba, 3 žlice olivnega olja, rezine limone in lističi mete za okras.

Priprava: Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Kokosovo maščobo segrevamo, da se utekočini. V mešalniku zmešamo kokosove in prosene kosmiče, riževo moko, mandlje in sol. Dodamo ajdovo moko, kokosovo maščobo, javorjev sirup in vaniljo. Mešanico stresemo na dno okroglega pekača in pečemo 15–20 minut. Vzamemo iz pečice, in ko se testeno dno ohlaja, pripravimo nadev. Limonam nastrgamo lupino in jih iztisnemo. Nastrgano lupino, limonin sok, jajci in rumenjaka segrevamo nad vodno kopeljo (voda ne sme vreti) 5–10 minut ter ves čas mešamo, da se masa zgosti. Škrobu dodamo malce vode in zmešamo do gladkega. Mešanici dodamo četrtino kreme, premešamo, potem pa vrnemo h kremi nad vodno kopeljo in še 5 minut mešamo. Kremo precedimo, dodamo olivno olje in namažemo na pečeno testeno dno. Pito čez noč postavimo na hladno ter jo okrasimo z rezinami limone in lističi mete.

Objavljeno v reviji Zarja št. 4, 22. 1. 2019.