Skoraj bi si upali trditi, da so ob jabolkih banane sadež, ki se najpogosteje znajde v slovenskih jedilnicah. So izjemno okusne, bogate z naravnimi sladkorji, vitamini, minerali in vlakninami, zaradi česar predstavljajo zdrav del obroka. Primerne so tako za zajtrk kot za malico, saj jih lahko vzamemo s seboj v službo ali na pot. Njihova prednost je tudi nizka cena. A prav zaradi tega jih po navadi kupimo več, kot jih uspemo pojesti. Banane pa tako pogosto izgubijo sijočo rumeno barvo in postanejo rjave, kar nikomur ni več privlačno. Kaj lahko naredimo z njimi?
Naravno sladilo
V sladicah lahko namesto sladkorja uporabite prezrelo banano. Banane so namreč zelo sladke, uživajo pa jih lahko tudi tisti, ki se sicer izogibajo uživanju sladkorja. Uporabite jih pri pripravi ovsenih kosmičev, smutijev, domačih sadnih jogurtov, frapejev …
Sladoled
Čeprav se morda zdi, da zima ni najbolj naklonjena uživanju sladoleda, si ga boste z naslednjim receptom še kako radi pripravili. Uporabite prezrele banane. Narežite jih na kolobarje, shranite v plastične posodice in zamrznite. Ko si boste zaželeli sladoleda, jih stresite v mešalnik, dodajte nekaj mleka in kakava v prahu ter dobro zmeljite. Nastal bo odličen kremast sladoled. Namesto čokolade lahko uporabite tudi sadje.
Pečene banane
Preprost recept za izjemno okusno sladico, ki bo zmeraj uspela. Potrebujete žlico masla, banano, vaniljev sladkor, med in oreščke po okusu. Banano narežite na poljubne koščke, jih potresite z vaniljevim sladkorjem in položite na vroče maslo. Prelijte jih z medom in pecite pet minut, da dobijo karamelno skorjico. Zlato pečene preložite na krožnik in prelijte še z nekaj medu, nato pa po njih potresite sesekljane oreščke.
Bananine palačinke
Potrebujemo 350 ml mleka, 2 zreli banani, 200 g moke, mineralno vodo in ščepec soli. Banani pretlačimo, dodamo preostale sestavine in zmeljemo. Iz mase naredimo palačinke kot običajno.
Bananin smuti
Potrebujemo 1 zrelo banano, 250 ml mleka, 1 vaniljev sladkor in žličko kokosovih lističev. Banano olupimo in damo v mešalnik, prilijemo mleko, dodamo vaniljev sladkor in kokosove lističe. Zmeljemo in postrežemo.