Rižota z rdečo peso
Sestavine za 4 osebe:
400 g rdeče pese
oljčno olje
1 čebula
180 g riža za rižoto (npr. arborio)
pribl. 500 ml zelenjavne osnove
100 ml belega vina
50 g sveže naribanega parmezana
1 žlica masla
sol, poper
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Gomolje pese umijte in jih (še mokre) vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo. Položite jih v pekač in pecite od 40 do 60 minut, odvisno od velikosti pese, da se zmehča. Preverite vsakih 20 minut.
Nato jo malce ohladite, olupite, na grobo narežite, denite v blender, solite in poprajte, dodajte žlico oljčnega olja ter gladko zmeljite.
Segrejte zelenjavo osnovo. Olupite in sesekljajte čebulo. V posodi segrejte oljčno olje in na njem do mehkega zdušite čebulo. Dodajte riž in ga pražite, da postekleni. Nato ga zalijte z belim vinom in med mešanjem kuhajte, da skoraj popolnoma izpari.
Rižu primešajte peso in znova mešajte, dokler se ne vpije. Nato po zajemalkah prilivajte vročo jušno osnovo. Vmes stalno mešajte. Novo zajemalko juhe primešajte šele, ko se predhodna popolnoma vpije. Postopek ponavljajte, dokler ni rižota lepo kremasta, riž pa v sredini še čvrst (približno 12 minut).
Kuhano rižoto odstavite. Vmešajte nariban parmezan in žlico masla, pustite pokrito stati od 2 do 3 minute, nato rižoto ponudite.