Zvezdnik slovenske različice Briljantine Luka Markus Štajer pri hrani prisega na poln okus in visoko vsebnost vitaminov. »Ravno zaradi tega ne maram preveč prekuhanih zelenjavnih jedi,« pravi. »Izjema je le očetova goveja juha, ki je božanska! Najraje pa imam solate, pri katerih lahko noter namečeš, kar želiš.« Recept za tunino omako je nastal med njegovim študijem v Londonu, ko je pogledal v hladilnik in mu ni preostalo drugega, kot da je začel eksperimentirati. »Zaželel sem si nekaj svežega, na hitro narejenega in lepo nasitnega, kar ta recept je. Ko imam čas, pa rad kuham po mediteranskih receptih.«
Sestavine (za dve osebi):
pirine testenine
2 limoni
300 g kisle smetane
100 g tunine v naravnem soku
šopek peteršilja
šopek drobnjaka
pest indijskih oreščkov
semena chia
5 oliv
4 kisle kumarice
čili v prahu
sol
Priprava:
V posodo za mešanje stresite tunino in jo pokapajte z limonovim sokom. Pustite nekaj minut, da se sok absorbira, in čez stresite kislo smetano. Pomešajte. Potem fino sesekljajte vse zelenje in indijske oreščke ter stresite v mešanico, na koncu pa začinite s ščepcem čilija in semeni chia. Pomešajte in zlijte čez polnozrnate ali pirine testenine, ki ste jih skuhali al dente. Za prilogo Luka predlaga solato z bučnim oljem ali celo brez vsega. Vodna kreša se popolno poda zraven. Pa dober tek!